Lijepo se oblikuju,samo zahtjevaju pecenje na umjerenoj temperaturi i tada ostanu rumene,pecene..
Potrebne namirnice:
400gr krompira(ociscenog)
3 kukuruza
(ociscenog od lista(komusina) i svile)125gr halumi sira
2 zlice pune persinovog lista-isjeckanog
4 zlice brasna + 1 mala zlicica praska za pecivo
2 jaja
maslinovo ul;je
biber,sol po potrebi
Ocjedeni krompir staviti u dublju zdjelu,dodati kukuruz koji nozem skinete sa klipa(kukuruza)...moze se koristiti i kukuruz iz konzerve.
Dodati izrndani Halumi sir i persin.
Prosijati brasno s praskom za pecivo u istu zdjelu,zatim dodati lagano vilicom umucena jaja.
Zaciniti biberom i soli po ukusu.
Sipati ulje u tavu,zagrijati na srednjoj temperaturi,zatim zlicom dodavati smjesu u tavu i peci svaku stranu oko 5minuta..kao sto sam rekla treba paziti da se ispece i ostane lijepa boja.
**ako je hladno,dobro je zagrijati rernu na 150c i prvu turu frita staviti u rernu da odravaju temperaturu dok se ostale peku.
no jednako su ukusne i tople i hladne !!
Divne su ove polpetice, uz neku laganu salatu pravi letnji rucak... volim da ih grickam i kasnije za uzinu kad ostanu neki put od rucka.:))
OdgovoriIzbrišiOvo je često ljetno jelo kod nas, pripremamo ih malo jednostavnije, ali i ovaj recept ide na isprobavanje, jako dobro zvuči, sviđa mi se !
OdgovoriIzbrišiMirjana recept je fantastičan, samo ni nije jasno da li su u pitanju krompiri kao u receptu ili tikvice kao u naslovu. Verovatno je u pitanju greška u kucanju. Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiIzgledaju odlicno!
OdgovoriIzbrišiJannelle ima odlicne recepte; 'przenice' volim sa svim i svacim, a i moji djecaci ih rado jedu.
Je li greska u naslovu ili u namirnicama? (tikvice ili krompir)
Pozdrav svima !!
OdgovoriIzbrišiMoje izvinjenje..treba da budu krompiri,a ne tikvice...!!! :)