9. srp 2016.

Kolac od maka,visanja i brusnica


Jako fin kolac od maka!






Prhko tijesto:
125g maslaca
125g secera
4 zumanjka
1 zlicica praska za pecivo
1 limun,korica i sok(1 zlica)

          Sve staviti u multipraktik i izmiksati dok se ne pojave mrvice..istresti na radnu povrsinu i oblikovati rukama tijesto.
Tijesto je jako gibko i ako ga dugo radite postaje ljepljivo..zato ,po potrebi stavite u frizider,da se maslac u tijestu malo stegne.

Razviti na papiru za pecenje,pa zajedno sa papirom staviti u tepsiju(25x15cm).
Premazati marmeladom ili djemom od ribizla ili visanja.
Ja sam dodala malo zamrznutih tresanja i jos oko 100g suhih brusnica da bude kiselije!

Sada napraviti gornji dio/biskvit

4 bjelanjak
125g secera
3 zlice brasna
1zlicica praska za pecivo
125g maka(cijelo zrno)

            Bjelanjke ulupati u cvrsti snijeg uz dodavanje secera...Prosijati brasno sa praskom za pecivo iznad ulupanog snijega pa lagano rucno zicom za mucenje umijesati brasno...dodati NE mljeveni mak..sve skupa izmijesati i sipati preko tijesta koje smo stavili u tepsiju i premazali djemom,poravnati i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200c oko 35 minuta.

Ohladiti kolac,pa preliti cokoladnom glazurom

200g tamne cokolade
4 zlice ulja

Sve otopiti na pari i preliti kolac.
Cekati da se cokolada stegne i kasnije nasjeci i posluziti.


Izvor recepta

Nema komentara:

Objavi komentar