6. tra 2010.

Karington torta




Prvi april se veselo proslavi i u nasoj kuci :)
Tog,svima u Svijetu poznatog datuma,da ne zazem "lazljivog dana",moj muz slavi rodendan .
Nije to veliko okupljane,to samo mi ovako maleni sicusni,zagrlimo naseg tatu,muza, pozelimo mu sve najljepse u zivotu,a kako ne pozeliti kad ga volimo,jel' tako ??
Ovog puta smo se pocastili s ovom jako finom torticom.

Tortu koju sam vec pravila za svoju proslavu,ali nisam imala presjek,ovog puta imam samo presjek,a nemam cijelu tortu :D!!


biskvit I


6 jaja
5 zlica secera
6zlica mljevenih oraha
4 zlice brasna

biskvit II


5 bjelanaca
150gr secera
150gr sjeckanih oraha
2 zlice brasna

fil I


5 zumanaca
1.2lit. mlijeka
2 pudinga od vanilije ili(12 zlica brasna)
2 vanilin-secera
250gr secera u prahu
370gr maslaca

fil II

100gr cokolade za kuhanje
2.5dcl vode
5 zlica secera

Priprema:

Za I biskvit,umutiti bjelanca sa secerom u cvrst snijeg,pa dodavati jedno po jedno zumance,dodati brasno i orahe i ispeci biskvit u okruglom kalupu za torte.

u kalup staviti papir za pecenje i istresti smjesu,poravnati ,staviti peci na 180C,oko 15-20 minuta.
Provjeriti nakon 15-est minuta mozda je gotovo !!

Peceni biskvit,ohladiti i presjeci na pola.
(dobiju se dva biskvita)

Za drugi biskvit,bjelanca pjenasto umutiti sa 150gr secera .
Isjeckane orahe izmijesati s 2 zlice brasna,pa dodati u bjelanca i istresti u pripremljen kalup
(isti kao za biskvit I)
Peci na 180,oko 15 minuta.

Fil:

Umutiti zumanca sa secerom u prahu,dodati vanilin-secer i puding(ili brasno).
Staviti mlijeko da zakuha,kad pocme da kuha,sipati u zumanca,pa ponovo sve vratiti u serpu u kojoj se mlijeko kuhalo i skuhati fil do kraja ,mora biti gust.

U prohladeno dodati izradeni maslac ili samo da je mekan,pa mixerom izraditi u kremi,filu.

Na tacni,tanjuru,na kojem ce biti torta,staviti obruc,od kalupa u kojoj se pekla torta,radi lakseg slaganja.

Filovati tortu tako da na dno dode jedna od dva ista biskvita,preliti mjesavinom cokolade,vode i secera(otopljenih na sporetu)zatim fil,pa bijeli biskvit(sa sjeckanim orasima),preliti sa cokoladnom mijesavinom,fil,pa poklopiti drugim biskvitom(kao onaj na dnu),ali prije nego prekrijemo fil,biskvit natopiti sa malo cokoladnog preljeva .

Ostaviti tortu da se malo stisne,izvaditi je iz frizidera i ukrasiti ostatkom kreme,fila.

ili kao svadbena torta/gornja torta


Broj komentara: 15:

  1. uuuuuu ovo izgleda tako dobro..Volim torte s orasima.E i sad se muze priblizava rodendan pa si mislim sto cu mu spremiti :) Mogu reci da mi je to prva prilika da mu mogu spremiti tortu za rodendan, a vec smo 2 godine zajedno (jer se svaki put selimo negdje, proslo rodendan smo bili u hotelu pa nisam imala kako i tako)..Moram mu nesto posebno spremiti sad kad mogu!

    OdgovoriIzbriši
  2. odlično ti izgleda ova torta, a vidim po sastojcima i vrlo je fina, odlična

    OdgovoriIzbriši
  3. Neki dan sam čula da je umro glumac koji je glumio Karingtona u onoj seriji. Kada sam ugledala naziv torte to mi je prvo palo na pamet.
    U svakom slučaju torta mi je odlična, izvrsna a tvome dragom najiskrenije čestitke za rođendan, Ma, njemu ne treba ništa kada ga toliko volite! Ima on sve!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma nista ljepse od fine tortice, finim povodom u finoj porodicnoj atmosferi.
    Srecan rodjendan muzu :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda veličanstveno, predivna je!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sretan rodjendan muzu!!!
    P.S.
    Znas da je nedavno umro Blake Carrington tj. John Forsythe u 92. godini zivota?!?

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja cu prvo cestitati vasem suprugu rodjendan,i to je ono sto nas ovom prilikom veze jer i moj suprug toga dana slavi rodjendan,A vezu nas i vasi recepti koje pratim na vasem blogu i na coolinarci,jer vase ime pored recepta garantuje kvalitet...s postovanjem Tanja iz Crne Gore

    OdgovoriIzbriši
  8. Hval svima!!
    I ja sam gledala Dinastiju i Karingtona,ali vrijeme cini svoje,sada pravimo poslastice s njihovim imenima :)!!

    OdgovoriIzbriši
  9. predivna je! sretan rodjendan suprugu!!

    OdgovoriIzbriši
  10. baš onako prava rođendanska torta kakve mi je mama nekad radila...

    sve najbolje suprugu .....

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretan rodjendan suprugu!
    Torta izgleda odlično!

    Pozdrav tebi, Ruza :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. :D Mužu posebne čestitke za rođendan!!! Izgleda da nas ima više prvoaprilaca nego što sam mislila! :)
    Torta doista izgleda dinastijski! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Možete li mi malo pojasniti ovu tortu, tj. fil, zanima me ide li 500 ml mlijeka ili 1 litra i 200 ml? I mogu li smanjiti margarin u filu, stavila bih 250 g margarina? Jeste li vi stavili margarin ili maslac? I još nešto, trebam li smanjiti šećera u filu, ne znam koliko je slatka. Ne bih htjela da bude preslatka. Hvalaaa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 1litar+200ml mlijeka
      Ja uvijek koristim maslac jer mi je okus nadjeva/fila ljepsi
      ako se smanji maslac tada ce fil biti mekaniji,zato treba dodati vise pudinga ili koristiti samo pola mjere za fil,pa ce u tom slucaju fila biti manje s toga treba razmjerno koristiti kada se torta sastavlja!
      ako smanjujes sve,smanjujes i secer...ovako kako je,torta je normalno slatka,mada bi se moglo smanjiti jios secer,sve zavisi koliko slatko volite!

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.