Preskoči na glavni sadržaj

Nicoise salata sa svjezom tunom

_DSC0015

Isli smo malo u ribolov,do ribarnice :)

Za salatu je potrebno:
700gr krompira
1 krasatavac
1 crvena paprika
200gr zelenih mahuna,tzv."olovka"
2 paradajza
1 crveni luk(ljubicasti)
200gr crnih maslina
2 "sake",listova bosiljka
600gr svjeze tune
3 kuhana jaja

Preljev(dressing)
6 incuna iz ulja
2 zlice crvrnog octa od grozda
1 veci cesanj cesnjaka
125ml maslinovog ulja


Napravite preljev i spremite do upotrebe!
Ja sve,osim ulja,stavim u multipraktik i polako dodlijevam ulje.
Kad je sve sastavljeno,pospremiti u staklenu zdjelu ili casu i ostaviti dok nam ne bude trebalo .

U vecem loncu skuhati krompire,ali paziti da ih ne prekuhamo.Ocijediti vodu,ohladiti,pa isjeci na kolutice.
U slanoj vodi prokuhati mahune,samo da omekane .
Staviti isjecene krompire u vecu zdjelu u kojoj se nalaze ostali sastojci za salatu,isjeceni krastavac,paradajz,paprika,mahune,luk,masline,bosiljak.

Preliti pripremljenim preljevom,lagano izmijesati.

Tavu zagrijati i premazati s malo ulja.
Staviti tunu i peci oko 2 minuta s jedne i 2 minuta s druge strane.
Treba da bude u sredini jos malo rozikasta(pink) boja.

Isjeci u komadice i staviti po vrhu salate,koju posluzite na tanjuru,
zajedno s komadicima kuhanih jaja,isjecenih na kriske.

Zaciniti sa svjeze mljevenim biberom i soli,posluziti.

_DSC0009

Dok traje priprema oko kuhanja pojedinog povrca,treba malo prezalogajiti,a tomogu biti prepeceni kruh s crem sirom i dimljenim lososos i malo kapara



Umjesto prepecenog kruha ,moze posluziti krastavac isjecen na malo ovalniji oblik.



ili koja kamenica....uz casu vina ,po vasoj zelji !



moze i ovako...


Umotati svaku dagnju u tanko rezanu pancetu,nanizati na stapic i ispeci.

PRIJATNO !!

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …