Preskoči na glavni sadržaj

Parmezan piletina





Kupila sam malo vece pile i bilo bi mi previse da napravim samo jedno jelo..evo sta sam uradila!!

Za piletinu s parmezanom je potrebno:
maslinovo ulje
1 casa krusnih mrvica
1-2 jaja(zavisi od velicine)
12 komadica pilecih fileta(ja sam imala cijela pileca prsa,bijelo meso)
soli i biber
parmezan-po potrebi,ja sam ga stavila u smjesu mrvica i ostatak od nekih 60gr ,sam pomijesala s mozzarellom.

za UMAK je potrebno:
1 casa passata sosa
1 casa bosiljka(listici)
1 casa mozzarella,izgratana
parmezan

Posto sam ja koristila cijelo bijelo meso,fino sam ga isjekla na snite,kao sto su fileti,koji se nalaze u unutrasnjosti bijelog mesa i najfiniji su dio u piletine.
Zatim sam svaki filet zacinila sa soli i biberom,umocila u razmucena jaja(mogu samo bjelanci,ako imate ostataka od necega) i umocila u mjesavinu mrvica i parmezana,zatim kratko przila na zagrijanom ulju,vadila przene na kuhinjski papir da se ocijede od masnoce i sve tako do posljednjeg komadica mesa.
Ukljuciti rernu na 80C.
U prikladnu posudu za pecenje istresti pola passata sosa,sloziti filete,pa odozgo jos preliti ostatak paradajza i sir,te listice bosiljka
staviti peci u predhodno zagrijanu rernu,oko 20-ak minuta,da se sir otopi i piletina bude potpuno pecena.



Ja sam imala od predhodnog dana 1 casu paradajz sosa po mom receptu,pa sam i njega dodala na dno tepsije,a passata sos sam prelila odozgo....znam da moji taj sos vole i bilo je taman.



Ostatak piletine sam iskoristila tako sto sam 1 chorizo kobasicu isjekla ukoso i ugurala je ispod kozice kod bataka i karabataka,njih malo zacin ila sa soli ,biberom i crvenom paprikom,ispekla malo u tavi,zatim prebacila u tepsiju,dodala korjenastog povrca i pustila da se piletina ispece do kraja ,a povrce fino karamelizuje,bas je bilo fino slatkasto ili sam ja bila previse gladna pa mi je okus bio predivan.

Primjedbe

  1. Joj kako sve ovo fino izgleda... Super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super kombinacija,vidim na pocetnu stranicu lozinku (Kuvarice manje zbori da ti rucak ne izgori) bas lepo, secam se jedne stare prijateljice koja je to govorila uz salu, pozdrav iz Resice.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Maslinka!!
    Jeste Surac,takve "lozinke" su u prijasnje vrijeme bile okacene na zid u kuhinji po seoskim kucama u Slavoniji!!Najvjerojatnije da su snase mnogo pricale..:) :)Pozdrav za tebe iz hladnog Sydney-a ~!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …