17. tra 2010.

Kuglof od meda



Cim malo zahladi,a vrucine mi je bilo i preko glave,ja razmisljam o hrani,necem mirisnom i zasitnom,tako da sva cula uzivaju :)
Volim kuglof iz razloga sto me posjeca na neko davno vrijeme,vrijeme kada se nije imalo puno,a svejedno se pravila fina i ukusna jela.

Moj kuglof je nesto izmedu,jer ima pekan oraha,koje sam probala tek dolaskom ovdje gdje zivim,do tada je bio samo nas domaci orah,od kojeg mi ruke budu crne,dok ga ocistim od debele zelene,mesnate korice,a to vec spada u meni davno vrijeme....

Za KUGLOF je potrebno:

175gr maslaca
1/3 case secera
1/2 case meda
2 jaja
2.5(cup) casa brasna
1 prasak za pecivo
200ml mlijeka

Strausel
3/4 case brasna
1/4 smedeg secera
50gr maslaca
1 zlica instant espresso kave(prah)
1/4 case pekan oraha(sitno isjeckati)
2 zlice meda

Zagrijati rernu na 160C.
Namazati masnocom kalup za kuglof.

Napraviti streusel .

U zdjelu staviti secer i brasno,dodati maslac i napraviti mrvice,
dodati kavu i med i sve izmrviti izmedu prstiju.Ostaviti na stranu.

U drugu zdjelu staviti maslac i secer i mutiti mixerom,dodati med i dalje
mutiti da bude fino "barsunasto",onako fine svjetle boje.
Dodati jedno po jedno jaje,polovinu brasna,malo mlijeka i sve tako dok se sve ne utrosi.

U kalup za kuglof prvo staviti tanki sloj smjese s jajima ,zatim posuti streusel,ponoviti sloj smjese,posip i na kraju smjesa od jaja i meda.

Staviti u predhodno zagrijanu rernu na 160c,oko 50minuta,a mozda i koji minut vise,zavisi od sporeta.

Jednostavno probajte sa iglomk ili drvcetom,pa ako je suho pri izlasku iz kuglofa,znaci gotovo je,ali ako se na igli ili drvcetu zadrzi malo tijesta,
treba jos peci
.
Preliti s otopljenom cokoladom ili secernom ocaklinom u koju dodate malo espresso instant kave.

Moze se posluziti toplo uz dodatak ulupanog slatkog vrhnja,kao desert.
Prijatno !!;)

4 komentara: