16. lis 2011.

Mantije

2011-10-011

Sam naziv"Mantije",za mene je bila nepoznanica jer i pitu sam pocela praviti upoznavsi svoga muza,a sada i Mantije,hm ??
Nasla sam recept i cekala pogodno vrijeme (bolje receno da budem sama kuci)da se prihvatim posla.

Ne mogu reci da mi tijesta ne idu od ruke ali vjerujem da i vi imate nekada dan koji bas nije dan za pravljenje jela koje ste smislili,tako bolje sacekati pogodno vrijeme,e tako sam i ja docekala i dala se na pravljenje'
"Mantija",koje su inace Kosovski specijalitet.

Ova pita je kraljica pita na Kosovu,kako tvrdi i Valerija10,ciji sam recept doslovno pratila i uspjela da napravim divnu pitu,koja se meni vise svidjela u sirnoj verziji .

moji su ostali neodlucni jer su obje verzije,mesna i od sira podjenako ukusne ,na razlicini nacin,tako da su prihvatili obje.

Lagano se prave,samo teba pratiti RECEPT.

_DSC0046



tijesto
700gr brasna
1.5 zlicica soli
400ml vode

U posudu od mixera staviti brasno,sol,i vodu i lagano zamijesiti tijesto.
Ja sam ga ostavila u zdjeli u kojoj sam mijesila 30 minuta.

U meduvremenu napraviti nadjev od mesa

40gr maslaca
1 glavica luka
500gr mljevenog mesa
1 zlicica vegete
1/2 zlicice soli
1/2 zlicice bibera

**125gr maslaca za kore

Na maslacu prziti sitno isjeckan luk,da postakli.
dodati meso i sve zacine i pustiti da se pirja dok voda ne ispari.
Pustiti da se nadjev prohladi.

Sada odmoreno tijesto podijeliti na 8 jednakih kuglica/hljepcica.
Svaku lopticu premazati maslacem i ponovo pustiti da odmaraju 20-ak minuta.

ako je u prostoriji toplo,tijesto se moze ranije razvlaciti jer se dovoljno opustilo i fino ce se razvlaciti zbog topline u prostoriji.

Svaku kuglicu malo razvijte oklagijom ,zatim polako rukama sirite dokle mozete(50x70cm,da se dobije kora tankog vucenog tijesta.

2011-10-012


Kada je prva kora razvucena,premazati je maslacem,pa na nju sloziti drugu koru koju treba razvuci na istu dimenziju i svaku slijedecu koru tako razvijati i premazivati maslacem.

Ako su krajevi ostali previse debeli,slobodno ostrim nozem odrezite deblji dio.
Ja sam ostavila i nije nam smetalo kod mesnog nadjeva,ali sa sirom je drugacije,tako da cu slijedeci puta i ja odrezati deblje dijelove.

koru ,tako razvucenu,izrezati na 15 -es jednakih kvadratica.

svaki kvadratic napuniti nadjevom od mesa,zatim spojiti dijagonalne strane,pa stranu gdje su spajane ,staviti prema dole u malsacem premazanu tepsiju(30x20cm),kao kada slazete buhtle.

Kada ste popunili tepsiju,premazite Mantije odozgo sa preostalim maslacem..ja sam cetkicom premazala i sa strane svaku mantiju.

_DSC0032

Ako pravite sa sirom..postupak pripreme tijesta je isti,samo u nadjev od sira dodati jaj i malo posoliti ukoliko sir nije slan.

_DSC0077



Mantije peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 40-ak minuta.

Posluziti uz jogurt,kiselo mlijeko ili uz salatu.

24 komentara:

  1. ovo su kao neki okrugli bukerići s mesom :) Jako mi se svišaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Ufff, Ružo, jaako slasno izgledaju! Ja inače volim i burek, onaj pravi s mesom, predpostavljam da je ovo sličnog okusa! Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivne su mantije, kore mogu poslužiti i za burek, pa ću svakako isprobati baš po ovom receptu za pravljenje kora. Tako dobro izgledaju na slici, da bh rado smazala 2-3 ...

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni se jako dopala izrada kora..naravno da je ovo ideja za neko drugo jelo,ali kore se mogu podijeliti u vece hljebcice i praviti burek,stvarno mi je bilo jednostavno napraviti kore,jer mixer umuti i budu bez grudvica,ako zelite doradite tijesto rukom ..puniti se mogu i sa drugim vrstama nadjeva,to cu i ja isprobavati,bitno mi je da se ne moram muciti oko kora koje me nekada bas iznerviraju :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Čula sam za mantije, videla neke recepte na Coolki, a ove su savršene. Mirjana, ma ako tebi ne ide testo onda svima nama ne ide. Ti si majstor za testa, peciva, deserte, meso, za šta god poželiš. Vrhunski!

    OdgovoriIzbriši
  6. Famozno izgledaju, nisam nikad čula za taj naziv!
    Izgledaju prefinoo, da mi je sad jedan:)

    Pozdrav Mirjana:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh, sta nam radis!;))) Moracu jednom da napravim po ovom receptu, kad gledam tvoje fotke to izgleda tako lako, i vidi se kako su kore fino i tanko razvijene, sve mi se jako svidja!:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Mantije divne,kao i sam blog.Vidi se da ste vešti i da ste pravi majstor kuhinje.Blog je jako lepo radjen ,posebno mi se svidja jer je kompletan, recept + fotke,malo fali pravog užitka ,ali dobro je i ovako... barem za liniju nas dama!

    OdgovoriIzbriši
  9. Nikad nisam pravila od domacih kora ovake nesto, da razvlacim pa redjam i seckam. Slicno je kod mene ... za razvlacenje kora moram biti raspolozena i da mi muz nije kod kuce ili makar da ne udje u kuhinju. Ako udje i kaze, a uvek kaze, "sta se bre zajebavas sa tim, kupi kore" ode kora u persun. :)))
    Nisam za FBI na zalost sa tvog bloga nista pravila ali sam ga istrazila i slazem se sa Jelenom. Da si majstor za sve!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mantije mi se izuzetno dopadaju! Kada gledam fotografije sve mi izgleda lako i jednostavno, ti si ovo baš dobro uslikala i objasnila. Defiinitivno ću ih praviti!

    OdgovoriIzbriši
  11. Divne su! Pravila sam sa mesom, i svima su se veoma dopale, moram probati i sa sirom!

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlično ti izgledaju mantije, naročito ove sa sirom (ja bih sir i u supu stavljala, da se pitam :-) Jela sam kod prijateljice koja je sa Kosova, njena majka nam je spremala i oni originalno mantije služe uz kiselo mleko, jogurt ili pavlaku u koju umešaju istisnut beli luk, pa ko voli, može i tako da proba.

    OdgovoriIzbriši
  13. Divne su! Mene mnogo zanima ukus tih mantija ali mi deluje mnogo komplikovano pa ih nekako uvek zaobilazim. A i brasno ovde mi je veliki problem pa se plasim da bi vec kod testa omanula. Daj mi reci koje si ti brasno koristila?

    OdgovoriIzbriši
  14. *Casa de vainilla-ja koristim jednu vrstu brasna za,to je special withe,e sada u zadnje vrijeme brasno mi nije tako bijele boje kao prije,no ja i dalje kupujem samo to i sve pravim,kruh,kolace,pite..nije komplikovano vjeruj mi..

    _mixer zamjesi tijesto,_ti poddijeli nakon sto malo odstoji na loptice i premazi ,_tavi na stranu,pokrij prozirnom folijom.._pripremi nadjev po zelji.._napravi prostor na stolu,tako da ti mogu stati 2 razvucene jufke,jer prvu jufku kada razvuces,ostavi je na tom mijestu,a sve slijedece slazi preko te prve_ako ne mozes puno ravuci,razvuci koliko mozes,pa na kraju ,kada sve zavrsis ,malo ih sve skupa ravij oklagijom ili razvuci rukama.. idu bez problema ,vidjet ces..:)

    *opasna,u pravu si za kisselo mlijeko i ja sam posluzila tako ,ali su moji trazili i krastavac da narendam ..

    *Majo,kao sto sam rekla nisam bas ja toliko vjesta u razvlacenju kora,ali nacin koji je opisan ovdje je zaista jednostavan i tijesto se samo razvlaci,jer ga maslac opusti,postane elastican,no zbog malih komadica tijesta ,ne mogu biti jufke vece nego sto ih vidite.

    Ja imam drveni stol na kojem radim tijesto(uopce sve radim na njemu)jer drvo je toplo i time pogodno za dizana i vucena tijesta,dok tijesta sa maslacem kao lisnato i danish traze hladnu podlogu radi maslaca koji je vecinski zastupljen i ne smije da se topi,jer time tijesto posatne massno i ljepljivo..ovdje je suprotno ,toplija podloga,prostor,kore se lako prave ....

    Kada se ispeku imas okus kao da jedes burek,samo smotan u jedan komad(buhtlicu),vanjska kora je fina hrskava i lijepo se moze vidjeti kako se lista tijesto jer smo premazivali maslacem izmedu..moze se koristiti i mast,moze i vrsta mesa po volji...sve zavisi sta volite,mpj muz je porijeklom iz bosne i on voli pite svih vrsta,zalivene kolace,dok sam ja suprotno ali opet jedem sve ..pa nebi ja dzaba bila ovolika velika !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Videla sam recept vec nekoliko puta ali nikako da se odlucim a stavrno tako ukusno izgledaju u obe verzije.ma sta da vam pricam kad Mirjana pravi sve se pojede do samih mrvica;)

    OdgovoriIzbriši
  16. Fino su ti ispale...I ja sam ih prije par godina prvi put pravila. U nasim krajevima nisu bile poznate.

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja bi to nazvala slane buhtle, odlične su.

    OdgovoriIzbriši
  18. Zgodno, mene isto asociraju na male bureke.

    OdgovoriIzbriši
  19. Odlicno izgleda! Mislim da bi se i meni vise dopala verzija sa sirom, jer i inace retko jedem pite sa mesom...

    OdgovoriIzbriši
  20. Oh, draga ovo izgleda fenomenalno! Da, mene isto asociraju na buređike:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Divno. Ovo sam i ja zapazila i doci ce na red da se pravi i kod mene :-)

    OdgovoriIzbriši
  22. Nisam do sada čula za Mantije, ali izgledaju odlično. Baš kao male pite, burekići sa mesom ili sirom. Obje varijante sigurno ne bih odbila, odlično izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  23. Volim verziju sa sirom:) Tvoje lijepo izgledaju:)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.