27. kol 2010.

Bijela bajadera




Slatko i jednostavno !!!!!
Malo da probamo i bijelu cokoladu u dobro nam poznatim bajaderama.
Nije ovo klasicna bajadera,ja sam je tako nazvala jer me jako puno podsjeca na nju :)

Evo ovako,ja sam koristila moj trokutasti kalup,poklon od moje prijateljice Ane,a i malo sam onako u jedan maleni cetvrtasti kalupic stavila sto sam imala viska od trokuta,pa sam dobila dva oblika jednog teistog kolaca.

Potrebno je:
395 gr konzerva slatkog kondenzovanog mlijeka
100gr maslaca
180gr bijele cokolade
250gr obicnog keksa
60gr suhih brusnica

Obloziti kalup u koji cete sipati smjesu.
Ja sam imala trokutasti i jednu malecku tacnu.
U trokutasti kalup sam stavila prozirnu foliju ,a na tacnu ,papir za pecenje.



U serpicu staviti slatko kondenzovano mlijeko,maslac i izlomljenu cokoladu.
Na umjerenoj vatri sve otopiti i malo prohladiti,pa dodati samljeven keks i isjeckane brusnice..ja sam stavile cijele.



Smjesu sipati u kalup,poravnati,prekriti folijom i ostaviti na hladno oko 4 sata ili preko noci.
Kada se stegnulo,izvaditi iz kalupa,odmotati foliju,isjeci i posluziti.



Moze se preliti i bijelom cokoladom.
Tada je potrebno jos oko 100gr bijele cokolade i 2 zlice ulja ,rastopiti iznad pare i hladan kolac preliti cokoladnom glazurom.

Broj komentara: 8:

  1. Šteta što ovde nema kondenzovanog mleka, ili ga možda ima a ja ga nisam još pronašla.Nisam maher za sitne kolače, tek se učim jer je potrebna precizna ruka i puno strpljenja. Krenuću i ja u te vode, a za sada skupljam recepte!

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj kako ovo predobro zvuči i izgleda. Nažalost nemogu naći kondezirano mlijeko u Zagrebu tako da ću svakako isprobati i ovaj tvoj recept za domaće.

    OdgovoriIzbriši
  3. Stalno imaš neke dobre stvari! Volim ovakve bajdere, imam sve sastojke (hvala na receptu za kondenzirano mlijeko, to me uvijek mučilo u receptima) i sigurno ću raditi.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dok budem imala vise vremena probacu napraviti caramel slice od mojeg mlijeka iz kucne radinosti,bas me zanima kako ce da reaguje u daljnjem postupku pripreme..kad se napravi okus mu je skroz isti,no nisam nikada pravila dalje kolac sa njim..Ovaj kolac ne moze da ne uspije jer se sve namirnice ionako tope i stavljaju ponovo da se stegnu,bas je jednostavno !!:))

    OdgovoriIzbriši
  5. I izgleda i zvuci ukusno. Sigurno cu probati :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Руза, благодаря за прекрасната рецепта!
    Много ми хареса!

    OdgovoriIzbriši
  7. Curke kondezirano mlijeko imate u svim Kauflandima na odjelu mlijeka ili u Lidlu ali ni to nas ne trebe spriječiti kod izrade ovakve delikatese.

    OdgovoriIzbriši
  8. ni ja nisam uspjela naći kondenzirano mlijeko tako da ovaj i slični recepti za sad na žalost otpadaju, no svejedno odlično izgledaju

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.