Preskoči na glavni sadržaj

Pesto od persuna

Jedna od mojih poznanica mi je donijela jako puno persuna,jer kaze da joj u basti nista drugo ne raste osim njega :)
Posto ona inace dosta koristi persun u prigotovljavanju hrane,ja sam je pitala da li pravi pesto,???rekla je NE :)
Danas sam napravila 2 staklene bocice od 250 ml i sutra ce dobiti poklon !!
Inace ja ga koristim za pastu,uz meso sa rostilja,kao dip...

Bilo mi je potrebno:

1.5 salica persunovog lista,isjeckanog(1 svezanj)
1/2 salice proprzenih oraha
2 cenja cesnjaka
1/2-1 salica maslinovog ulja
1/3 salice parmezan,rendani
sol po potrebi

(SALICA=250ml)

Priprema
Persun oprati i staviti u salvetu da se prosusi,zatim grubo isjeckati.
Salicu od 250ml napuniti jedan i po puta ,onako da ne pritiskujete puno.
Ja sam imala 1 svezanj da sam ga mogla u ruci drzati !!

Persun staviti u multipraktik,dodati na tavici malo proprzene orahe,cesnjak,ocistiti i malo pritisnuti sirokom stranom noza,pa dodati u stroj,zatim sipati 1/2 salice ulja.

Sve skupa isjeckati ,pokupiti sve sto se podiglo uz ivicu multipraktika,pa dodati jos ulja ako treba i zaciniti sa soli.

Staviti dobiveni pesto u cistu zdjelicu i posluziti po potrebi.



Pesto moze stajati do 3 mjesaeca u frizider,ALI ga morate staviti u sterilne staklene flasice i na vrhu sipati maslinovo ulje,te hermeticki zatvoriti.

Primjedbe

  1. Nisam znala da ovako spremljen može da se čuva u frižideru. Vrlo dragodena informacija :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, pa ovo je savršeno, nisam neki ljubitelj bazilika, pa mi je ovo odlična zamjena.

    OdgovoriIzbriši
  3. odlična ideja! ako može od bosiljka i rikule, zašto ne i od peršina?! ne bi mi nikad palo na pamet :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam ovakve stvari. Kod nas u Dalmaciji se obavezno u sve stavlja pešt (pesto) od peršina, češnjaka i pancete. Kako ja volim eksperimentirati tako sam ga znala obogatiti s parmezanom, a sad ću pokušati i ovu kombinaciju s orasima. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pogresio sam na komentaru pa sada da popravim, rekao sam da sam pravijo od bosiljka a od persuna nisam probao, super ideja. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo oped ja, da nebi bilo zbrke, napravijo sam i ja pesto, pa te molim da pogledas...Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …