16. stu 2010.

PILETINA U BIJELOM UMAKU

_DSC2057


Za ovo jelo je potrebno:
1 cijelo pile(ja sam koristila karabatke)
3 zlice brasna
sadrzaj 1 vrecice za francusku juhu
oko 50gr maslaca+ulje
100gr slanine(kuhane,bacon)
2 glavice luka
1.5-2case vode
kiselo vrhnje
persunov list-za dekoraciju

Pile ocistiti,oprati,posusiti i isjeci na komade(8komada),kicmu od pileta iskoristiti za pileci juhu/ujusak,pa zamrznuti i koristiti kada vam treba za rizotto ili sl.
U vrecicu za zamrzivac istresti brasno i sadrzaj vrecice za francusku juhu.
Dodati meso i zatvoriti vrecicu,cvrsto drzeci kraj da se ne odveze,dobro protresti da se meso jednoko pobrasni.

Izvaditi komade mesa,lagano otresti visak brasna i prziti na maslacu i ulju samo da se zapece korica,pa odloziti na stranu u tanjur ili neku posudu.

Dodati jos masnoce ako je potrebno pa dodati isjecen na rezance ili krupnije komadice luk i slaninicu/bacon....prziti dok luk ne pozuti.

2010-11-16 001

Istresti ostatak brasna iz vrecice i mijesati jos jedan minut da se sve proprzi,zatim zaliti vodom.

Vratiti meso nazad u posudu(koja moze da ide u rernu),poklopitit i staviti u rernu da se kuha 40 minuta tj.dok se piletina ne skuha.
Izvaditi iz rerne i dodati 2 zlice kiselog vrhnja,promijesati i servirati na tople tanjure uz dodatak rize ili rezanaca..posuti persunom.

_DSC2059

*Ako zelite mozete koristiti komade mesa koje volite.
Mozete dodati sampinjone u fazi kada se przi luk i slaninica i dalje nastaviti kao u receptu.
Isto tako se moze dodati pola kolicine vode,a ostatak bijelo vino..
Umijesto sadrzine francuske juhe,doda se extra brasno,malo domacih ili gotovih zacina(vegeta ,zacin C,..)suhih zacinskih trava..

Broj komentara: 9:

  1. Zašto si ti Mirjana, a ne Ruža? Tj. zašto si bila Ruža, a ne Mirjana? Ma, šalim se, svatko od nas može biti što god želi, to je ljepota bloganja, zar ne.
    Krem juhe od gljiva su među rijetkima koje kadkada kupim u dućanu. Ovo je jako dobar, brzi, a fini recept i jako dobra ideja.

    OdgovoriIzbriši
  2. :D???,Mirjana sam jer mi je to ime,a Ruza je moj "nik" za coolinariku,koji sam ja zamislila kao cvijet ruzu,a ne kao ime...ispostavilo se da su svi mislili da mi je to pravo ime..ponekada mi je i drago jer imala sam jednu zaovu(muzevljeva sestra) koja me strasno voljela i meni je ona bila draga..nazalost prerano nas je napustila i onda se sjetim i tog tuznog dogadaja ,pa sam tuzna...eto zbog svega toga sam odlucila da napravim mali pomak..sve ostaje ,samo sam dodala i svoje pravo ime !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo izgleda predobro, sad sam gladna :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična kombinacija i u ovoj kuhinji ima toliko sjajnih jela sa piletinom koju obožavam. Uskoro mi stiže isporuka piletine pa će biti vremena sve da se proba.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas je cesto jedemo i nikad mi nije dovoljno recepata za piletinu. Svaki na koji naletim "pribiljezim". Ovo mi jako fino izgleda.

    Imas malu nagradicu na mome blogu pa bih te molila da "svratis" i da je uzmes :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo i jeste predobro. Jednostavno, ukusno jelo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super kombinacija!!! I mi obozavamo piletinu na sto jedan nacin i sigurna sam da bi se u ovom "udavili" :)

    I ja sam do nedavno bila ubedjena da ti je Ruza ime :)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Piletina uvek i u svako doba... Svi mi koji vec duze vreme cunjamo kulinarskim stranama znamo da je Ruza divna, sposobna, topla i uvek raspolozena za pripremu odlične hrane, a naravno sada se "totalno" predstavila, rekavši svima svoje pravo ime;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Piletinu u vrlo sličnom umaku često radim, do sada nisam stavljala slaninu a sada ću i nju dodati. Jako ukusno jelo, a kod tebe kao i sve ostalo tako predivno izgleda !

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.