7. tra 2010.

Kuglof od brusnice i sira



Juce mi je bio malo nostalgican dan,pa sam spremila nesto za utjehu.

Jeduci komadic kuglofa uz salicu kave,vratila sam se u ljeto provedeno s
mojim milim
dragim roditeljima,sestrom,rodbinom,...



Sastojci
185 gr maslaca
200gr crem sira(bilo koji,a da nije puno slan)
narendana korica 1-og limuna
270gr secera
375gr brasna
1 prasak za pecivo
1casa(2.5dcl)suhih brusnica
3 jaja

preljev

100gr secera u prahu
limunov sok ,po potrebi

Priprema

Mixerom umutiti maslac i crem sir,pa
dodati secer i mutiti do ne dobijete lijepu zuckastu boju(da bude pjenasto)
dodati jedno po jedno jaje i uvijek dobro izmutiti.

Na kraju dodati brasno ,prosijano,+ prasak za pecivo
Dodati brusnice,lagano umijesati u tijesto,
zatim smjesu sipati u podmazan ipobrasnjen kalup
za kuglof.

Peci na 180c oko1 sat..zavisi od pecnice,jadnostavno provjerite
nakon 45min ,cackalicom,ako je suha,znaci gotovo je.

Peceno izvaditi iz pecnice i ostaviti da odmori ,onako u kalupu.

Nakon 5min,izvadite iz kalupa,posuti obilato secerom u prahu ili
seceru dodati limunov sok,toliko da se napravi tekuca smijesa,kojom
se prelije kuglof.

Posluziti !!




Kuglof mozete peci i u drugim oblicima kalupa.
Ukusan je i nije suh.

Broj komentara: 7:

  1. nisam još probala s suhim brusnicama, odlično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da bi uskoro ja mogla obradovati moje roditelje, ljubitelje kuglofa, ovom vašom delicijom! Samo me interesuje da li natapate brusnice ili ih suve stavljate u smjesu? Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zgodno mi je tijesto sa sirom, mada nisam probala u ovoj varijanti. Kuglof izgleda super.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan kuglof, .... nadam se da ti je malo lakše poslije ovakvog kuglofa:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. He,bice lakse,kad se ponovo vidimo !!:)
    Brusnice se ne natapaju,samo dodam kasikb brasna u njih i tako onda istresem u tijesto,promijesam ,pa gdje koja dode!!:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Looks delicious and perfect to perk up the day!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kuglofi su deserti na kojima sam ja odrasla,volim tu formu.Ovo je odličan recept!

    OdgovoriIzbriši