Svaki puta kad pitam djecu sta bi htjeli da pravim za rucak,misleci da sebi olaksam ,oni kazu:"Bilo sta ,ali neka bude Piletina ! :)"
E pa kad je piletina,evo ja sam pravila ,a oni neka biraju !!
PILETINA NA "FLORENTINSKI" NACIN
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLHbNG-4Tc5lQ8hpNVZidc4BRw_QNYiSr3G4LTk_XthuA2EfvqH17BZ9hqAG2qM2alKSc1ySQyoTY4V9NcovZgJKrmnkL8offgyDybquSEfXVYuiKrYxvaUrWjbIGy4oQwnYjjwHy7Nf4/s320/1266660381.jpg)
Potrebno je;
Bijelo pilece meso(prsa)2 komada,pa prepoloviti duzinski
8 malih krompirica
100gr baby spinata
2 veca zrela paradajza
4 snite topljenog sira
ulje-po potrebi
asparagus i limun
U tavi na malo ulja isprziti(NE skroz) piletinu koju malo zacinite sa soli i biberom.
Nedopecenu piletinu staviti na lim za pecenje.
U tavu dodati spinat i kratko proprziti,samo da uvene,zaciniti i sloziti preko mesa,izrezati paradajza u snite ,pa slozti odozgo preko spinata.
Na sam vrh staviti sir i tako pripremljenu piletinu staviti u rernu da se dopece do kraja ,tj.da sir dobije rumenu boju i istopi se.
U meduvremenu u ostatku ulja isprziti krompirice,pa ih servirati sa piletinom !!
PILETINA "Parmigiana"
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3-ep8ZS3M3PFnXTLc5p9rXmM0UH4xtBM1Hrf3RSia55tk4h7e0tRaMBAc0YWYd08-Bar0gSQ9TZpP92C8cAZRfCwF5_8d0M_RVlKs4NhdNBaXz5gO4TjHV0Su-Oeqs0iq-mjV585cUPA/s320/_DSC1006.jpg)
Jednostavno..ispohovati pilece bijelo meso koje izrezete na snite(snicle),dodati zacina po vasoj volji,ja stavim samo biber,soli i cesnjak u prahu.
Pripremiti u jedanu zdjelicu svjeze napravljene mrvice od 2 kriske starog kruha(mogu i suhe mrvice)dodati malo rendanog parmezana,sjeckanog persunovog lista.
U drugu zdjelicu stavoto brasno,a u trecu jaje sa malo vode(2 zlice).
Pripremiti tavu u kojoj ce se peci snicle,pa umakati u brasno,jaje mrvice i stavljati u ulje da se peku.
Pecene staviti na papirne ubruse da se masnoca koliko-toliko ocijedi.
Snicle zatim sloziti na lim za pecenje(postaviti papirom za pecenje)pa staviti 2 zlice paradajz umaka i odozgo topljeni sir.
Sve vratiti u rernu ili ispod grilla (tko ima takav sporet),par minuta da se sir otopi,izvaditi vani,posluziti uz salaTU
PUNJENA PILETINA
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7Q_yebxhtTdu0N287FqS1g0jb9SXnDvXY0wai5RIIT2cblT_rVYBvIHe3hTfBJsbmVqYEeT1sa_DBHyqq8qBVpR49EXyJrxPM1FxCzM2EIv4OdXjkm3A7Q9igHaQJPPRzkzoPPLD55Ls/s320/_DSC0349.jpg)
svako je zove onako kako je navikao,negdje vido,procitao,ja jednostavno radim ovako i kad kazem mojim ukucanima taj naziv,oni znaju vec znaju sta je.
Koristim meso karabatka,kuhanu sunku i tvdrdi sir.
Karabatak ,ocistim od suvisne masnoce,malo baticem za meso "izudaram" :),posolim,pobiberim,slozim na jednu stranu komadic sunke i sira ,pa preklopim drugomstranom.
Rukom dobro pritisnem i paniram na uobicajeni nacin..jbrasno,jaja,mrvice,peci u tavi u ulju.
Svaki peceni komad odloziti na papir,da upije masnocu.
posluziti uz salatu.
Ako zelite mozete piletinu peci krace u ulju,pa je sloziti na resetkastu tepsiju(moze zica za hladenje kolaca) i staviti u toplu rernu jos 20-ak minuta na 180C da se ispece do kraja.
Na taj ce se nacin masnoca slijevati ispod reseteke,pa cete izbijeci upotrebu papirnih ubrusa. !!
Bas lepo sto si napravila, super izgleda a verujem da je i ukusno...
OdgovoriIzbrišina koji god način spremili piletinu ja je obožavam.
OdgovoriIzbrišiOdlični recepti!
Lijep pozdrav iz kišne Rijeke.
Zondra Art
sve je odlično i teško bi se odlučila samo za jedno!
OdgovoriIzbrišiTi si to zbilja fino napravila, sve izgleda kao u najboljem restoranu i sve mi se sviđa. Naravno, kako piletinu ne jedem, ja ću je samo pripremiti za svoje.
OdgovoriIzbrišiHvala !!
OdgovoriIzbrišiMeni su sve isto jako dobre,ali prva mi je nekako najbolja !!:))
Pa ja ne znam za koju bi se prije odlučila. Sve varijante su mi odlične! :)
OdgovoriIzbriši