Preskoči na glavni sadržaj

Banana nut bread



Ne znam zasto se zove kruh,kad meni vise lici na kolac sa bananom i orasastim plodovima,ali..djeca kazu da ne treba praviti pitanje oko toga nego da ja napravim pa kasnije razmisljam sta bi trebalo biti ili pisati !!??:))
Posto me je lako nagovoriti da udem u kuhinju i nesto napravim,to sam i ucinila i evo sto mi je bilo potrebno da napravim ovaj kruh/kolac.







Sastojci

245gr integralnog brasna + 1 zlicica praska za pecivo
1 zlicica mix zacina(kao za medenjake)
45gr mljevenih oraha
2 zlice lanenih sjemenki-samljevenih
155gr smedeg secera
60gr grozdica ili marilica(suhih)
25gr kokosa
125gr sjeckanih oraha
125ml mlijeka
2 jaja
50gr namaza maslaca ili 120gr pirea od jabuke
2 banane

Priprema
Zagrijati rernu na 180C
Pripremiti kalup za pecenje dimenzija11×20cm.
U zdjelu staviti brasno,mljevene prahe,zacine,secer,grozdice,kokos i sjeckane orahe.

U posebnoj dubljoj posudi izijesati jaja,mlijeko,izdrobljenu bananu i maslac ili ako koristite za zamjenu pire od jabuke.
sve izmijesati i sipati u lim ,staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 40-45minuta.



Kada je pecen izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu 5 minuta,tek tada okrenuti na zicu za hladenje.

Ukusan je za dorucak premazan sa demom po zelji ili sa krem sirom isto jako fino ide,pa odozgo malo meda,....

Primjedbe

  1. Ellerinize sağlık. Çok iştah açıcı ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izgleda, nesto slicno sam probao ali nije mi uspelo a sada cu probati tvoj recept.

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala na receptu, ovo je super i odmah cu to praviti djeci kako god da se zove! secer se moze zamijeniti medom ili javorovim sirupom pa je onda kruh jos zdraviji.

    OdgovoriIzbriši
  4. Istine i lazi o hrani..slijedeci puta cu i ja tako uraditi !!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …