Preskoči na glavni sadržaj

Pecena palenta sa sirom i pancetom

Palentu jako volim,ali eto nisam pisala puno recepata  jer pretezno to bude prilog ,pa ako preostane  ja za sebe pravim kombinacije koje volim !!




Danas je bilo glavno jelo uz dosta salate..

1 salica(250ml)instant palente
4 salice povrtne juhe ili vode
350gr mix topljenih sireva
100gr parmezana
200gr dimljene pancete
sol,biber-po potrebi





Skuhati palentu i razliti je na tepsiju koju isplahnemo vodom.
Debljina neka bude oko 1cm ili deblja,ali tada je potrebno sjeci na pola da bude tanja.
Uzeti drugu tepsiju manjih dimenzija u koju cete slagati slojeve palente,te je tako i "iskrojiti" po velicini tepsije u kojoj cete palentu peci.

Namazati posudu za pecenje/tepsiju maslacem,zatim slagati red palente,red sira i sve tako dok se sve ne utrosi,a odozgo sloziti pancetu i sve zapceci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 30minuta

Ako slucajno imate ostatak umaka/sosa od paradajza ,patlidzana ,takoder mozete praviti kombinaciju ali u tom slucaju izbaciti pancetu,a umak samo odozgo staviti i zapeci !!




Prijatno!!

Primjedbe

  1. Ovo su jako fina jela od pancete, sve više ih volim i sve više koristim pancetu u slanim, ali i u slatkim kombinacijama. Kao što si i napisala, uz puno salate ovo je odličan ručak !

    OdgovoriIzbriši
  2. I mi svi volimo palentu. Upotrebiću neki tvoj recept sigurno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow Mirjana kako je ovo dobro!! Jako volim palentu i stalno tražim načine da ju spremim drukčije, a obožavam ovakva brza rješenja, a ovaj rastopljeni sir me jaaako mami :))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Drago mi je da vam se svidaju ideje !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …