Preskoči na glavni sadržaj

Losos




Divna riba,fino povrce,ma predivan rucak !!!!
Uz par namirnica i ne bas puno vremena moze se fino jesti.
Imala sam ove namirnice:




3 kom lososa bez kostiju i kozice
1 glavica brokuli
3 mrkve
2 krompira
mahune-koliko stane u saku ruke :)
400ml vrhnja za kuhanje
sol,biber,kurkurma,limun

Povrce sam ocistila ,isjekla na komadice i stavila da se kuha na pari.



Odreske lososa sam posolila,dodala malo svjeze mljevenog biber i nakapala sa malo limuna.

Poslagala ih u lim u kojem ih pecem ,prelila sa vrhnjem u koje sam dodala 1/2 zlicice kurkume u prahu i stavila da se pece u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 15 minuta.



Kad pocme vrhnje da kuha,izvadite van,imacete divan umak za povrce,a losos ce biti jako ukusan .





















Posluzite peceni losos sa kuhanim povrcem,preliveno umakom.
Prijatno !!

Original se moze naci ovdje !

Primjedbe

  1. Losos volim na sve načine, najviše dimljeni. Ovo jako lijepo i fino izgleda, sastojci su super i baš sam nešto ogladnila!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je za mene savršen ručak, losos i povrće...m...

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod Ruže u kuhinji uvek samo najkvalitetniji sastojci. Odličan recept. Nemam električni stimer, ali imam od bambusa koji obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa Ruzo ti samo specijalitet pravis...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma nije ovo nikakav specijalitet,samo pokusavam da sve u kuci zadovoljim ruckom,jer svakom ima nesto sto mu se ne svida,ovako prolazi !!1Povrce se moze i kuhati u vodi,ja ovako radim radi suzenog prostora :)..bambus i ja ponekad upotrebim ,ali ovako mi je lakse !!
    Kad god ste u situaciji da navratite ,sammo dodite uvijek se moze spremiti ,priprema je jednostavna i brza!!!
    Hvala Surac i kod tebe ima da se bira !!;)

    OdgovoriIzbriši
  6. jako lijepo i vjerujem finoo!
    Zahvaljujem na lijepim komentarima na mom blogu:)
    Od sad vas pratim:)
    Pozdrav iz Hrvatske.

    OdgovoriIzbriši
  7. Divan ručak, jako volim losos, pa još ovako pripremljen i uz povrće..... Savršeno !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …