12. ruj 2010.
Musaka
Jednostavna musaka od patlidzana.
Potrebno je:
1kg patlidzana
ulje-po potrebi
400gr mljevenog mesa
2 glavice luka
2 cenja cesnjaka
400gr paradajza (koristim iz konzerve )
1 zlica svjezeg timijana
malo (zlicica) origana
biber i sol -po ukusu
1 zlica paradajz paste
50bl bijelog vina (suho)
1 zlicica secera lovorov list
Sirni premaz
310ml mlijeka
2 zlice brasna
30 gr sira(kao za picu)
250gr svjezeg kravljeg sira(ricotta sir)
sasvim malo morskog orascica
Patlidzan oprati,posusiti i izrezati na snite.
Rasporediti na tacnu i malo posoliti.Ostaviti da stoji oko 20minuta.
u dublju tavu dodati ulje i sitno isjeckan luk,prziti da pozuti.
Dodati cesnjak i mijesati da luk ne zagori.
Pustiti da zamirise przeni luk,pa dodati mljeveno meso,vino,svjeze zacinsko bilje i paradajz,te zlicicu secera.
Pustiti da se krcka oko 20 minuta.
Na grilu ispeci patlidzan,koji operemo i posusimo..ja sam ga pekla u rerni tako da sam ga polila sa malo maslinovog ulja i kada porumeni ,okrenem da i druga strana barem malo uvene od topline..izvadim van i slazem musaku.
u kalup ,zapremnine 2 litra,sloaziti red sa patlidzanom,pa preko meso i sve tako dok sve ne utrosite.
Zagrijati rernu na 180C.
Sada napravite sirni premaz.
Staviti mlijeko da se ugrije.
U manjoj serpiti dodati ulja ili maslac proprziti brasno ,ali da ostane bije boje,sipati u tankom mlazu mlijeko i brzo mijesati da se napravi fini bijeli sos.
Kada se sos zgusnuo,dodati obadvije vrste sira i zacine,dobro izmijesati i premazati preko musake.
Staviti peci i nakon 35-40 minuta musaka bi trebala biti gotova.
sir treba da dobije zlatno-smedu boju !!
ILI musaku jednostavno prelijete sa jajima i vrhnjem za kuhanje ,umijesto sirnog premaza i zapecete isto oko 40 minuta da se jaja ispeku,muska ce isto dobiti rumenu boju,ako jos pospete sa sirom odozgo!!!!!!
Posluziti sa puno salate .
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
obožavam musaku ali ne sa patliđanima,jednostavnmo ih ne volim.
OdgovoriIzbrišiMožda ako su sa tikvicama, onda može.
Ali bez obzira tvoja musaka divno izgleda!
Pozdrav iz Gorskog kotara.
Bas fino, nema mnogo posla ali ispade super...
OdgovoriIzbrišiMozilla mi je u međuvremenu crashirao, pa ponavljam komentar (ako nije upisan):
OdgovoriIzbrišiNikada ne radim musaku, ne znam ni sama zašto jer radim talijanska jela koja su slična. Ova tvoja dala mi je volju da konačno i ja napravim musaku!
Ah kod mene svako voli drugaciji nacin,pa se dogovaramo tko ce biti prvi ,ja jedino volim sa patlidzanom,oni jedu jer nemaju drugi izbor :),sa tikvicama vole,ali da se prvo ispohuju i samo zalije sa jajima i vrhnjem,a svi volimo sa krumpirom !!:))
OdgovoriIzbrišiБраво! Много ми хареса!
OdgovoriIzbrišiova musaka mi je super, baš intresantna kombinacija mesa, patliđana, pa ovaj sirni namaz. Kod nas se uobičajeno radi ona klasična, krompiri, meso ,krompiri i to je to, zbilja je vrijeme i za ovakve kombinacije. Odlično izgleda !!
OdgovoriIzbriši