Preskoči na glavni sadržaj

Pikantne rolnice

_DSC0116

Ne znam kako bih drugacije nazvala sniclu koja se uvije ,urola..za mene je rolnica :D,pa jos mesna !!!!!
Kad imate fini komad svinjskog mesa,od kojega se mogu rezati snicle,tada trenba iskoristiti pa malo stajati uz sporet...znam nekada nas bas nije volja za dugim pripremama,ali dode dan da se i to mora!!
Jesam ja po....ja,svasta cu uraditi da i sebi udovoljim !!
Od komada mesa kojeg imadoh,uspjela sam isjeci 9 snicli srednje velicine,htjedoh napisati dlana,a to bi onda ispalo kao lopata jer su moji dlanovi dobro siroki i veliki !:)

Znaci,sve po potrebi jer ne znam koliko ce tko imati snicli,ali ovo je sastav namirnica koje sam ja koristila.

-svinjske snicle
-kulen,
(koliko sniclitoliko komada kulena)
-ricotta sir
-sol,biber,brasno
-zacinske travcice
(lovor,zalfija,estragon,persin)
-paradajz sos-domaci gusti/moze i kupovni
-ajvar(oko 2 zlice)
-suhe sljive,2-3kom.
-100 ml bijelog vina
-ulje
-luk
-povrtna juha


Snicle istuci baticem za meso,sto tanje to bolje,ali se ne smiju raspasti !!
Svaku sniclu malo posoliti i pobiberiti ,premazati ricotta sirom,pa staviti tanku fetu/snitu kulena,ako su snicle velike,doda se jos jedna fetica.
Zaviti,urolati sniclu i dobro pritisnuti kraj da se ne odmota ili jos bolje pricvrstiti cackalicom ,koju izvadite prije serviranja !:)

Rolnice lagano pobrasniti pa zapeci sa svih strana u tavi na malo masnoce.
Vaditi ih na tanjur i pokriti dok ostale budu pecene,..ne mojte pretrpavati rolnice u tavu jer se nece moci fino zapeci.

2011-02-09 001

U tavu dodati jos malo masnoce pa proprziti sitno isjeckan luk.
Kada luk zazuti,dodati crvenu papriku,pa podliti vinom,tako da ce se vino brzo ispariti.u tavu dodati sljive,paradajz sos i zacinske trave ,pa doliti sa malo povrtne juhe(mozete razmutiti vegetu u vodi i kratko prokuhati).

Vratiti rolnice u umak,smanjiti temperaturu kuhanja i ostaviti da se lagano kuha dok snicle /rolnice ne omekane.
ako zelite gusci umak tada razmutite malo brasna i vode ,pa dodajte da se umak zgusne.
Ako isto tako ne volite da se vidi luk u umaku,tada ga propasirajte i samo prelijte preko rolnica.


_DSC0114

Posluziti uz pire kropmir,rizu,tjesteninu ili kao ja uz VRTICKE KNEDLE,koje sam pravila u obliku zlicnjaka.

VRTICKE KNEDLE

_DSC0117


500gr ricotta sira
100gr masti
5 jaja
250gr griza
persuna -sitno isjeckanog,malo soli


Izmutiti mast i jaja,dodati sir i griz,posoliti,dodati isjeckani persun,te ostaviti par minuta da griz nabubri.

U velu serpu staviti vodu,posoliti i pustiti da zakuha.
zlicom vaditi zlicnjake i kuhati u vodi.
Kuhane vaditi u zdjelu,dodati komadic maslaca i pokriti do upotrebe.

zasladite uz jednostavne muffinse od borovnica !!!!!
_DSC0124

Primjedbe

  1. Ovi šnicleki s kulenom, to je nešto savršeno, a knedli od sira i griza su me oduševili. Prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da bi moj suprug sa ovim prvim receptom bio jakoo zadovoljan jer voli pikantna jela, a ja bih se počastila sa prekrasnim desertom:)
    Lijep pozdrav iz sunčane Rijeke.

    OdgovoriIzbriši
  3. Recept sam odmah zabilježila i sigurno ću ovo raditi, sve, jer je odlično. Više su mi utrnuli zubi od silnih slatkiša po blogovima, ovo je pravo osvježenje. O d l i č n o!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bash si me nasmijala sa svojim uvodom...
    Sve izgleda prekrasno, kao i obicno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ruku na srce, na ovom blogu od svega zastane dah ali ja sam odusevljena modlicama za mafine :)
    Rolnice su predivne a vrticke knedle nikad nisam probala...nisam okusila nista ni slicno tako da cu ih staviti na listu za isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši
  6. nisam nikad jela ove knedle, moram pronaci nesto sa cime bi ih kombinirala, a da nije meso....tek toliko da ne jedem same knedle + desert.

    OdgovoriIzbriši
  7. Mirajana, znam da kod tebe uvek nadjem super recepte i zato volim da ih posmatram. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  8. Hm, što si me nasmijala svojim primjedbana na sebe samu:)
    Ima nas još po....ja, ne brini nisi sama!
    A recept odličan i milim da ćemo se uskoro počastiti jer svi volimo pikantno. A ove tvoje muffine sam već pravila i znam da su odlični!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo zovem PERFEKTNIM ruckom!!! :) Sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  10. He,svi mi ovdje volimo fino papati,samo neko je sklon brzom,a neko sporom debljanju,hocu rci ne udeblja se nista bez obzira sta jede,kao moj muz npr.tocno mi bude krivo sto je godinama na istoj kilazi,a ja ???oh !!
    *lusitania,ove knedlice (izbaci parsun) su jako dobre sa slatkim preljevima,ja sam ih probala i demom,samo malo zagrijala,svidjele su mi se,ali slana verzija meni se vise svida,pa bilo koji umak,napolinena ili cak bijeli beshamel sa dodatkom sira pa jos da ih zapeces u rerni,umak od gljiva se jako sljubljuje,...!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Super izgleda i jelo i fotke. Nauzivam se kad god svratim na tvoj blog Mirjana :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ceka Vas nagradica kod mene!

    Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …