14. tra 2012.

Grisini/pizza/calzone




Ne znam kako tko  ali ja koristim jedno osnovno tijesto za grisine,pizzu i calzone.
Razlika je u dodavanju zacina u tijesto,pa i samo oblikovanja,zavisno sta sam rijesila da pravim.

moja osnovna mjera za tijesto :

500gr brasna
7gr suhog kvasca(moze i svjezi u zamjenu)
1 zlicica secera
3 zlice maslinovog ulja
 1 zlicica morske soli
310ml tople vode


GRISINI

Za njih u osnovno tijesto dodam jos:

50gr parmezana
4 cesnja cesnjaka
koliko mstane u saku ruke isjeckanog bosiljka
nekoliko cherry rajcica

Zamijesiti tijesto,pustiti da se poveca volumen.
Istresti na dasku za mijesenje tijesta,razviti krug,kao za pizzu.staviti tu bosiljak,cesnjak i parmezan ,pa sve premijesiti..ponovo napraviti kuglu,malo spljostiti i oznaciti rez kao za pizzu,tako i prerezati,pa praviti grizine ili duguljaste kruscice,koje udubite drvenom kuhacom nna povrsini(napravite kao kanal,pa tu slozite  rajcice.



Slozite na pleh za pecenje,malo pokvasiti sa maslinovim uljem i peci na 200C  dok ne porumene.




CALZONE

Osnovno tijesto podijeliti na 4 manje porcije.
Svaki dio raviti u krug,puniti nadjevom po zelji.

Ja sam ovog puta pravila sa Tunom iz konzerve.

Napravila sam paradajz umak
1 luk
1 konzerva paradajza u kockicama
bosiljak
sol,biber,
tikvica,sampinjoni

Izdinstati luk,dodati konzervu paradajza i pustiti da lagano kuha/dinsta se,pred kraj isjeckati tikvicu i par sampinjona,zaciniti po ukusu.
Tim nadjevom puniti Calzone,zatvoriti i premazati maslinovim uljem..peci na 200C oko 20 minuta,mozda i malo vise .



Broj komentara: 10:

  1. Calzone u presjeku izgleda savršeno i jako primamljivo!

    OdgovoriIzbriši
  2. grisini su fantastični, a calzone ni malo ne zaostaje za njima, ne znam što bih prije probala!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da je najvažnije dodavanje maslinovog ulja u tijesto a ne neko drugo. Time tijesto dobije onaj pravi okus.
    A ovdje mi se posebno dopadaju ovi tvoji grisini. Za mene su grisini uvijek oni slani štapići, znaš u trgovini. Ovo je nešto mnogo, mnogo bolje!

    OdgovoriIzbriši
  4. U pravu si Snjezo,maslinovo ulje cini tijesto ..ja ga nekada dodam i vise,pa dobijem lijepu koricu..

    Pravila sam posno zbog Petka,tako da sam stavila tunu ali obicno stavim sir,i sunku,zatim gljive ili samo povrce i jaje..ma tko sta voli,odnosno kako mi se sta nade u frizideru ;0

    OdgovoriIzbriši
  5. uh, ovo je sve tako dobro, ne znam što bih prije :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Otprilike tako i ja radim tijesto, a calzone još nisam radila i ovi mi izgledaju predivno pa jedva čekam da probam! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. I jedno, i drugo i trece izgleda sjajno! I ja dodajem zacine u testo za picu. Nisam nikad pravila ovakve grisine, mada sam ih vidjala i jako lepo izgledaju... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Calzone deluju jakooo ukusno! Moraću da probam, nisam pravila tako dosada...

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.