12. tra 2010.

Pita od sira





Ako volite sir u kolacima,ova poslastica je za Vas!:)

potrebno je
- 10 listova za pitu
- 100gr maslaca(istopiti)
- kalup za tortu(22cm)

fil/nadjev

- 700gr ricotta sira(moze,domaci)
- 125 gr secera u prahu
- 1 vanilin-secer
- 3 jaja
- 100gr bijele cokolade
- 50 gr pinjola
- cimet,saffron(ako volite,imate)
- korica od 1 narance, rendana)

sirup

- 150ml (svjeze iscjedeni) sok od narance
- 100ml vode
- 100gr secera

Priprema
Zagrijati rernu na 180C.

Otopiti maslac i pustiti da se prohladi,a u meduvremenu napraviti FIL.

Za FIL,sve namirnice staviti u multipraktik i napraviti finu gladku smjesu.
Cokoladu usitniti prije dodavanja u sir!!

Kalup ,obloziti listovima za pitu,tako da svaki list premazete otopljenim maslacem,pomocu kista,tako se najbolje razmaze i listovi se ne kidaju.

Listove ostaviti da malo vire preko kalupa ,jer ce nam trebati za pokriti fil.



znaci kad smo slozili sve listove,okolo istresti fil,vratiti list,po list i sve fino poravnati,premazati s malo maslaca i staviti peci oko 1 sat.

Pita se fino podigne i porumeni.

Izvaditi je iz pecnice i ostaviti da se potpuno ohladi!!
Dok se pita hladi u serpicu staviti sve za sirup i kuhati na laganoj vatri,tako ce se fino secer istopiti,a sirup dobiti gustinu i bice spreman ,za preliti pitu.

Pitu preliti samo sa pola sirupa,ostali sirup se servira uz svaki komad pojedinacno .



Posluživanje


Ako volite miris cimeta,u sirup dodajte 1cimet u obliku drvceta,dace jako fin miris sirupu !!

Posto su listove/kore,svuda razliciti,samo da dodam da sam koristila “Antoniou”Fillo pastry od 375gr,a utrosila sam oko 120gr,a od ostalih sam napravila jos jednu poslasticu :)




PITA OD COKOLADE
Potrebno je:

- listovi/kore za pitu
- secer,sasvim malo ,samo da razdvoji cokoladu
- 3-4 vrste cokolade,izrendati ili isjeckati
- 100gr orasastih plodova(orasi,ljesnjak,badem,..)
- maslac,za premazivanje kora

Maslac istopiti,pa pustiti da se prohladi.
kore staviti na vlaznu salvetu i brzo premazivati s maslacem(pomocu kista),sve okoloi po sredini,zatim na sredinu ,duzinski staviti smjesu orasastih plodova i cokolade,preklopiti jednu stranu lista,pa zatim drugu stranu i smotati kao "sarmu".

Uraditi sa svima korama tako.
ako koristite dvije kore,obavezno ih premazati!

slozene "sarmice"staviti peci na 220C,dok ne porumene(20minuta),ohladiti,pa zaliti sa sirupom.
Sirup:
1 casa secera
2 case vode
sok od jedne narance

Sve staviti u serpicu i kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije sirup.
Ja sam kuhala dok se pita hladila,tada sam potpuno ohladenu pitu,zlicom lagano
polijevala sa sirupom.
Ohladiti i posluziti !!

2 komentara:

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.