21. lip 2010.

Prhke kiflice


Zima je i svi se guramo u kuhinju :)
Ma nije da svi hocemo kuhati,nego nam je jako prijatno uz tolu pec,i miris finih kiflica!!
Uvijek se vise pece,kuha,ma gotovo da sam svo vrijeme u kuhinji,ali to mi ne smeta,ja zaista volim da kuham,pa naravno i da jedem ,nije to nista cudno jer sam od malih nogu vezana za hranu,a posebno u zimskom periodu....
Sjecam se kao dijete da je u "spajzu' bilo dosta kanti sa svinjskom masti i mama je cesto pravila slatkise poput "sapica"i kiflica,za nesto komplikovanije kao pite i pecenje kora na poledini pleha,bila je glavna moja najstarija sestra Anica.
Stvarno je bila majstor za kolace,ali s vremenom i ona je prestala i radi sasvim neki drugi posao.
Ja debeljuca bila i ostala,nikada mi nije bilo tesko pocistiti ni zadnju mrvicu slatkisa sa tacne :)
Prhka tijesta jaako volim ...
 PRHKE KIFLICE

 500gr brasna
150gr masti(ili 200gr maslaca
100ml kiselog vrhnja
1 zlica secera
15gr kvasca
malo mlijeka za kvasac

 
U malo toplog mlijeka(100ml)razmrviti kvasac,dodati secer i mrvicu soli i zlicu brasna ,pa pustiti da se kvasac "podigne'.
Mast ili maslac razmrvite u brasnu,pa zamijesite tijesto s nadoslim kvascem i vrhnje,
Ako je potrebno dodati jos mlijeka.
Pustiti da odstoji sat vremena,zatim ih razvaljajte i rezite kako vam najvise odgovra,da bi dobili kiflice.
Neko pravi krug(kao ja)pa reze trokutove od kojih pravim kiflice,a neko radi sa kockama pa samo preklopi suprotne coskove.
kiflice puniti s nadjevom po zelji..orasi i bjelanjaki malo secera ili ljesnjak,secer,bjelanjak,orasi smokve,datule...ma puno kombinacija .

 


 
Peci na 200C,oko 15-20 minuta,da budu pecene ,ali da ostanu svijetle,pa ih onako tople uvaljati u secer u prahu .

Broj komentara: 7:

  1. Uf, izgledaju kao da se tope u ustima':D

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam ih!!! Ne da su savrsene, nego su savrsene na kvadrat!!! Hvala na podsjecanju na ovaj super recept!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ta sam ista. Moja mama je uvijek govorila moja Snježana bi pojela i g.... samo joj ga zašećeri. Obožavam slatkiše a ove su mi tako dobre i znam da se tope u ustima!

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj Snjezana jesi me nasmijala,ali to je stvarno istina...danas se malo kontrolisem,ali nije dovoljno ,uvijek su velike oci za slatkise!!:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Obozavam ove kiflice, ali ih moji ne vole pa ih verovatno necu skoro ni jesti... Tvoje izgledaju predivno!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mene ove kiflice uvek podsete ne neka divna, prosla vremena...receptek cu sacuvati, pa kad malo zahladi bacam se na isprobavanje.;)))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.