Preskoči na glavni sadržaj

kolac od datula



Ovaj kolac nije samo od datula,u sebi ima divne,zdrave sastojke koji mu daju socnost i divan ukus.
Posto ga jedem samo ja,kad se ohladi,podjelim ga na porcije,onoliko koliko mi je dovoljno za jednom pojesti,a ostalo zamrznem i svaki puta imam da pojedem s jutarnjom ili popodnevnom salicom kave ili caja .

Potrebno je:
1/2 case isjeckanih datula
1/2 case smedeg secera
1 zlicica sode bikarbone
1/2 case suhih kajsija(isjeckanih0
1/2 case grozdica
1+ 1/4 case brasna
1 zlicica praska za pecivo
1 zlicica cimeta
2 zelene jabuke,(oguliti izrendati)
1 jaje
2 bjelanjka
1/2 case ulja
2 zlice oraha,isjeckati

Potreban vam je mali lim dimenzija,19x9cm.
Obloziti ga papirom za pecenje,tako da mu krajevi izlaze malo vani.
Datule,secer i 1/2 case vode staviti u serpicu i pustiti da zakuha,skloniti sa sporeta i dodati sodu-bikarbonu,suhe kajsije,grozdice i ostaviti da stoji sve skupa oko 15 minuta,da omekane .

Prosijati brasno,prasak za pecivo i cimet u dublju zdjelu.
Naptaviti udubljenje,pa dodati izrendane jabuke,jaje i bjelanjke,ulje i na kraju voce iz serpice koje je omekanilo.
Laganim pokretima ,pomocu drvene kuhace izmijesati i sve skupa sastaviti,pa sipati u pripremljen lim.
Odozgo utisnuti krupnije sjeckane orahe i peci oko 50 minuta(mozda i manje)na 180C.
Ako pocmu orasi da gore,prekriti alu-folijom dok se kolac ne ispece.

Ohladiti,isjeci i posluziti.
Jako je ukusan premazan s cream sirom !!:)



**********************************************************************

Cijela porodica obozava puding od datula.Otkrili smo ga doselivsi se u Australiju.

Nas miljenik "Puding od datula ",u karamel umaku i s kuglom sladoleda,stvarno je fantastican !!






PUDING OD DATULA U KARAMEL UMAKU

3/4 case datula bez kostica,isjeckati
1/2 case vrele vode,preliti datule
1/2 zlicice sode-bikarbone,dodati datulama i vodi

40gr maslaca
1/2 case smedeg secera
1 jaje
1 casa brasna
1 zlicica praska za pecivo

Karamel umak

3/4 case vrhnja za kuhanje
1/2 case smedeg secera
50gr maslaca
(CASA=250ml)

Zagrijati rernu na 180C.
Datule isjeckati,staviti u porculansku zdjelu i preliti s vrelom vodom,dodati sodu-bikarbonu i izmijesati.Pokriti i ostaviti 10 minta da omekane.

U manjoj zdjeli dobro umutiti maslac i secer,da postane pjenasto i svijetle boje.Dodati jaje i ponovo dobro izmutiti smjesu.Dodati prosijano brasno i prasak za pecivo,pa lagano pomocu drvene kuhace izmijesati brasno s svim ostalim dodacima,ukljucujuci datule.

Sipati dobivenu smjesu u pripremljen kalup za muffin(americki veliki).
dobije se 4 velika muffina ili 6-8 manjih,sve zavisi od kalupa !
Ja ne stavljam papirne kosarice,samo nasprejam s uljem i pospem brasnom,kalup.

Peci muffin oko 20-25 minuta.

U manju serpicu staviti zajedno vrhnje,secer i maslac i polako zagrijavati,sve dok se secer ne istopi.Kada dode do tocke vrenja,smanjiti temperaturu i na niskoj temperaturi jos kuhati oko2 minuta,da se zgusne.

Posluziti topli puding s umakom uz dodatak tucenog vrhnja ili sladoleda.

Ja volim sladoled u kombinaciji,odlicno je !!

Primjedbe

  1. Pametna žena, moramo nekada i sebi ugoditi!
    Odličan kolač!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne znam što mi je bolje, ali mislim da ću ovaj puding od datulja uskoro probati zbog muža! On je lud za njima! :)
    Jeli isti recept i za puding ili to nisi stavila?

    OdgovoriIzbriši
  3. Nije isti recept,ali dopisacu ga !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …