Preskoči na glavni sadržaj

Pita od sira





Ako volite sir u kolacima,ova poslastica je za Vas!:)

potrebno je
- 10 listova za pitu
- 100gr maslaca(istopiti)
- kalup za tortu(22cm)

fil/nadjev

- 700gr ricotta sira(moze,domaci)
- 125 gr secera u prahu
- 1 vanilin-secer
- 3 jaja
- 100gr bijele cokolade
- 50 gr pinjola
- cimet,saffron(ako volite,imate)
- korica od 1 narance, rendana)

sirup

- 150ml (svjeze iscjedeni) sok od narance
- 100ml vode
- 100gr secera

Priprema
Zagrijati rernu na 180C.

Otopiti maslac i pustiti da se prohladi,a u meduvremenu napraviti FIL.

Za FIL,sve namirnice staviti u multipraktik i napraviti finu gladku smjesu.
Cokoladu usitniti prije dodavanja u sir!!

Kalup ,obloziti listovima za pitu,tako da svaki list premazete otopljenim maslacem,pomocu kista,tako se najbolje razmaze i listovi se ne kidaju.

Listove ostaviti da malo vire preko kalupa ,jer ce nam trebati za pokriti fil.



znaci kad smo slozili sve listove,okolo istresti fil,vratiti list,po list i sve fino poravnati,premazati s malo maslaca i staviti peci oko 1 sat.

Pita se fino podigne i porumeni.

Izvaditi je iz pecnice i ostaviti da se potpuno ohladi!!
Dok se pita hladi u serpicu staviti sve za sirup i kuhati na laganoj vatri,tako ce se fino secer istopiti,a sirup dobiti gustinu i bice spreman ,za preliti pitu.

Pitu preliti samo sa pola sirupa,ostali sirup se servira uz svaki komad pojedinacno .



Posluživanje


Ako volite miris cimeta,u sirup dodajte 1cimet u obliku drvceta,dace jako fin miris sirupu !!

Posto su listove/kore,svuda razliciti,samo da dodam da sam koristila “Antoniou”Fillo pastry od 375gr,a utrosila sam oko 120gr,a od ostalih sam napravila jos jednu poslasticu :)




PITA OD COKOLADE
Potrebno je:

- listovi/kore za pitu
- secer,sasvim malo ,samo da razdvoji cokoladu
- 3-4 vrste cokolade,izrendati ili isjeckati
- 100gr orasastih plodova(orasi,ljesnjak,badem,..)
- maslac,za premazivanje kora

Maslac istopiti,pa pustiti da se prohladi.
kore staviti na vlaznu salvetu i brzo premazivati s maslacem(pomocu kista),sve okoloi po sredini,zatim na sredinu ,duzinski staviti smjesu orasastih plodova i cokolade,preklopiti jednu stranu lista,pa zatim drugu stranu i smotati kao "sarmu".

Uraditi sa svima korama tako.
ako koristite dvije kore,obavezno ih premazati!

slozene "sarmice"staviti peci na 220C,dok ne porumene(20minuta),ohladiti,pa zaliti sa sirupom.
Sirup:
1 casa secera
2 case vode
sok od jedne narance

Sve staviti u serpicu i kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije sirup.
Ja sam kuhala dok se pita hladila,tada sam potpuno ohladenu pitu,zlicom lagano
polijevala sa sirupom.
Ohladiti i posluziti !!

Primjedbe

  1. Ne znam šta je bolje?! Sviđa mi se obje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bilježim za probati ovo sa sirom! Divota!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …