Preskoči na glavni sadržaj

Lazanja s tikvicama

        Brzinska lazanja s tikvicama i sirom...lagan obrok ili toplo predjelo.



Potrebno je:

maslinovo ulje-po potrebi
6 kom. tikvica,malo vecih
2 cesnja cesnjaka
1 cili papricica
 par listica bosiljka ili kopra
(jedno ili drugo,ne oboje zajedno)
500gr svjezeg mladog sira
(ja koristim ricotta)
2 jaja
1+1/2 solje parmezan sira
soli i bijeli biber ,po potrebi
700ml passata sos,kupljeni
**ako imate domaci gusti pasirani sos,koristite njega!!
300gr pakovanje svjeze lazanje
**Ja pravila sa suhim lazanjama,bez predhodnog kuhanja
1 solja mozzarella sira

   Tikvice oprati i izrendati u dublju zdjelu.
cesnjak ocistiti i usitniti.

U vecu tavu staviti ulje,dodati cesnjak,pa kada se osjeti miris cesnjaka,dodati izrendane tikvice...prziti da uvenu..dodati cili papricicu,zacine i ostaviti da se prohladi.

Ricotta sir dodati u dublju zdjelu(onu sto smo predhodno izrendali tikvice),umucena jaja,solju parmezana,zacine i sada dodati prohladene tikvice...sve izmijesati.



U tepsiju koju cete koristiti za lazanje,staviti sloj tikvica,malo passata sosa,sloziti lazanje listove i sve tako dok se sve ne utrosi.
Odozgo staviti tanak sloj passaata sosa i 1/2 solje parmezana posuti preko.

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200c oko 30-ak minuta...posuti mozzarellom i ostaviti u rerni samo toliko da se sir otopi.



Prohladiti i sluziti.

Primjedbe

  1. Ovo će mi biti ručak sljedeću subotu (napravila bih već sutra ali nismo doma)! Jedva čekam da probam jer mi se čini jaaaaaaaaaako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  2. divan i ukusan rucak,samo ako volis kombinaciju sira i tikvica,jako ,jako ukusno i lagan obrok !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …