9. velj 2010.

Brandy Snaps



Danas mi je palo na pamet da ih napravim !!
Jos uvijek je dosta sparno,vlaznost zraka je velika i stalno nam se trazi neko osvjezenje.
Sladoled je postao poput vode,hocu reci da ga jedemo kao sto i vodu pijemo,misleci da ce nam biti bolje,ali samo budemo vise zedni,no sto je tuje!
Imala sam vremena i sjetila sam se kosarica koje sam nekada pravila od cokolade,onako da se otopi cokolada,napravi krug na papairu za pecenje,pa se stavi na preokrenutu zdjelicu da se stvrdne,zatim se napuni sladoledom i uzivamo ,malo sladoleda,malo cokolade.
Ovaj puta sam ih radila od secernog sirupa(Golden syrup).
Kosarice sam napravila bez problema,ali valjcici su me zezali jer su se sporo hladili,tj vlaznost zraka im nije davala da zadrzavaju svoj oblik,pa su svako-toliko isli na hladenje u frizider !!
Evo kako sm ih napravila .

Potrebno je:

- 100gr maslaca
- 100gr sitnijeg secera
- 60ml golden sirupa(syrup)
- 5ml brandy-a
- 100gr brasna
- 1 zlicica mljevenog dumbira

Priprema

Zagrijati rernu na 160C.
Papair za pecenje staviti u dva velika lima.
U manju serpicu staviti brandy,maslac i secer i otopiti na niskoj temperaturi.

Brasno i dumbir pomijesati ,pa dodati u otopljenu smjesu u serpici.
Zlicicom ili zlicom stavljati hrpice na papir ,ali ostavljati dovoljno mijesta izmedu jer ce se hrpice rasiriti !!




Peci oko 10 minuta,tj da dobiju finu smedu boju .

Izvaditi i pustiti da se prohlade,zatim ih motati oko kutlace(drske)
ili neceg vama pogodnijeg.pustiti da se potpuno ohlade i tada treba da zadrze svoj oblik .

Mogu se praviti i kosarice,tako da na manju zdjelu,koju okrenete naopacke ,stavite jedan od krugova i pustite da se ohladi .
Kasnije mozete da posluzite sladoled u nj.



Valjke/trupcice/snaps mozete puniti slatkim vrhnjem u koji dodate malo kandiranog dumbira.

GOLDEN SYRUP
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_syrup

4 komentara:

  1. Ajoj šta bih se ja sad ovim rado poslužila :)
    Ufffff

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf od ovog recepta moze svasta da se sjajno napravi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow, super su. Ovo od uvek zelim da napravim i nikako. Leti je kod nas to gotovo nemoguce, vlaga nam je uzasna, a tada bi bilo savrseno za uz sladoled :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Zadivljena sam! :) Krasno,krasno! Ovo ću pokušati da napravim, samo da iščeprkam recept za golden syrup (ako ga uopšte ima, mada se na netu svašta nađe) :D

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.