23. tra 2010.

Barramundi sa salsom verde





Ovo je moja omiljena riba,pored dimljenog lososa,kojeg obozavam!!
Moji nisu odmah prihvatili ribu u ishrani ,ali ja im namecem svako-toliko,tako
uspostavljamo dobar kontakt s pojedinim vrstama ribe.

Ako nisam bas raspolozena od jedne vrste praviti tri jela,tada cu svakako uzeti Barramundi i stvar je rijesena.

Rijecna riba ,koju i australski ribolovci vole.Delikatnog okusa,lako se prilagodila u nasem jelovniku.
Uglavnom je spremam na ovaj nacin i svi su zadovoljni.

Za pocetak napravite Salsa verde
1 kriska bijelog kruha,odstraniti koricu
4 zlice mlijeka,natopiti kruh
1 svezanj svjezih listova persuna
sok od 1-og limuna
6 incuna
3 cenja cesnjak
1 casa(250ml) kvalitetnog maslinovog ulja

Barramundi fileti(moze i neka druga riba)


Ukloniti kruhu koricu,staviti u dublji tanjur i preliti s mlijekom.
Kad je kruh omekanio staviti u multipraktik,dodati:
Persunov list,cesnjak,incune i malo maslinovog ulja.
dok masina radi dodavati ulje,da se napravi fina pasta.
ako je malo ulja,slobodno dodati jos.

Pospremiti u cistu staklenku i ostaviti u frizider do upotrebe.

Riblje filete isjeci na zeljene komade,ali zadrzati kozu na filetima,
koju malo posolite.

U tavu staviti 2 zlice ulja,pustiti da se dobro zagrije(jako vrelo),zatim
staviti filet da se pece,prvo stranu s kozicom,zatim okrenuti.
Svaku stranu peci oko2-3 minuta,zavisno od velicine komada ribe koju pecete.

Staviti na zagrijane tanjure i preliti sa salsa verde.




Ribu koju moji bas ne vole puno,spremam tako,da od 1-og komada napravim dva jela,pa medusobno isprobavamo i vjerujte mi da svaki puta upali !:)



TUNA U SUSAMOVIM SJEMENKAMA

Jednostavno komad tune prepolovim,
Jedan dio posolim,prelijem sa sasvim malo limunovog soka,i rukom ismijesam.
Izrezati na kockice i svaku kockicu uvaljati u mijesavinu bijelih i crnih sjenenki susama.

Zagrijati ulje ,da bude malo vise ulja u tavi ili posudi u kojoj przite,pa pustiti tunu na 15-20 sekundi.

Treba da bude roza boje u sredini i za to je dovoljno 15 sec.,no kako moji to nebi jeli,ja je pustim jos par sekundica i stavrno je super.



Uz to serviram Wasabi majonezu ili u obisnu majonezu dodati 1 zlicicu salsa verde.

Wasabi majoneza

125gr majoneze
3 zlicice wasabi paste
1 zlicica soya sosa
2 zlicice rizinog octa

Drugi dio tune iskoristim za Nicoise salatu,koja je predibna,a to drugi puta !!:)

Broj komentara: 8:

  1. tunu jako volim, interesantan način sa sezamom, sigurno ću probati

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve mi je super Tuna sa susamom mora da je fantastična.Moji samo i jedu rečnu ribu a ja volim svakakvu.samo kod nas je tesko naći finu i svezu morsku ribu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo sa susamom mi je super i sve ste divno ukombinovali! Mada ni za komad baramudija se ne bi nimalo pobunila!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas mi je drago da si stavila ove recepte. Meni sve vise pase riba, a moji vole samo lososa i tilapiu.
    Iskombinovacu nesto sa tvojim receptima, verujem da ce biti odlicno :))

    OdgovoriIzbriši
  5. WOW, ne znam koji recept mi se više sviđa. Ove tuna kockice sa sezamom mora da su ludilo!
    E sad, meni se i ovaj tvoj barramundi z akojeg nikad dosad čula nisam jako, jako sviđa, al' daj ti nama reci čemu je nama dostupnijem, on najsličniji?

    OdgovoriIzbriši
  6. He,ja ribu jedem zato sto moram !!:),volim neku,ali ne svu..
    Barramundi je australska riba,ali ,po mom misljenju je slicna rijecnom Smudu ili morskom Brancinu...nemojte me krivo shvatiti,nisam rekla ISTA,samo SLICNA !!!:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Oba ova recepta mi izgledaju odlično i ne znam za šta bih se prije odlučila.
    Samo za naše prilike riba je jako skupa i niko da kaže da Hrvati malo jedu ribu upravo iz tog razloga. Još kad baciš onu silnu ''draču'' ostaneš još i gladan.
    Koliko muke dok je očistiš pripremiš i još se treba mučiti jesti je... to misle ovi moji koji ni ne znaju jesti ribu...

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobra si Snjezo,ja zato moram da kupim ociscenu,isfiliranu ribu,jeste ,ni kod nas nije jeftina,ali ako bi uzimala u komadu bila bi pristupacnija,ali sebojim da se neko ne udavi s kostima,jer sasmo sam ja rodena pored rijeke i jela ribu ...ali natjermo se posebno kad su nam se kojekavi kolesteroli pojavili ..!!:))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.