22. kol 2010.

Orasi





 Divni mali prhki zalogaji!

 Svaki puta kada ih pravim pokusam da isprobam neciji recept,ovog puta sam to preskocila i napravila po svom receptu,onom kojeg se ja sjecam iz djetinjstva...u receptu mi je mast zamijenio maslac,a ostalo je sve isto. 
Ne znam tocno koliko se dobije orasa jer moji ukucani u prolazu jedu i bez fila,onako samo prhke polovice:) 






  Tijesto 
450gr brasna 
250gr maslaca(moze mast) 
250gr secera 
1 jaje 
170gr mljevenih oraha 
limunove korice,narendati i malo cimeta(ja stavim 1 zlicicu) 

 Uzdjelu staviti brasno i maslac koji sitno isjeckate jer treba biti hladan ili izrendate ,pa rukama izmrvite,da bi dobili mrvice. 

Dodati jaje,narendati koricu od jednog limuna,dodati cimet i secer. umijestiti tijesto i ostaviti pokriveno prozirnom folijom u frizider oko 30 minuta da odmori.

 Limene kalupice premazite masnocom,ako ste ih prali. 

Ja kalupice ne perem,samo ih dobro obrisem sa papirnim ubrusom i spremim u malu kutijicu do slijedece upotrebe. Zanci kad su kalupici podmazani,puniti ih sa tijestom i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,oko 20 minuta. Ako ostanu duze dobiju malo braon boju,ja ih i takve volim i jos da napomenem da ih pecem na srednjoj zici u sporetu. 

  Fil 
2 jaja 
150gr secera+ vanilin secer 
160-200gr maslaca 

Jaja i secer tucite na pari,da smjesa bude pjenasta i gusta.

 U ohladeno dodati maslac i dobro izraditi mixerom.
S tako pripremljenom kremom spojite orahe,koje ako volite uvaljajte u prah secer..ja ih ostavim bez secera,tako mi vise lice na orahe!!

Broj komentara: 9:

  1. Kao pravi orasi:))) Vrijednice naša!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovakve kalupe kupila sam još prošle godine, sve u nadi da ću raditi orahe. Ali do danas ništa jer znam kako to ide sa sitnim kolačima: provedeš sate pekući i lijepeći ih, a pojedu se dok veliš keks! Obožavam sve ovakve prhke kolačiće, jedino ja stavim petinu šećera. Krasno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  3. ja nikako da kupim te kalupiće za orase, a divno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  4. Lijepi su i ukusni,ali i pipavi !!:))
    Ja imam samo 12 kalupica pa se pecenje otegne po nejkoliko sati :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Preslatko izgledaju, bas su poput pravih oraha...samo sam ih jednom radila i to iz razloga sto imam isto svega par tih kalupica, pa to traje, i traje...;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. ja sam ih radila i odusevila se, ponovno ;)))
    Probala sam Mirjanine orahe koje je ona pravila prije godinu dana i okusa se jos uvijek sijecam ;))
    napokon sam nasla kalupe, kupila dva paketa, tako da pecenje brze ide i stvarno sam u dvi ture ispekla svo ovo tijesto.
    Izislo mi je 50 gotovih oraha,
    prekrasni su,
    Mirjana, hvala na receptu !
    http://neretvanskanostalgija.blogspot.com/2010/10/ruzini-orasi.html

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala Branka!!!!
    Sretna sam ne zbog recepta nego zbog toga sto vam se svidaju !!!!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.