12. tra 2010.
Pita od sira
Ako volite sir u kolacima,ova poslastica je za Vas!:)
potrebno je
- 10 listova za pitu
- 100gr maslaca(istopiti)
- kalup za tortu(22cm)
fil/nadjev
- 700gr ricotta sira(moze,domaci)
- 125 gr secera u prahu
- 1 vanilin-secer
- 3 jaja
- 100gr bijele cokolade
- 50 gr pinjola
- cimet,saffron(ako volite,imate)
- korica od 1 narance, rendana)
sirup
- 150ml (svjeze iscjedeni) sok od narance
- 100ml vode
- 100gr secera
Priprema
Zagrijati rernu na 180C.
Otopiti maslac i pustiti da se prohladi,a u meduvremenu napraviti FIL.
Za FIL,sve namirnice staviti u multipraktik i napraviti finu gladku smjesu.
Cokoladu usitniti prije dodavanja u sir!!
Kalup ,obloziti listovima za pitu,tako da svaki list premazete otopljenim maslacem,pomocu kista,tako se najbolje razmaze i listovi se ne kidaju.
Listove ostaviti da malo vire preko kalupa ,jer ce nam trebati za pokriti fil.
znaci kad smo slozili sve listove,okolo istresti fil,vratiti list,po list i sve fino poravnati,premazati s malo maslaca i staviti peci oko 1 sat.
Pita se fino podigne i porumeni.
Izvaditi je iz pecnice i ostaviti da se potpuno ohladi!!
Dok se pita hladi u serpicu staviti sve za sirup i kuhati na laganoj vatri,tako ce se fino secer istopiti,a sirup dobiti gustinu i bice spreman ,za preliti pitu.
Pitu preliti samo sa pola sirupa,ostali sirup se servira uz svaki komad pojedinacno .
Posluživanje
Ako volite miris cimeta,u sirup dodajte 1cimet u obliku drvceta,dace jako fin miris sirupu !!
Posto su listove/kore,svuda razliciti,samo da dodam da sam koristila “Antoniou”Fillo pastry od 375gr,a utrosila sam oko 120gr,a od ostalih sam napravila jos jednu poslasticu :)
PITA OD COKOLADE
Potrebno je:
- listovi/kore za pitu
- secer,sasvim malo ,samo da razdvoji cokoladu
- 3-4 vrste cokolade,izrendati ili isjeckati
- 100gr orasastih plodova(orasi,ljesnjak,badem,..)
- maslac,za premazivanje kora
Maslac istopiti,pa pustiti da se prohladi.
kore staviti na vlaznu salvetu i brzo premazivati s maslacem(pomocu kista),sve okoloi po sredini,zatim na sredinu ,duzinski staviti smjesu orasastih plodova i cokolade,preklopiti jednu stranu lista,pa zatim drugu stranu i smotati kao "sarmu".
Uraditi sa svima korama tako.
ako koristite dvije kore,obavezno ih premazati!
slozene "sarmice"staviti peci na 220C,dok ne porumene(20minuta),ohladiti,pa zaliti sa sirupom.
Sirup:
1 casa secera
2 case vode
sok od jedne narance
Sve staviti u serpicu i kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije sirup.
Ja sam kuhala dok se pita hladila,tada sam potpuno ohladenu pitu,zlicom lagano
polijevala sa sirupom.
Ohladiti i posluziti !!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Ne znam šta je bolje?! Sviđa mi se obje!
OdgovoriIzbrišiBilježim za probati ovo sa sirom! Divota!
OdgovoriIzbriši