14. srp 2016.

PITA OD TIKVICA



Evo jedne ideje kao potrositi tikvice ili kako napraviti lagan i ukusan rucak,veceru,tko sta vise voli !!



PITA/tart OD TIKVICA
Zucchini & ricotta tart

Osnovno tjesto za slatke ili slane pite
125ml kiselog vrhnja
250g brasna
1 zlicica soli/secera
200g maslaca




              U brasnu izmrviti maslaca(staviti u multiptaktik ako imate, ide brze)i kada dobijete mrvice,dodati sol (ili secer ako pravite slatku pitu)i kiselo vrhnje..napraviti gipko tijesto koje se ne lijpi za ruke,ako se duze doradjuje i pritiska rukama,maslac ce se otopiti i tijesto ce se lijpiti,zato odmah stavite u prozirnu foliju i u frizider na 20-ak minuta.
U medjuvremenu pripremiti nadjev.
Nadjev:
2 tikvice-isjeckati ili izrezati u tanke snite
(to mozete uraditi sa spavicom za rezanje kupusa,ako imate,slicna je onoj za ciscenje krompira)
4 jaja
250g ricotta sira(moze i svjezi kravlji sir)
250g kiselog vrhnja
100g parmezana
sol,biber i zacin koji volite,kao origano,timjan,mali paradajz..



            U djeli sve zajedno,osim tikvica, izmijesati i ostaviti na stranu.
tijesto izvaditi iz frizider i razviti krug koji je veci od kalupa za pite ..

Okrugli kalup za pite ili koji vec imate a da je oko 20cm presjeka ,popuniti tijestom i ostaviti malo tijesta preko stranica kalupa ,njih cemo preklopiti unazad kada sipamo nadjev..znaci preko tijesta sipati nadjev ,poslagati tikvice i male paradajzice,presjecene na pola.
..tijesto lagano vratiti ka unutra...ono ce se spojiti tjekom pecenja.


Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 45 minuta.



**ako je kalup veci,pita ce biti tanja,pa pripazite na vrijeme pecenja !




Nema komentara:

Objavi komentar