24. velj 2011.

_DSC0257

PASTA PUNJENA BUNDEVOM I SIROM

1kg bundeve(butternut)
maslinovo ulje,za poprskati
10 cenjeva cesnjaka(ne oguljeni)
500gr kravljeg sira(ricotta)
20gr svjezeg bosiljka(isjeckati)
50kom.malih skoljki (conchiglie) ili 30velikih
100gr parmezana,moze i vise
50 gr oraha,krupnije samljevenih

+ beshamel/bijeli sos

+ paradajz sos

Ocistiti bundevu, nasjeci na snite, poprskati
maslinovim uljem, i staviti peci na 200C.

Peci oko 30minuta, zatim dodati cesnjak, pa
nastaviti peci jos 15min.

Kada se ohladi, zajedno sa cesnjakom
izblendati ili izgnjeciti vilicom.
Pomijesati sa sirom,orasima i dodati zacina po ukusu.


Skuhati pastu(skoljke) “al dente”,
izvaditi na kuhinjski ubrus/papir da se ocijede od vode.


_DSC0254

Napuniti skoljke pripremljenim nadjevom/filom
a ako ostane fila, staviti ga u posudu za pecenje,
u koje ce doci i skoljke.

Znaci, prvo stavimo sloj beshamel/bijelog sosa.

fil ako je ostao, pa slozimo
napunjene skoljke, prelijemo paradajz sosom,
pospemo parmezanom i zapecemo 15-20min.
dok ne porumene.

Prohaditi i servirati ...

_DSC0264

Sos od paradajza/moze i kupovni


Sastojci
8 zlica maslinovog ulja
2 cenja cesnjaka/bijelog luka
1 zlica origana
1 zlica bosiljka
800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
1 glavica luka
1 zeleni dio(pero,drska)celera
morka so,svjeze mljeveni crni biber
5 paradaza susenih iz ulja-samljeti

Na ulju dinstati sitno isjeckani luk, pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer, prziti par minuta, pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut, zatim dodati paradajz,
smanjiti temperaturu, te pustiti da polako kuha.

Dodati zacine i secer!

Ako zelite, sos mozete izblendati u jako fin sos, a
ako zelite namaz, morate ga vise ukuhati na umjerenoj temperaturi !!

ja koristim suhe zacine, ali ih rado zamijenim svijezim kad ih imam !

_DSC0272


Beshamel sos/bijeli sos
50gr maslaca
40gr brasna(oko 3 zlice)
500ml toplog mlijeka
morski orascic(nutmeg)

Maslac otopiti na umjerenoj temperaturi,dodati brasno koje se mora mijesati ,pa kada pocmu mjehurici da se pojavljuju,polako sipati toplo mlijeko i stalno mijesati zicom /pjenjacom kako bi se sos fino skuhao i da se ne stvore grumencici od brasna.

Posoliti i narendati malo morskog orascica.


Zasladiti sa mramornim kolacem od rogaca

_DSC0229


Ja sam ga radila ovako:
4 jaja -odvojiti bijelanjak od zumanjka
250gr secera
1 vanilin-secer/ili extrakt od vanilije
naribati malo korice od limuna
120gr omeksalog maslaca
1/2 case(od 250ml )mlijeka
3-4 zlice ulja
280gr brasna+ 1vrecica praska za pecivo
2 zlice rogaca u prahu(kao sto je kakao ,tako ima i rogac)
moze i mljeveni ,ali mozda se tada mora dodati jos koja zlica mlijeka ili ulja!!
2 zlice ruma

Umutiti zumanjke sa secerom,dodati limunovu koricu,vanilin secer/extrakt,dobro izmijesati ,pa k tome dodati mlijeko i ulje...dodati brasno sa praskom za pecivo.

Od bjelanjaka ulupati cvrsti snijeg,laganim pokretima kuhace umijesati u smjesu.
Odvojiti jedan dio tijesta,pa dodati rogac u prahu,koji razmutite sa runom,pa dodate odvojenoj smjesi.
Premazati masnocom kalup u kojem cete peci,pobrasniti ili obloziti mrvicama ili kokosom,pa naizmijenicno stavljati svijetlu i tamnu smjest tijesta,jos malo zlicom napraviti krugove ,da bude sto vise prosaran.
Peci na 200C oko 20 minuta,zatim smanjiti temperaturu i jos ga dopeci 30-ak minuta ili dok ne vidite da je lijepo porumenio i odvojio se od stjenki kalupa !

_DSC0241


Prijatno !!!!

Broj komentara: 10:

  1. zgodna ideja za rucak!!! a jel ima negdje i recept za ovaj mramorni od rogaca?

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako zanimljiv recept, i divno izgleda!!! A mramorni kolac moze uvijek... uz kafu ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirajna kod tebe hrana uvijek izgleda toliko privlačno da odmah ogladnim. Evo ova pasta s bundevom izgleda ko živa. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh, što je ovo dobro! Baš meni po guštu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao i uvek, i sada si nam podarila prekrasne recepte. HVALA!

    OdgovoriIzbriši
  6. lusitania,napisala sam recept kako ja radim mramorni sa rogacem !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve zvuči i izgleda odlično, od tjestenine s dodatkom bundeve do kuglofa s dodatkom rogača! Obožavam :)
    Slike su predivne :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalno...Ipak bih izabrala one vece skoljke za punjenje - manje baktanja oko njih!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan ručak ! Ovako nešto još nisam isprobala a jako mi se sviđa i izgleda predobro. A tek kolač sa rogačem na kraju, super je !!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.