Svaki puta kada ih pravim pokusam da isprobam neciji recept,ovog puta sam to preskocila i napravila po svom receptu,onom kojeg se ja sjecam iz djetinjstva...u receptu mi je mast zamijenio maslac,a ostalo je sve isto. 
Ne znam tocno koliko se dobije orasa jer moji ukucani u prolazu jedu i bez fila,onako samo prhke polovice:) 
 
Tijesto 
450gr brasna 
250gr maslaca(moze mast) 
250gr secera 
1 jaje 
170gr mljevenih oraha 
limunove korice,narendati i malo cimeta(ja stavim 1 zlicicu) 
 Uzdjelu staviti brasno i maslac koji sitno isjeckate jer treba biti hladan ili izrendate ,pa rukama izmrvite,da bi dobili mrvice. 
Dodati jaje,narendati koricu od jednog limuna,dodati cimet i secer.
umijestiti tijesto i ostaviti pokriveno prozirnom folijom u frizider oko 30 minuta da odmori.
 Limene kalupice premazite masnocom,ako ste ih prali. 
Ja kalupice ne perem,samo ih dobro obrisem sa papirnim ubrusom i spremim u malu kutijicu do slijedece upotrebe.
 Zanci kad su kalupici podmazani,puniti ih sa tijestom i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,oko 20 minuta.
Zanci kad su kalupici podmazani,puniti ih sa tijestom i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,oko 20 minuta.
 Ako ostanu duze dobiju malo braon boju,ja ih i takve volim i jos da napomenem da ih pecem na srednjoj zici u sporetu.
Ako ostanu duze dobiju malo braon boju,ja ih i takve volim i jos da napomenem da ih pecem na srednjoj zici u sporetu. 
 
Fil 
2 jaja 
150gr secera+ vanilin secer 
160-200gr maslaca 
Jaja i secer tucite na pari,da smjesa bude pjenasta i gusta.
 U ohladeno dodati maslac i dobro izraditi mixerom.
S tako pripremljenom kremom spojite orahe,koje ako volite uvaljajte u  prah secer..ja ih ostavim bez secera,tako mi vise lice na orahe!!

 
 
Kao pravi orasi:))) Vrijednice naša!
OdgovoriIzbrišiOvakve kalupe kupila sam još prošle godine, sve u nadi da ću raditi orahe. Ali do danas ništa jer znam kako to ide sa sitnim kolačima: provedeš sate pekući i lijepeći ih, a pojedu se dok veliš keks! Obožavam sve ovakve prhke kolačiće, jedino ja stavim petinu šećera. Krasno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiSto ti super izasli orasi...
OdgovoriIzbrišija nikako da kupim te kalupiće za orase, a divno izgledaju
OdgovoriIzbrišiLijepi su i ukusni,ali i pipavi !!:))
OdgovoriIzbrišiJa imam samo 12 kalupica pa se pecenje otegne po nejkoliko sati :)
Preslatko izgledaju, bas su poput pravih oraha...samo sam ih jednom radila i to iz razloga sto imam isto svega par tih kalupica, pa to traje, i traje...;)))
OdgovoriIzbrišimmmmmmmmlecker!!!!!!!!!!!!
OdgovoriIzbrišiSabine
ja sam ih radila i odusevila se, ponovno ;)))
OdgovoriIzbrišiProbala sam Mirjanine orahe koje je ona pravila prije godinu dana i okusa se jos uvijek sijecam ;))
napokon sam nasla kalupe, kupila dva paketa, tako da pecenje brze ide i stvarno sam u dvi ture ispekla svo ovo tijesto.
Izislo mi je 50 gotovih oraha,
prekrasni su,
Mirjana, hvala na receptu !
http://neretvanskanostalgija.blogspot.com/2010/10/ruzini-orasi.html
Hvala Branka!!!!
OdgovoriIzbrišiSretna sam ne zbog recepta nego zbog toga sto vam se svidaju !!!!