Preskoči na glavni sadržaj

Panna Cotta

_DSC0090

Da li se volite svaki dan ili samo jedan dan ??:)
Valentinovo!!!!Meni poznato vise kao kirvaj u mom mjestu nego Dan Zaljubljenih,ali eto svima koji se vole cijele godine i onima koji se vole samo taj dan,jedna lagana poslastica !! :)

_DSC0093

Panna Cotta
500ml vrhnja za kuhanje
120gr secera
7gr zelatine
1 zlicica vanilija-paste
jelly-crvene boje,moj je bio od jagode
100gr jagoda ili nekog kiselijeg voca crvene boje
kalupici

Voce staviti u secpicu sa 2-3 zlice secera i 100ml vode.
Mijesati da se secer otopi i voce "raskasa".
Voce zatim propasirati i izmjeriti ...mora biti oko 300ml,ako je potrebno,dodati vode da di napravili tu kolicinu.
U tu kasastu tekucinu sipati jelly i mijesati da se potpuno otopi.
Sipati u kalupice koje imate ,nije vazan oblik!!
staviti u frizider da se stisne.

Vrhnje i secer staviti za se zagrije i pocme kuhati pa ga skloniti sa sporeta.
U meduvremenu  zelatinu potopiti u vodu da omekani,zatim dodati u toplo vrhnje i promijesati,brzo se otopi.
Pustiti da se prohladi kako bi mogli sipati preko jellia,jer ako je previse toplo jelly ce se otopiti i pomijesati sa panna cottom....
znaci treba jelly da se potpuno stisne,a panna cotta da bude mlaka ,polako popuniti kalupice,ostaviti u frizider 4-5 sati da se sve stisne.

Pripremiti tacne na kojima cete sluziti Panna Cottu !

Polako ostrim nozem,pokvasenim u vodu proci okolo oboda kalupa,zatim poklopititi tanjur /tacnicu i preokrenuti Panna Cottu,ako nece da izade,tada potopite 1sekundu samo dno kalupica i przo uradite isti sistem,tanjurom poklopiti i preokrenuti.

_DSC0094

Ukrasiti bijelom cokoladom ili cime hocete !!

Primjedbe

  1. Mirjana ovo je tako medeno i delikatno da sam se sva raznežila.
    ps volimo se svaki dan, iako ne obeležavamo Sv. Valentina, ovde je to Sv.Trifun iako je Dan zaljubljenih i kod nas postao moda.
    Svakako ovakva poslastica ne može da škodi i drugim danima!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgleda, zaista jako fino.

    OdgovoriIzbriši
  3. evo kao da si mi misli čitala, moja se panna cotta upravo hladi u frižideru, ali ova tvoja stvarno neodoljivo izgleda! prelijepa izvedba, jako fino :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vrlo lepo izgleda, od srca srcu, tako nesto bi doslo...Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je tako lepo za oko i žao mi je što ne mogu da probam, jer verujem da je božanstvenog ukusa!Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Prelijepe su, a tek fotografije...Sretno ti Valentinovo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Прекрасни са! Заповядай при мен за една блогърска награда http://kokosharnik.blogspot.com/2011/02/blog-post.html Поздрави! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …