13. tra 2010.

Anzac keksici









Sastojci

1 casa zobenih pahuljica
1 casa brasna
3/4 case sitnijeg secera
1/2 case kokosa
125gr maslaca
1/4 case golden syrup(moze med)
1/2 zlicice sode bikarbone
1 casa cokoladnih komadica(choc-bits)

Priprema

Zagrijati rernu na 160C
U zdjelu staviti:
zobene pahuljice,secer,kokos,brasno.
U serpici otopiti maslac,golden syrup ili (med),pa kada se otopi,dodati sodu bikarbonu i mijesati da se pojave mjehurici.
tom smijesom zaliti suhe namirnice u zdjeli.

Dobro izmijesati,pustiti malo da se prohladi,pa dodati cokolane komadice.
Sve skupa promijesati i zlicom stavljati hrpice na lim koji smo pripremili
(stavili papir za pecenje) za kolacice.

Zlicicom malo pritisnuti hrpicu i staviti peci na 180C,oko 12 minuta da budu mekaniji a ako zelite cvrsce,malo tvrdje kolacice ,tada ih pecite oko 15 minuta..ali sve ovisi od jacine vase rerne,moja rerna je uradila dobar posao sa ovom temperaturom i vremenom!!



Mora se paziti da ima dovoljno mijesta izmedu hrpica (kolacica)jer ce se
pecenjem rasiriti.

kolacici moraju biti mekani kada ih izvadite iz rerne,a hladenjem ce postati cvrsci !!

Posluživanje




Kolacici se mogu cuvati u hermeticki zatvorenoj kutiji do 4 dana .

Po starom receptu ne idu cokoladne kapljice ,pa onda izgledaju ovako,samo se umjesto kapljica dodaje puna casa.salica kokosa!!



3 komentara:

  1. Stvarno odlično izgledaju, a vjerujem da su dobri i sigurna da bi moji guštali! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako volim keksiće,sastojci za ove tvoje su super.Probaću ih!

    OdgovoriIzbriši
  3. Eh, da, blizi se Anzac day :-)
    Odlicno su ti ispali. I slika je jako lijepa.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.