30. kol 2012.

Mirisne pogacice






Ja ih zovem pogacice,no australci to zovu "Damper" i posluzuju ga uz corbe i jela "na zlicu",ponekada samo za dorucak,premazan kvalitetnim maslacem.

Za razliku od tijesta iz prijasnjeeg posta,u ovom tijestu nema maslaca,nego je dodano kvalitetno maslinovo ulje...mmm miris im je pravi Mediteranski.

Dok ih jedem misli mi daleko lutaju morskom pucinom...masta moze svasta !!!!

Tijesto
2 solje brasna
2 male zlicice(ravne) praska za pecivo
40gr listica mladog spinata
10-ak listica bosiljka
50gr susenog na suncu paradajza (iz ulja)
50gr crnih ili zelenih maslina
80gr sira
(feta ili neki slican)
150ml mlijeka
1/2 solje maslinovog ulja
1 velika,jusna, zlica pinjola

Zagrijati rernu na 200C.
Pripremiti lim za pecenje.
Isjeckati paradajz,masline i listice bosiljka i spinata.




Sve to pomijesati sa brasnom i praskom za pecivo u dubljoj zdjeli.
Dodati mlijko i ulje i viljuskom zamijesiti tijesto,dok se moze,kasnije doraditi rukama.

Oblikovati krug/kao pogacu i zasjeci na onoliko dijelova koliko zelite.

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu...peci oko 30-ak minuta.



 

Posluziti po zelji uz corbe,juhe ili samo sa maslacem..cak i samostalane su predivane.



Broj komentara: 6:

  1. Ovo je sjajan recept za mene, dok se drugi časte s tortama i kolačima, ja grickam nešto slano.

    OdgovoriIzbriši
  2. i meni. Isprobaću u skorije vreme .. lepa kombinacija spanaća i pinjola .

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme kako mi je ovo fino, mirisno :)))

    OdgovoriIzbriši