3. kol 2010.

Kolac od mrkve sa secernim premazom




Mogu samo reci da cijala kuca mirise dok se pece!
Miris ovog kolaca me vraca u djetinjstvo,na pocetak jeseni i prohladnih dana...nesto kao sada kod mene u zemlji u kojoj zivim.Nije to bio ovaj kolac,ali su bili zacini koji su se vec sakupili u nekom dijelu kuhinjskog ormara i cekali Bozic,ali mama bi uvijek u slatka tijesta dodavala ,cimet,rum,..e taj miris nikada nece isceznuti !!!!!

KOLAC OD MRKVE SA SECERNIM PREMAZOM

150ml maslinovog ulja
150ml ulja(obicno)
4 jaja
330gr smedeg secera,sto je tamniji to je ukusniji
3 mrkve
100gr grozdica
75gr oraha
50gr pecan oraha
50gr pistacija
300gr brasna
2 zlicice praska za pecivo
1zlicica sode-bikarbone
1 zlica cimeta
1 zlicica mijesanih zacina(za medenjake)

SECERNI PREMAZ
185gr maslaca
85gr krem sira
100gr ricota sira
350gr secera u prahu
rendana korica od limuna+sok
(3 zlice marmelade od kajsije)

Zagrijati rernu na 180C
Namazati maslacem kalup za tortu (24cm),obloziti papirom za pecenje i ostaviti na stranu do upotrebe.
Umutiti jaja,seer do svjetlo -zute boje,zatim mijesajuci u tankom mlazu sipati ulje u smjesu.Odloziti mixer.
Dodati izrendanu mrkvu,isjeckane grozdice,obje vrste oraha,prasak za pecivo i sodu-bikarbonu i zacine,zatim sve skupa pomocu velike zlice rucno izmijesati i sipati u kalup koji ste predhodno pripremili.

Kolac peci oko 45minuta,na donjoj resetkiod sporeta.



U meduvremenu pripremiti secerni premaz(icing)
U zdjelu staviti sir i secer i lagano mutiti,dodati izrendanu koricu limuna i po zelji limunovog soka.
Ja sam dodala 3zlice marmelade od kajsije,sve izmijesala i premazala ohladen kolac.
Odozgo posuti izrezanim na krupnije orasima i izrendati limunove korice .

1 komentar:

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.