22. kol 2010.

Orasi

_DSC0148

Divni mali prhki zalogaji!!
Svaki puta kada ih pravim pokusam da isprobam neciji recept,ovog puta sam to preskocila i napravila po svom receptu,onom kojeg se ja sjecam iz djetinjstva...u receptu mi je mast zamijenio maslac,a ostalo je sve isto.
Ne znam tocno koliko se dobije orasa jer moji ukucani u prolazu jedu i bez fila,onako samo prhke polovice:)

Tijesto
450gr brasna
250gr maslaca(moze mast)
250gr secera
1 jaje
170gr mljevenih oraha
limunove korice,narendati i malo cimeta(ja stavim 1 zlicicu)


Uzdjelu staviti brasno i maslac koji sitno isjeckate jer treba biti hladan ili izrendate ,pa rukama izmrvite,da bi dobili mrvice.
Dodati jaje,narendati koricu od jednog limuna,dodati cimet i secer.
umijestiti tijesto i ostaviti pokriveno prozirnom folijom u frizider oko 30 minuta da odmori.
Limene kalupice premazite masnocom,ako ste ih prali.
Ja kalupice ne perem,samo ih dobro obrisem sa papirnim ubrusom i spremim u malu kutijicu do slijedece upotrebe.



Zanci kad su kalupici podmazani,puniti ih sa tijestom i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,oko 20 minuta.



ako ostanu duze dobiju malo braon boju,ja ih i takve volim i jos da napomenem da ih pecem na srednjoj zici u sporetu.

Fil
2 jaja
150gr secera+ vanilin secer
160-200gr maslaca

_DSC0150

Jaja i secer tucite na pari,da smjesa bude pjenasta i gusta.
U ohladeno dodati maslac i dobro izraditi mixerom.S tako pripremljenom kremom spojite orahe,koje ako volite uvaljajte u prah secer..ja ih ostavim bez secera,tako mi vise lice na orahe!!

Broj komentara: 9:

  1. Kao pravi orasi:))) Vrijednice naša!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovakve kalupe kupila sam još prošle godine, sve u nadi da ću raditi orahe. Ali do danas ništa jer znam kako to ide sa sitnim kolačima: provedeš sate pekući i lijepeći ih, a pojedu se dok veliš keks! Obožavam sve ovakve prhke kolačiće, jedino ja stavim petinu šećera. Krasno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  3. ja nikako da kupim te kalupiće za orase, a divno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  4. Lijepi su i ukusni,ali i pipavi !!:))
    Ja imam samo 12 kalupica pa se pecenje otegne po nejkoliko sati :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Preslatko izgledaju, bas su poput pravih oraha...samo sam ih jednom radila i to iz razloga sto imam isto svega par tih kalupica, pa to traje, i traje...;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. ja sam ih radila i odusevila se, ponovno ;)))
    Probala sam Mirjanine orahe koje je ona pravila prije godinu dana i okusa se jos uvijek sijecam ;))
    napokon sam nasla kalupe, kupila dva paketa, tako da pecenje brze ide i stvarno sam u dvi ture ispekla svo ovo tijesto.
    Izislo mi je 50 gotovih oraha,
    prekrasni su,
    Mirjana, hvala na receptu !
    http://neretvanskanostalgija.blogspot.com/2010/10/ruzini-orasi.html

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala Branka!!!!
    Sretna sam ne zbog recepta nego zbog toga sto vam se svidaju !!!!

    OdgovoriIzbriši