12. velj 2010.

Cokoladna panna cotta





Lagana poslastica,pa jos cokoladna!!
Posto se blizi Dan zaljubljenih,odlucila sam napraviti ovu poslasticu u obliku srca:)
Nisam osoba koja vjeruje da se moze samo jedan dan biti zaljubljen,ali kad svi slave,sto nebi i mi !

Za ovu jednostavnu poslasticu Vam je potrebno :

(Sastojci za 2 osobe)

- 1/2 case slatkog vrhnja
- 1/4 case mlijeka
- 60gr tamne cokolade
- 2 zlice secera
- 1 zlicica zelatine
- 1 zlica vrele vode(za zelatinu)
- kalup u obliku srca,voce-ukras
- 50gr cokolade(za ukras)1 zlicica ulja

Priprema

Namazati kalup(ja posprejam uljem)i staviti na tacnu.

U serpici polako otopiti na niskoj temperaturi secer,cokoladu,
mlijeko i vrhnje.
Kada je otopljeno(NE SMIJE prokuhati)dodati zelatinu,koju naprije

otopite u vreloj vodi,pa tek tada dodate u cokoladnu smjesu.
Lagano izmijesati i popuniti kalupe,pa staviti u hladnjak da se stegne .

Prije nego preokrenete iz kalupa na tanjur,polako ostrim nozem,prodite po ivicama kalupa,samo odozgo i staviti 1 sekund u toplu vodu,samo donji dio,ne smije voda preliti preko deserta,zatim stavite tanjur na kalupic i preokrenite,tako da tanjur bude dole,a kalupic gore,skinite kalup i ukrasite desert !!

Na pari otopiti cokoladu s 1-om zlicicom ulja,prohladiti,sipati u deblju

vrecicu za zamrzavanje ,osjeci cosak i polako kapati cokoladu po panna cotti,praveci oblik srca !!
Servirati uz jagode ili neko drugo voce !!



(casa=250ml)

Moze biti bilo koji oblik kalupa ,zapremnine 1/2 case od 250 ml

Broj komentara: 8:

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.