22. srp 2016.

Gusta juha od poriluka i krompira

      Supe,juhe,corbe,idealni obroci u zimskom periodu,no ne treba ih zapostaviti ni u drugim periodima vremena jer su brzo gotove a hranjive.
Ukusne su tople i hladne.




 Za ovu juhu vam je potrebno:

30g maslaca ili
50ml maslinovog ulja
1 manja glavica luka 
3 srednja krompira
2 poriluka,bijeli dio i sasvim malo zelenog dijela
100g mesnate slanine
2-3 kriske starog kruha
sol,biber,origano,maslinovo ulje
1.5 lit. povrtnog temeljca
100ml vrhnja za kuhanje ili mlijeka


            Najprije isjeckajte slaninu na sitnije komade i proprzite je da ispusti masnocu.
Slaninu izvadite na pairni ubrus i ostavite na stranu.
Na masnoci od slanine,dodati jos maslac ili ulje ako je potrebno,proprziti sitno sjeckana oba luka,dodati na sitnije komade isjeckan krompir...jos prziti da se i krompir malo zapece ,time dobije bolju aromu kompletna juha.

Zaliti sve sa povrtnim temeljcem i kuhati na laganoj vatri dok krompir ne omeksa.

U medjuvremenu isjeckati na krupnije komadice stari kruh(ja ne skidam koricu kruhu),posoliti,pobiberiti,malo dodati suhog origana i par zlica maslinovog ulja..sve rukama izmijesati i staviti na tepsiju i u rernu da se osusi u tzv."croutons",koji ce nam trebati za serviranje juhe.

Kada se krompir skuhao,sada stapnim mikserom izmiksati juhu...dodati zacine po okusu i vrhnje ili mlijeko...servirati toplo sa slaninom i prepecenim komadicima kruha.

Nema komentara:

Objavi komentar