18. velj 2011.

Brzinski rucak

Kod mene su jos paklene vrucine i kuha se,ali nekako sve "na brzinu"!!!:)

Ovo nije bas prebrzi recept,ali je ukusan i ne zalim ni jednu minutu vrucine :)

_DSC0199

PUNJENE LIGNJE

100gr ciabatta kruha
(moze svaki kruh dan-dva star)
100gr bijele ribe
100ml maslinovog ulja
1glavica luka
2 cenja cesnjaka
80ml bijelog vina
2 zlice persunovog lista-isjeckanog
2 tvrdo kuhana jaja
6-8 lignji
(ako su srednje velicine tada je 6 komada sasvim dovoljno )
50gr maslaca
*casa je od 250ml

Lignje ocistiti i ostaviti da se ocijede ili kupiti ociscenje!
Na tavi prepeci sa obje strane kriske kruha,zatim od njega napraviti mrvice.

Bijelu ribu samljeti i ostaviti na stranu.
Na malo masnoce dinstati isjeckani luk i cesnjak,toliko da promijeni boju,zatim sipati pola kolicine vina i pustiti da ispari,tj.da ukuha ,tako da ce luk postati onako ljepljiv..na sve to dodati persin(ostaviti malo za posuti na kraju jelo).

_DSC0206

Istresti u zdjelu mijesavinu luka i persina i pustiti da se ohladi.

Zatim u ohladeno dodati mrvice i samljevenu ribu,isjecana na sitno jaja.
Posoliti i dodati bibera po ukusu.
Lagano promijesati,NE previse mijesati jer ce nadjev tada biti tvrd,ako je nadjev previse suh,dodati malo vina :)!!

Zagrijati rernu na 160C
Napuniti lignje nadjevom,zatvoriti cackalicama i paziti da ih ne prepunite,jer ce pucati prilikom pecenja.

Poslagati u tavu koja ide u rernu(podnosi visoku temperaturu),dodati ostatak ulja i prziti ih samo da promijene boju,zatim dodati ostatk vina i staviti ih peci u rernu ,nekih 15-est minuta.

Ivaditi iz rerne u tavu sada dodati maslac i ostatak persina,izmijesati lignje u umaku koji smo dobili,servirati ..uz kuhane krompirice,neko voli rizu,ja volim pogacu !!:)

Punila sam vise lignji nego sto je u receptu,tako sam imala i viska nadjeva,ali sam ga stavila zajedno sa lignjama ,onako rastresitog u tavu i zgotovila ,umak bio gusci i ljepsi !!!!!


_DSC0195

POGACA SA MASLINAMA I SARDINAMA

5 kom sardina,ocistiti i prepoloviti
200ml mlijeka
30gr svijezeg kvasca
150 ml maslinovog ulja
2 zlicice secera
1-2 zlicice soli/
400gr brasna
50gr malih crnih maslina(bez kostica)

Sardine ocistiti,prepoloviti,znaci imate 10 komada.
staviti u posudu,posuti sa morskom soli,prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frizider da se marinira(3 sata),zatim ih oprati ,pa staviti u mlijeko jos 1 sat.
Mlijeko procijediti u zdjelicu,zagrijati ,da bude toplo,umrviti kvasac i dodati secer i zlicu brasna,pustiti da se aktivira..zamijestiti tijesto ,dodajuci i maslinovog ulja.
Ostaviti tijkesto da se udvostruci ,pa ga staviti u okrugli kalup (24cm),prekriti salvetom i cekati da ponovo tijesto"naraste".

Filet sardine omotati oko masline i zabosti u pogacu...premazati ostatkom ulja i posuti sa morskom soli.
Dok se rerna zagrije na 170C tijesto neka stoji pokriveno,zatim staviti u zagrijanu rernu i pecidok ne dobije hrskavu koricu.

Nisam tocno gledala na sat,ali kada odzvanja na kuckanje po povrsini,gotova je.

**Ja sam stavila incune umijesto sardina,tako sa je proces bio ubrzan i zbog vrucine koja je kod nas tijesto se jako brzo udupla.

_DSC0226

QUEEN OF PUDING
2 case mrvica-od kruha ili nekog kolaca
1 vanilin secer
25 gr maslaca
2 case mlijeka
4zlice secera
mrvica soli
rendabna korica limuna
2 jaja-odvojeno
3-4 zlice dema od maline ,ribizla ili nekog kiselkastog voca

Napraviti mrvice od kolaca ili kruha.
Mlijeko sa 2 zlice secera staviti u serpicu da zakuha,dodati malac ,pustiti da se maslac istopi,zatim preliti mrvice.
Pustiti 20 minuta da mrvice upiju mlijeko.

Kada se ohladi dodati umucene zumanjke,sve izmijesati i rasporediti u posudice.

Staviti peci na 180C oo 30-35 minuta.
Smijesa ce biti jos mekana ,ali vidi se na obodu zdjelice/posudice da je peceno jer se odvojilo od nje.

_DSC0210

Izvaditi iz rerne,premazati demom,koji dobro umutitmo zlicom.

U bjelanjke dodamo 2 zlice secera i umutimo cvrsti snijeg,pa ga rasporediti po zdjelicama i vratiti u rernu da se zapece...15-est minuta.

_DSC0218

Ohladiti i posluziti!!

Broj komentara: 13:

  1. Divnoo ovo je kompletan menu i odličan prijedlog za ukusan ručak, hvala Ružo!
    Veliki pozdrav iz sunčane Rijeke.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa bila si jako vrijedna - u neovisnosti o vrucinama! Sve je divno, ali lignje su me osvojile :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. A joj, pa Mirjana ovo nije brzinski ručak ovo je fešta. Lignje volim na sve načine, a ove punjene ribom mi se jako dopadaju. Odlično i zabeleženo.
    Kod nas pada kiša od rane zore kao i na svake Zadušnice, po pravilu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Opa, ... ne znam što mi je bolje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve si SAVRŠENO napravila... prefino i... nemam reči!

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni su lignje jako ukusne i posto ima i riba ,bas su zasitne!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Svaka čast Ružo, sve si perfektno pripremila, kompletan meni, ni vrućina te u tome nije mogla sprečiti♥

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno! Imam nagradu za tebe, preuzmi :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Sram me reći, ali iako sam iz Dalmacije, nikako ne volim ribu ni morske plodove.. Ili ih možda još nisam probala spremljene na pravi način? ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Koliko divota, kod tebe uvijek delicije! :)
    Čeka te nagradica na mom blogu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako dobro ! Kako bi tek bilo da nije brzinski :). Sve mi se sviđa, a sa pudingom sam oduševljena ! I sve tako prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.