Preskoči na glavni sadržaj
_DSC0257

PASTA PUNJENA BUNDEVOM I SIROM

1kg bundeve(butternut)
maslinovo ulje,za poprskati
10 cenjeva cesnjaka(ne oguljeni)
500gr kravljeg sira(ricotta)
20gr svjezeg bosiljka(isjeckati)
50kom.malih skoljki (conchiglie) ili 30velikih
100gr parmezana,moze i vise
50 gr oraha,krupnije samljevenih

+ beshamel/bijeli sos

+ paradajz sos

Ocistiti bundevu, nasjeci na snite, poprskati
maslinovim uljem, i staviti peci na 200C.

Peci oko 30minuta, zatim dodati cesnjak, pa
nastaviti peci jos 15min.

Kada se ohladi, zajedno sa cesnjakom
izblendati ili izgnjeciti vilicom.
Pomijesati sa sirom,orasima i dodati zacina po ukusu.


Skuhati pastu(skoljke) “al dente”,
izvaditi na kuhinjski ubrus/papir da se ocijede od vode.


_DSC0254

Napuniti skoljke pripremljenim nadjevom/filom
a ako ostane fila, staviti ga u posudu za pecenje,
u koje ce doci i skoljke.

Znaci, prvo stavimo sloj beshamel/bijelog sosa.

fil ako je ostao, pa slozimo
napunjene skoljke, prelijemo paradajz sosom,
pospemo parmezanom i zapecemo 15-20min.
dok ne porumene.

Prohaditi i servirati ...

_DSC0264

Sos od paradajza/moze i kupovni


Sastojci
8 zlica maslinovog ulja
2 cenja cesnjaka/bijelog luka
1 zlica origana
1 zlica bosiljka
800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
1 glavica luka
1 zeleni dio(pero,drska)celera
morka so,svjeze mljeveni crni biber
5 paradaza susenih iz ulja-samljeti

Na ulju dinstati sitno isjeckani luk, pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer, prziti par minuta, pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut, zatim dodati paradajz,
smanjiti temperaturu, te pustiti da polako kuha.

Dodati zacine i secer!

Ako zelite, sos mozete izblendati u jako fin sos, a
ako zelite namaz, morate ga vise ukuhati na umjerenoj temperaturi !!

ja koristim suhe zacine, ali ih rado zamijenim svijezim kad ih imam !

_DSC0272


Beshamel sos/bijeli sos
50gr maslaca
40gr brasna(oko 3 zlice)
500ml toplog mlijeka
morski orascic(nutmeg)

Maslac otopiti na umjerenoj temperaturi,dodati brasno koje se mora mijesati ,pa kada pocmu mjehurici da se pojavljuju,polako sipati toplo mlijeko i stalno mijesati zicom /pjenjacom kako bi se sos fino skuhao i da se ne stvore grumencici od brasna.

Posoliti i narendati malo morskog orascica.


Zasladiti sa mramornim kolacem od rogaca

_DSC0229


Ja sam ga radila ovako:
4 jaja -odvojiti bijelanjak od zumanjka
250gr secera
1 vanilin-secer/ili extrakt od vanilije
naribati malo korice od limuna
120gr omeksalog maslaca
1/2 case(od 250ml )mlijeka
3-4 zlice ulja
280gr brasna+ 1vrecica praska za pecivo
2 zlice rogaca u prahu(kao sto je kakao ,tako ima i rogac)
moze i mljeveni ,ali mozda se tada mora dodati jos koja zlica mlijeka ili ulja!!
2 zlice ruma

Umutiti zumanjke sa secerom,dodati limunovu koricu,vanilin secer/extrakt,dobro izmijesati ,pa k tome dodati mlijeko i ulje...dodati brasno sa praskom za pecivo.

Od bjelanjaka ulupati cvrsti snijeg,laganim pokretima kuhace umijesati u smjesu.
Odvojiti jedan dio tijesta,pa dodati rogac u prahu,koji razmutite sa runom,pa dodate odvojenoj smjesi.
Premazati masnocom kalup u kojem cete peci,pobrasniti ili obloziti mrvicama ili kokosom,pa naizmijenicno stavljati svijetlu i tamnu smjest tijesta,jos malo zlicom napraviti krugove ,da bude sto vise prosaran.
Peci na 200C oko 20 minuta,zatim smanjiti temperaturu i jos ga dopeci 30-ak minuta ili dok ne vidite da je lijepo porumenio i odvojio se od stjenki kalupa !

_DSC0241


Prijatno !!!!

Primjedbe

  1. zgodna ideja za rucak!!! a jel ima negdje i recept za ovaj mramorni od rogaca?

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako zanimljiv recept, i divno izgleda!!! A mramorni kolac moze uvijek... uz kafu ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirajna kod tebe hrana uvijek izgleda toliko privlačno da odmah ogladnim. Evo ova pasta s bundevom izgleda ko živa. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh, što je ovo dobro! Baš meni po guštu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao i uvek, i sada si nam podarila prekrasne recepte. HVALA!

    OdgovoriIzbriši
  6. lusitania,napisala sam recept kako ja radim mramorni sa rogacem !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve zvuči i izgleda odlično, od tjestenine s dodatkom bundeve do kuglofa s dodatkom rogača! Obožavam :)
    Slike su predivne :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalno...Ipak bih izabrala one vece skoljke za punjenje - manje baktanja oko njih!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan ručak ! Ovako nešto još nisam isprobala a jako mi se sviđa i izgleda predobro. A tek kolač sa rogačem na kraju, super je !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …