Kod mene su jos paklene vrucine i kuha se,ali nekako sve "na brzinu"!!!:)
Ovo nije bas prebrzi recept,ali je ukusan i ne zalim ni jednu minutu vrucine :)
PUNJENE LIGNJE
100gr ciabatta kruha
(moze svaki kruh dan-dva star)
100gr bijele ribe
100ml maslinovog ulja
1glavica luka
2 cenja cesnjaka
80ml bijelog vina
2 zlice persunovog lista-isjeckanog
2 tvrdo kuhana jaja
6-8 lignji
(ako su srednje velicine tada je 6 komada sasvim dovoljno )
50gr maslaca
*casa je od 250ml
Lignje ocistiti i ostaviti da se ocijede ili kupiti ociscenje!
Na tavi prepeci sa obje strane kriske kruha,zatim od njega napraviti mrvice.
Bijelu ribu samljeti i ostaviti na stranu.
Na malo masnoce dinstati isjeckani luk i cesnjak,toliko da promijeni boju,zatim sipati pola kolicine vina i pustiti da ispari,tj.da ukuha ,tako da ce luk postati onako ljepljiv..na sve to dodati persin(ostaviti malo za posuti na kraju jelo).
Istresti u zdjelu mijesavinu luka i persina i pustiti da se ohladi.
Zatim u ohladeno dodati mrvice i samljevenu ribu,isjecana na sitno jaja.
Posoliti i dodati bibera po ukusu.
Lagano promijesati,NE previse mijesati jer ce nadjev tada biti tvrd,ako je nadjev previse suh,dodati malo vina :)!!
Zagrijati rernu na 160C
Napuniti lignje nadjevom,zatvoriti cackalicama i paziti da ih ne prepunite,jer ce pucati prilikom pecenja.
Poslagati u tavu koja ide u rernu(podnosi visoku temperaturu),dodati ostatak ulja i prziti ih samo da promijene boju,zatim dodati ostatk vina i staviti ih peci u rernu ,nekih 15-est minuta.
Ivaditi iz rerne u tavu sada dodati maslac i ostatak persina,izmijesati lignje u umaku koji smo dobili,servirati ..uz kuhane krompirice,neko voli rizu,ja volim pogacu !!:)
Punila sam vise lignji nego sto je u receptu,tako sam imala i viska nadjeva,ali sam ga stavila zajedno sa lignjama ,onako rastresitog u tavu i zgotovila ,umak bio gusci i ljepsi !!!!!
POGACA SA MASLINAMA I SARDINAMA
5 kom sardina,ocistiti i prepoloviti
200ml mlijeka
30gr svijezeg kvasca
150 ml maslinovog ulja
2 zlicice secera
1-2 zlicice soli/
400gr brasna
50gr malih crnih maslina(bez kostica)
Sardine ocistiti,prepoloviti,znaci imate 10 komada.
staviti u posudu,posuti sa morskom soli,prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frizider da se marinira(3 sata),zatim ih oprati ,pa staviti u mlijeko jos 1 sat.
Mlijeko procijediti u zdjelicu,zagrijati ,da bude toplo,umrviti kvasac i dodati secer i zlicu brasna,pustiti da se aktivira..zamijestiti tijesto ,dodajuci i maslinovog ulja.
Ostaviti tijkesto da se udvostruci ,pa ga staviti u okrugli kalup (24cm),prekriti salvetom i cekati da ponovo tijesto"naraste".
Filet sardine omotati oko masline i zabosti u pogacu...premazati ostatkom ulja i posuti sa morskom soli.
Dok se rerna zagrije na 170C tijesto neka stoji pokriveno,zatim staviti u zagrijanu rernu i pecidok ne dobije hrskavu koricu.
Nisam tocno gledala na sat,ali kada odzvanja na kuckanje po povrsini,gotova je.
**Ja sam stavila incune umijesto sardina,tako sa je proces bio ubrzan i zbog vrucine koja je kod nas tijesto se jako brzo udupla.
QUEEN OF PUDING
2 case mrvica-od kruha ili nekog kolaca
1 vanilin secer
25 gr maslaca
2 case mlijeka
4zlice secera
mrvica soli
rendabna korica limuna
2 jaja-odvojeno
3-4 zlice dema od maline ,ribizla ili nekog kiselkastog voca
Napraviti mrvice od kolaca ili kruha.
Mlijeko sa 2 zlice secera staviti u serpicu da zakuha,dodati malac ,pustiti da se maslac istopi,zatim preliti mrvice.
Pustiti 20 minuta da mrvice upiju mlijeko.
Kada se ohladi dodati umucene zumanjke,sve izmijesati i rasporediti u posudice.
Staviti peci na 180C oo 30-35 minuta.
Smijesa ce biti jos mekana ,ali vidi se na obodu zdjelice/posudice da je peceno jer se odvojilo od nje.
Izvaditi iz rerne,premazati demom,koji dobro umutitmo zlicom.
U bjelanjke dodamo 2 zlice secera i umutimo cvrsti snijeg,pa ga rasporediti po zdjelicama i vratiti u rernu da se zapece...15-est minuta.
Ohladiti i posluziti!!
Divnoo ovo je kompletan menu i odličan prijedlog za ukusan ručak, hvala Ružo!
OdgovoriIzbrišiVeliki pozdrav iz sunčane Rijeke.
PRELEP RUČAK I POSLASTICA!!
OdgovoriIzbrišiPa bila si jako vrijedna - u neovisnosti o vrucinama! Sve je divno, ali lignje su me osvojile :-)
OdgovoriIzbrišiA joj, pa Mirjana ovo nije brzinski ručak ovo je fešta. Lignje volim na sve načine, a ove punjene ribom mi se jako dopadaju. Odlično i zabeleženo.
OdgovoriIzbrišiKod nas pada kiša od rane zore kao i na svake Zadušnice, po pravilu.
Opa, ... ne znam što mi je bolje!
OdgovoriIzbrišiSve si SAVRŠENO napravila... prefino i... nemam reči!
OdgovoriIzbrišiMeni su lignje jako ukusne i posto ima i riba ,bas su zasitne!!
OdgovoriIzbrišiSvaka čast Ružo, sve si perfektno pripremila, kompletan meni, ni vrućina te u tome nije mogla sprečiti♥
OdgovoriIzbrišiKod tebe uvijek nešto jako fino!!
OdgovoriIzbrišiDivno! Imam nagradu za tebe, preuzmi :)))
OdgovoriIzbrišiSram me reći, ali iako sam iz Dalmacije, nikako ne volim ribu ni morske plodove.. Ili ih možda još nisam probala spremljene na pravi način? ;)
OdgovoriIzbrišiKoliko divota, kod tebe uvijek delicije! :)
OdgovoriIzbrišiČeka te nagradica na mom blogu :)
Jako dobro ! Kako bi tek bilo da nije brzinski :). Sve mi se sviđa, a sa pudingom sam oduševljena ! I sve tako prekrasno izgleda.
OdgovoriIzbriši