Ovi kaneloni su divna kombinacija kremastog sira,gorkastog spinata i slatkastog paradajz sosa...pravo ljeto jelo !!
Sastojci:
12 suhih kanelona ili
12 svjezih listova lazane
PARADAJZ SOS
4-5 zlica maslinovog ulja
2 cesnja cesnjaka
750gr-1 kg cerry paradajzica
3 zlice svjezeg bosiljka
sol,biber
RIKOTA NADJEV
100gr spinata
500gr rikota sira
2 jaja
100gr svezeg rendanog parmezana
1 zlicica morskog orascica
Priprema:
Napraviti soso od paradajza.
Zagrijati ulje u serpi,dodati sitno isjeckan cesnjak i prziti dok ne pocme mirisati,zatimm dodati na pola presjecen paradajz..kuhanjem ce pustiti sok ali ce nakon 10-ak minuta poceti da se zgusnjava,no sos ce jos uvijek imati komadice paradajza.
dodati isjeckan bosiljka i ostaviti na stranu.
Sada pripremiti fil.
..rikotu,predhodno ocjedenu od tekucine, staviti u dublju zdjelu,dodati blanzirani spinat
(spinat preliti kipucom vodom i ostaviti damo par sekundi da uvene,odmah staviti u ledeno-hladnu vodu i ocijediti) koji isjecemo na sitnije komadice,pa ako imaju jos tekucine ocjediti u rukama...dodati i jaja i pola kolicine parmezana..sve izmijesati ,pa pomocu vrecice za ukrasavanje utisnuti u kanelone smjesu.
..ako koristite svjezu pastu,tada je morate kratko prokuhati u slanoj vodi,posusiti i na kracu stranu lista istisnuti smjesu sira i spinata i lagano urolati u kanelon.
Ja sam napravila vise paradajz sosa pa sam ga stavila po dnu tepsije i poslagala kanelone te jos dodala odozgo ostatak sosa..posula preostalim parmezanom,i stavila u predhodno zagrijanu rernu da se pece na 200c oko 30-aka minuta.
**Ako zelite koristiti normalni paradajz,tada ga na dnu zarezati u krizic,preliti vrelom vodom,ostaviti 1 minut,zatim prebaciti u ladnu vodu(mozete staviti i koju kockicu leda),kozica bi trebala sama da spadne,ako ne pomocu nozica polakom skinite kozicu..prepolovite i odstranite sjemenke jer se za sos koristi samo meso paradajza.
Isjeckati na krupnije komade i kuhati kao gore u receptu.
**
Za domacu pastu,moze posluziti ovaj recept:
2 jaja
1 zlica maslinovog ulja
200gr obicnog brasna
200gr griz brasna..to je najfinije mljeveni griz,koji se inace koristi u spravljanju paste/tjestenine
Zamjesiti tijesto,ostaviti da odmori 30 minuta.
Podijeliti na manje komade,lagano oklagijom razviti pa doraditi masinom za tjesteninu.
Divno izgleda.
OdgovoriIzbrišiObozavam leto upravo zbog takvih divnih kombinacija, ovo je bas rucak u kome bi uzivala.:))
OdgovoriIzbriši