24. svi 2010.

Kolac od jabuka i pinjola




Divan kolacic,koji s uzitkom jedete,hladan ili topao,sa sladoledom ili bez,.....

Za kolac vam je potrebno:
150gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
110gr secera
korica i sok od 1 limuna
3 jaja
125gr maslaca
5 crvenih jabuka
100gr pinjola
secer u prahu,sladoled ili slag

Maslac otopiti i pustiti da se prohladi.
Zagrijati pecnicu na 180C.
Jabuke osictiti od kozice i sredine,pa tanko izrezati,zatim staviti u zdjelu u koju smo iscjedili limun.Promijesati jabuke da budu sve obuhvacene sokom kako nebi potamnile.
U drugu zdjelu prosijati brasno,prasak za pecivo i dodati izrendanu koricu limuna.
U sredinu dodati prohladeni maslac,vilicom izmucena jaja ,te sve fino drvenom kuhacom izmijesati da se napravi gusto tijesto.

Lim za torte,promjera 20cm,namazati masnocom i posuti brasnom,zatim sloziti pola tijesta na dno kalupa,razmazati poledinom zlice,sloziti pola isjecenih jabuka,posuti pinjolama,ali ostaviti malo ,jer treba za gornji dio kolaca!!




Lagano pomocu zlice ponovo rastanjiti ostatak tijesta po jabukama i sloziti ostatak jabuka i posuti pinjolama.
Staviti peci u predhodno zagrijanu pecnicu .Pece se oko 40 minuta,ali svejedno treba provjeriti jer kolac je malen ,pa time moze biti brze gotov ili mozda treba smanjiti temperaturu,sve zavisi od pecnice.

Pecen kolac obilato posti secerom u prahu i posluziti.


Posluziti samostalmo, uz sladoled ili tuceno slatko vrhnje!!

3 komentara:

  1. Super mi je,imam i pinjola,Svidja mi se fotkica na naslovnici bloga,super ideja!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiva kombinacija, jabuke i pinjoli. Volim kolače s jabukama a ovaj izgleda jako fino tako da definitivno moram probati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Vera!!to mi je jedina uspomena iz rodnog kraja !!
    Jubistacha,okus je jako fin,osjeti se mirisna kora od limuna i svako-toliko izmedu slatkastih jabuka dode pinjola..meni se dopao i posebno je je maleni kolac pa se brzo pojede.
    Jabuke su poprimile malo kiseline od limunovog soka,mislim dok se ne proba ,ne moze se znati..

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.