1. svi 2010.

Nicoise salata sa svjezom tunom

_DSC0015

Isli smo malo u ribolov,do ribarnice :)

Za salatu je potrebno:
700gr krompira
1 krasatavac
1 crvena paprika
200gr zelenih mahuna,tzv."olovka"
2 paradajza
1 crveni luk(ljubicasti)
200gr crnih maslina
2 "sake",listova bosiljka
600gr svjeze tune
3 kuhana jaja

Preljev(dressing)
6 incuna iz ulja
2 zlice crvrnog octa od grozda
1 veci cesanj cesnjaka
125ml maslinovog ulja


Napravite preljev i spremite do upotrebe!
Ja sve,osim ulja,stavim u multipraktik i polako dodlijevam ulje.
Kad je sve sastavljeno,pospremiti u staklenu zdjelu ili casu i ostaviti dok nam ne bude trebalo .

U vecem loncu skuhati krompire,ali paziti da ih ne prekuhamo.Ocijediti vodu,ohladiti,pa isjeci na kolutice.
U slanoj vodi prokuhati mahune,samo da omekane .
Staviti isjecene krompire u vecu zdjelu u kojoj se nalaze ostali sastojci za salatu,isjeceni krastavac,paradajz,paprika,mahune,luk,masline,bosiljak.

Preliti pripremljenim preljevom,lagano izmijesati.

Tavu zagrijati i premazati s malo ulja.
Staviti tunu i peci oko 2 minuta s jedne i 2 minuta s druge strane.
Treba da bude u sredini jos malo rozikasta(pink) boja.

Isjeci u komadice i staviti po vrhu salate,koju posluzite na tanjuru,
zajedno s komadicima kuhanih jaja,isjecenih na kriske.

Zaciniti sa svjeze mljevenim biberom i soli,posluziti.

_DSC0009

Dok traje priprema oko kuhanja pojedinog povrca,treba malo prezalogajiti,a tomogu biti prepeceni kruh s crem sirom i dimljenim lososos i malo kapara



Umjesto prepecenog kruha ,moze posluziti krastavac isjecen na malo ovalniji oblik.



ili koja kamenica....uz casu vina ,po vasoj zelji !



moze i ovako...


Umotati svaku dagnju u tanko rezanu pancetu,nanizati na stapic i ispeci.

PRIJATNO !!

2 komentara:

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.