Preskoči na glavni sadržaj

Spagete s pecenim patlidzanom,bosiljkom i fetom


Postoje dani kada smo u zurbi,a takvi dani donose i brze ruckove!!

Za jedno ovakvo jelo je potrebno:

400gr patlidzana
2 cena cesnjaka
1 luk
1/4 case maslinovog ulja
soli i bibera
250gr cherry paradajzica
250gr suhih spageta
1/3 case bosiljka
80gr fete,sira

Patlidzan oprati i posusiti ubrusom.Isjeckati u kockice,staviti u zdjelu,pa tu dodati isjeckan luk,cesnjak,soli,bibera i ulje.
Sve dobro izmijesati i staviti u tepsiju da se pece,na 200C oko 20 minuta,zatim dodati cherry paradajzice i jos peci oko 8 minuta.
Spagete skuhati i ocijediti vodu.
Kada je povrce peceno ,pomijesati s spagetama,dodati jos bibera i soli ,po ukusu,dodati na komadice iskidan bosiljak ,izmijesati i servirati na tanjure.
Odozgo posuti preprzene pinjole.

********************************************************************

ORECCHIETTE S TUNOM I PECENOM PAPRIKOM



Orecchiette je pasta slicna uhu,pa je zbog takvog oblika i dobila naziv.
mozete upotrijebiti gotovu kupljenu ili pak napraviti.



Za salatu vam je potrebno:
500gr kvalitetne orecchiette (moze i penne)paste

Umak

2 zlice maslinovog ulja
1 zlica sjeckanog cesnjaka
500gr pecene crvene paprike
1/4 case persunovog lista
3 zlice kapara
425gr tune iz konzerve (moze svjeza)
2 zlice svjezih mrvica

U veci lonac staviti kuhati pastu,da bude "al dente".
U meduvremenu na ulju proprziti cesnjak,dodati na trake rezanu crvenu paprikui jos prziti oko 2 minuta.
Skloniti tavu s sporeta ,pa dodati persunov list i kapare,tunu,pa promijesati da se tuna raskomada.
Zacini po ukusu,sa biberom i soli.
Dodati skuhanu pastu,dodati svjeze mrvice,koje napravimo od 1 dan starog kruha,pa sve izmijesamo i serviramo .

Primjedbe

  1. Divan blog, recepti, fotos...Gdje samo nadje ono 'Kuharice manje zbori da ti rucak ne zagori'??? - to treba u muzej! :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan Blog, recepti, slike...
    Ma gdje samo pronadje ono:"Kuharice manje zbori, da ti rucak ne prigori" - to bi trebalo smjestiti u muzej?!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …