14. tra 2010.

Kruh (razni oblici)



Kruh jedemo svakodnevno,svijezi ili stariji ,nije vazno,ali ga svi volimo.Ponekada mi ostane kruha,tada se obicno pravi slana verzija pudiga od kruha,jer przenice im vise nisu kao nekada fine :/

Ponekad i ja sama zelim da pojedem fin topli komadic kruha ili pogace :)
Ove receptice cesto koristim,jer su stverno jednostavni a brzi.

Za ovako par oblika potrebna vam je dobra volja,vrijeme i namirnice,koje uobicajeno imate u kuci!!





KRUH SA SODOM

Irski kruh sa sodom,Australski Damper,Bosanska pogaca,toliko su identicni,namirnice,oblik pravljenja gotovo da im je isti.

Brz za napraviti,jednostavan za pripremiti,a nista manje ukusan za jesti !!

Sastojci
- 400gr brasna+po potrebi
- 1zlicica sode-bikarbone
- 1zlicica soli
- 50gr integralnog brasna
- 1zlicica meda
- 2dcl jogurta
- 2dcl mlijeka +2 zlice(za premazati odozgo)


Priprema

Zagrijati rernu dok se priprema tijesto.
Uzdjelu staviti brasno i sodu bikarbonu;napraviti udubljenje,
pa dodati jogurt i mlijeko ,
koji zajedno izmijesate prije nego dodate u brasno.

Mijesiti tijesto dok se ne dobije zeljena cvrstoca tijesta.
Napraviti okrugli oblik,staviti na pobrasnjen lim,premazati s 2 zlice mlijeka,posuti
odozgo brasnom,pa razrezati po sredini u kriz.

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 220c

oko 30minuta.
Treba da bude zlatno-zute boje.
Jesti uz corbe,juhe ili pomazano s maslacem




Vec kad sam na stranici sa kruhom,evo jos recepata!!





KRUH KOJI SE KIDA

tijesto
- 450gr brasna
- 1 zlica suhog kvasca(ja stavila 12gr svjezeg)
- 1 zlica secera
- 1 zlicica soli
- 250-300ml toplog mlijeka

nadjev
- 75gr paradajza susenog iz ulja
- 100gr sira(feta ili obicni)
- 1/2 case sjeckanog,svijezeg bosiljka
- 20gr parmezan sira
- mlijeka -za premazati kruh

Priprema
Tijesto zamijesiti kao i za svaki kruh!

Ja odmah pomijesam kvasac,vodu(mlijeko),i ostale sastojke,
umijesim tijesto,kada je kompaktno,premazem
stranice zdijele,u kojoj ostavim tijesto,uljem,

i stavim prozirnu foliju i ostavim tijesto na toplo mijesto.

Kad se volumen udupla, stavim tijesto na radnu povrsinu,
podijelim u 8 komada,
priblizno jednakih,zatim svaki razvijem u krug
(oko 10cm),stavim nadjev,pa stisnem tijesto okolo,
da nadjev ne ispadne.

Slozim u malu tepsiju za kruh(11×21,da je dublja,oko 8cm)
tako da skupljene strane idu gore.

Sloziti jedno do drugoga i prekriti ponovo folijom da se ponovo
tijesto podigne,
Premazati mlijekom,posuti parmezanom i staviti peci

na 200C oko 30 minuta




KRUH OD TIKVICA I MASLINA

Sastojci
- 150gr tikvica(izrendati)
- 250gr brasna
- 1 prasak za pecivo
- 1 zlicica soli
- 1zlicica secera
- 125gr sira(cheddar)koji imate
- 2 zlice vlasca(sjeckanog)
- 12kom.crnih maslina(sjeckanih)
- 2 jaja
- 250ml mlijeka
- 3-4 zlice maslinovog ulja

Priprema
Zagrijati rernu na 200C.
Pripremiti lim (20×10),namazati i pobrasniti ili
staviti papir za pecenje.

Rendane tikvice dobro iscjediti od njihovog soka.
Pomijesati ih s brasnom ,praskom za pecivo,sirom,vlascem,maslinama.

U manjoj zdjeici izmijesati jaja,mlijeko,ulje,pa dodati u prvu suhu smjesu.

sve sastaviti i sipati u kalup za pecenje.

Peci 35-40 minuta



POGACICE OD SIRA

Sastojci

- 2 case brasna
- 1/2 praska za pecivo
- 80gr parmezana
- 2/3 case vrhnja za kuhanje
- 3/4 case mlijeka
- brasna za mijesenje
CASA=250ml

Priprema

U zdjelu prosijati brasno s praskom za pecivo,pa dodati
sir,vrhnje i mlijeko.
Pomocu tupe strane noza,napraviti tijesto.

tijesto istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu i zamijesiti rukama

Razviti na debljinu 2cm i vaditi kruhove promjera 5cm.
Sloziti na lim za pecenje(staviti papir za pecenje ili malo namazati i pobrasniti)
premazati mlijekom(pomocu kista).
staviti u predhodno zagrijanu pecnicu na 210C i peci oko 12 minuta!!
Posluziti toplo uz corbasta jela ili samostalno,premazano maslacem !!

Broj komentara: 5:

  1. odličan, odličan izbor kruhova i peciva! Ne znam što mi je bolje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno sve izgleda, baš lijepe fotke!

    OdgovoriIzbriši
  3. savršen izbor mirisnih kruhova. sjajno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sigurna sam da sam ostavila komentar. Oduševljena sam ali mi nikako nije jasno kako sve stižeš!?

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve ljepsi od ljepseg. Obozavam fine hljepcice sa svime i svacim ali ih izbjegavam.
    Taj sa paradazicima na prvoj slici mi je favorit :-)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.