24. svi 2010.

Parmezan piletina





Kupila sam malo vece pile i bilo bi mi previse da napravim samo jedno jelo..evo sta sam uradila!!

Za piletinu s parmezanom je potrebno:
maslinovo ulje
1 casa krusnih mrvica
1-2 jaja(zavisi od velicine)
12 komadica pilecih fileta(ja sam imala cijela pileca prsa,bijelo meso)
soli i biber
parmezan-po potrebi,ja sam ga stavila u smjesu mrvica i ostatak od nekih 60gr ,sam pomijesala s mozzarellom.

za UMAK je potrebno:
1 casa passata sosa
1 casa bosiljka(listici)
1 casa mozzarella,izgratana
parmezan

Posto sam ja koristila cijelo bijelo meso,fino sam ga isjekla na snite,kao sto su fileti,koji se nalaze u unutrasnjosti bijelog mesa i najfiniji su dio u piletine.
Zatim sam svaki filet zacinila sa soli i biberom,umocila u razmucena jaja(mogu samo bjelanci,ako imate ostataka od necega) i umocila u mjesavinu mrvica i parmezana,zatim kratko przila na zagrijanom ulju,vadila przene na kuhinjski papir da se ocijede od masnoce i sve tako do posljednjeg komadica mesa.
Ukljuciti rernu na 80C.
U prikladnu posudu za pecenje istresti pola passata sosa,sloziti filete,pa odozgo jos preliti ostatak paradajza i sir,te listice bosiljka
staviti peci u predhodno zagrijanu rernu,oko 20-ak minuta,da se sir otopi i piletina bude potpuno pecena.



Ja sam imala od predhodnog dana 1 casu paradajz sosa po mom receptu,pa sam i njega dodala na dno tepsije,a passata sos sam prelila odozgo....znam da moji taj sos vole i bilo je taman.



Ostatak piletine sam iskoristila tako sto sam 1 chorizo kobasicu isjekla ukoso i ugurala je ispod kozice kod bataka i karabataka,njih malo zacin ila sa soli ,biberom i crvenom paprikom,ispekla malo u tavi,zatim prebacila u tepsiju,dodala korjenastog povrca i pustila da se piletina ispece do kraja ,a povrce fino karamelizuje,bas je bilo fino slatkasto ili sam ja bila previse gladna pa mi je okus bio predivan.

3 komentara:

  1. Joj kako sve ovo fino izgleda... Super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super kombinacija,vidim na pocetnu stranicu lozinku (Kuvarice manje zbori da ti rucak ne izgori) bas lepo, secam se jedne stare prijateljice koja je to govorila uz salu, pozdrav iz Resice.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Maslinka!!
    Jeste Surac,takve "lozinke" su u prijasnje vrijeme bile okacene na zid u kuhinji po seoskim kucama u Slavoniji!!Najvjerojatnije da su snase mnogo pricale..:) :)Pozdrav za tebe iz hladnog Sydney-a ~!!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.