6. svi 2010.

Punjene gljive




Gljive volimo svi,pa mi nije problem da ih napravim na bilo koji nacin.Ne volim meso uz njih,ali...ne ide to bas lako kad smo svi dobrog apetita.Portobello gljive su velike i mesnate ,pa su pogodne za raznorazna punjenja.
Poznato je da mi balkanci ne mozemo bez krompira,pa sam za ovu priliku gljive punila,upravo s krompirom.

Potrebno je:
500gr krompira
60ml toplog vrhnja za kuhanje
20gr maslaca
8 portobello ,velikih gljiva

30gr maslaca,extra(otopljenog)
1 zlica maslinovog ulja
1 manja glavica luka
1 ljuta papricica(crvena)
120gr tvrdog sira(izrendati)
1/4 case persunovog lista,isjeckati
2 zlice vlasca,isjeckati
1 zlicica svjezem timijana
2 cesnja cesnjaka

Krompir ocisti i skuhati,napraviti pire,dodavaljuci toplo vrhnje i maslac.
Poklopiti i ostaviti na toplom mjestu,dok se gljive ispeku.

Cetkicom ocistiti gljive,otkinuti drskice,premazati kapice s otopljenim maslacem i
staviti na pripremljen lim s otvorenom stranom gore.
Peciu predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 5 minuta.Izvaditi i ostaviti na toplom mijestu,poklopljeno alu folijom ili necim prikladnijim,da zadrzi toplinu.

U tavi na ulju proprziti isjeckani luk,cesnjak,papricicu,drskice gljive,koje usitnimo.
Kada je sve omekanilo,dodati vlasac,persun i sir,pa sve istresti u pire krompir,izmijesati,pa puniti gljive.

Ja sam punila pomocu poslasticarske vrecice,bez tuljka za ukrasavanje,znaci samo vrecica,jer je jednostavnije za napuniti,a vi mozete zlicom stavljati sloj po sloj dok ne potrosite sav nadjev.

Napunjene gljive ponovo vratiti u rernu i zapeci,toliko da porumeni.


Jos tople posluziti uz sezonsku salatu !
*****************************************
Samo cu jos napisati moj omiljeni kis(quiche),takoder je jednostavan,a nekako poseban,za prave gljivoljubce!!:)

KIS OD GLJIVA




Samo cu jos napisati moj omiljeni kis(quiche),takoder je jednostavan,a nekako poseban,za prave gljivoljubce!!:)

Tijesto:
310gr brasna
180gr maslaca
30gr persunovog lista
2 zumanjka
4 zlice hladne vode

U multipraktik staviti brasno,persunov list(malo isjeckati)i maslac i pustiti da radi dok se ne naprave mrvice,zatim dodatizumanjke i vodu ,jos pulsirati par puta,istresti na radni sto i rukama oblikovati tijesto.
Umotati tijesto u prozirnu foliju i ostaviti u frizider da odmara,oko 30 minuta.

Nadjev
30gr maslaca
1 crveni luk
175 gr sampinjona
1 zlicica limunovog soka
20 gr persuna,isjeckanog
20gr vlasca,isjeckanog
2 jaja
180-200ml vrhnja za kuhanje

U tavi na malo maslaca proprziti luk,da omekani,dodati isjeckane sampinjone i prziti 3-3 minuta,dodati limunov sok,persun i vlasac.
U manjoj zdjelici umutiti jaja i vrhnje i ostaviti dok razvijemo tijesto.
Izvaditi tijesto iz frizidera i razviti u velicini kalupa u kojem cete peci(moj je 35x10cm),svo tijesto koje ide preko ivica stranica,osjeci tako sto cete okladijom proci preko lima i ono ce samo pasti sa strane.



Postaviti papir za pecenje na tijesto,popuniti suhim grahom ili sta vec imate,pa peci 15 minuta,skloniti sve sa tijesta i jos peci 10-ak minuta,zatim izvaditi iz rerne,sada unutrasnjost kisa popuniti sa smjesom gljiva i zacinskih tavcica,pa preliti preko svega jaja i vhnje,ves pripremljene u zdjelici.
Sve skupa peci oko 30 minuta,na 190C,dok se nadjev ne stegne,tj ispece.

Broj komentara: 5:

  1. Prelepo izgleda i jedno i drugo. Sve pohvale :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno izgledaju ali, na žalost, ovi moji ne vole gljive!

    OdgovoriIzbriši
  3. E moja snjezo,zato ja uvijek od jednog jela,na kraju dobijem 3,samo zato sto svako ima nesto sto voli ili ne voli,pa da mi barem nesto pojedu,ugodim !!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. A neznam šta je bolje,jako mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Recept za kiš je savrsen,...nadam se da si videl ada sam radila tvoj kuglof od meda i pekana,u mojoj varijanti od oraha za konkurs Dama Kuglof..:)Odličan je.Nadam se da imas jos koji recept...:)

    OdgovoriIzbriši