Preskoči na glavni sadržaj

Namaz od tune i svijezeg sira

_DSC0812



Kod mene su jos uvijek hladni i kisni dani.
Nisam od volje da nesto radim.Kada mi je hladno ja samo o hrani razmisljam jer da je fin suncan dan,sigurno bi hodala negdje ili mozda nesto i radila :)

Od moje nemirnosti i motanja po kuhinji , danas sam napravila namaz od tune iz konzerve.

Meni se bas dopao i zadovoljna sam i namirnicama koje sam stavila u namaz.
nije problematicno za napraviti,svega nekoliko minuta,ali ja sama cekala i topli kruh ,pa mi se malo oteklo cekanje !!

Ovako,za namaz je potrebno:

425gr tune iz konzerve
100gr svjezeg sira(ricotta)
1 cenj cesnjaka
1mala glavica ljubicastog luka(sitno isjeckati)
1 zlica limunovog soka
1 zlicica worcestershire (sauce)sosa

Priprema
Sastavite sve namirnice i stavite u multipraktik i mixati
dok se ne napravi namaz.



Dodati zacine po ukusu,soli ,bibera.



Servirati kao namaz na krisku kruha,kao dip uz na stapice isjeckano povrce ili kao nadjev za sendvice.

Primjedbe

  1. jako finoo!
    Da se malo ogrijete šaljem vam topli i sunčani pozdrav s mora:)

    Ovdje je trenutno 25 u hladu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod nas tuna u svemu uvijek prolazi. Dobra ideja za namaz.

    OdgovoriIzbriši
  3. obožavam namaze od tune i tunu općenito
    nisam nikad radila sa sirom, a i ostali sastojci su ok, probat ću ovakav način čini mi se odličan

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa to sa crnim hlebom. ide super. Volim recept.Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim tuna namaze i nisam ga do sada probala u ovoj kombinaciji. Kod mene obično bude tuna, jaja, majoneza i začini. Tvoj namaz mi se sviđas , isprobati ću i njega. I slikice su mi divne !
    Inače, i ja funkcioniram po principu da po ružnom vremenu i nisam baš za neku aktivnost a čim je sunčano i toplo nema toga što ne mogu napraviti tako da te potpuno razumijem .

    OdgovoriIzbriši
  6. Kolika ti je ta konzerva, u nas je maksimalno čini mi se 160 g:))
    Ovaj namaz mi je dobar a problem bi mi bio i worcestershire sos!

    OdgovoriIzbriši
  7. Oh,bas sam pomislila da ce proljece biti fino,ali sam se zeznula,losije je vrijeme nego sto je bilo zimi :(
    snjeza-konzerva je 425 gr,veca i dobije se puna zdjelica namaza,mi smo mazali za dorucak i pijuckali neko caj neko je imao salaticu od paradajza :)..i p[ojeli smo ,eto nas cetvero !!!!
    moze i sa manjom kolicinom,pa si otprilike po zlicu dodajte sira,a worcestershire sos moze,a i ne mora,ja sam ga stavila jer nisam dodavala soli,a vi dodajte soli i bibera i bice opet fino !!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. nisam nikad jela tunu sa sirom...sto znaci da moram ... nadam se da ce vam topliji dani uskoro stici!

    OdgovoriIzbriši
  9. Praviću ovaj namaz...već danas!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …