Preskoči na glavni sadržaj

Kolac od jabuka i pinjola




Divan kolacic,koji s uzitkom jedete,hladan ili topao,sa sladoledom ili bez,.....

Za kolac vam je potrebno:
150gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
110gr secera
korica i sok od 1 limuna
3 jaja
125gr maslaca
5 crvenih jabuka
100gr pinjola
secer u prahu,sladoled ili slag

Maslac otopiti i pustiti da se prohladi.
Zagrijati pecnicu na 180C.
Jabuke osictiti od kozice i sredine,pa tanko izrezati,zatim staviti u zdjelu u koju smo iscjedili limun.Promijesati jabuke da budu sve obuhvacene sokom kako nebi potamnile.
U drugu zdjelu prosijati brasno,prasak za pecivo i dodati izrendanu koricu limuna.
U sredinu dodati prohladeni maslac,vilicom izmucena jaja ,te sve fino drvenom kuhacom izmijesati da se napravi gusto tijesto.

Lim za torte,promjera 20cm,namazati masnocom i posuti brasnom,zatim sloziti pola tijesta na dno kalupa,razmazati poledinom zlice,sloziti pola isjecenih jabuka,posuti pinjolama,ali ostaviti malo ,jer treba za gornji dio kolaca!!




Lagano pomocu zlice ponovo rastanjiti ostatak tijesta po jabukama i sloziti ostatak jabuka i posuti pinjolama.
Staviti peci u predhodno zagrijanu pecnicu .Pece se oko 40 minuta,ali svejedno treba provjeriti jer kolac je malen ,pa time moze biti brze gotov ili mozda treba smanjiti temperaturu,sve zavisi od pecnice.

Pecen kolac obilato posti secerom u prahu i posluziti.


Posluziti samostalmo, uz sladoled ili tuceno slatko vrhnje!!

Primjedbe

  1. Super mi je,imam i pinjola,Svidja mi se fotkica na naslovnici bloga,super ideja!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiva kombinacija, jabuke i pinjoli. Volim kolače s jabukama a ovaj izgleda jako fino tako da definitivno moram probati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Vera!!to mi je jedina uspomena iz rodnog kraja !!
    Jubistacha,okus je jako fin,osjeti se mirisna kora od limuna i svako-toliko izmedu slatkastih jabuka dode pinjola..meni se dopao i posebno je je maleni kolac pa se brzo pojede.
    Jabuke su poprimile malo kiseline od limunovog soka,mislim dok se ne proba ,ne moze se znati..

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …