8. ruj 2010.

Piletina za rucak??




Svaki puta kad pitam djecu sta bi htjeli da pravim za rucak,misleci da sebi olaksam ,oni kazu:"Bilo sta ,ali neka bude Piletina ! :)"
E pa kad je piletina,evo ja sam pravila ,a oni neka biraju !!


PILETINA NA "FLORENTINSKI" NACIN



Potrebno je;
Bijelo pilece meso(prsa)2 komada,pa prepoloviti duzinski
8 malih krompirica
100gr baby spinata
2 veca zrela paradajza
4 snite topljenog sira
ulje-po potrebi
asparagus i limun

U tavi na malo ulja isprziti(NE skroz) piletinu koju malo zacinite sa soli i biberom.
Nedopecenu piletinu staviti na lim za pecenje.

U tavu dodati spinat i kratko proprziti,samo da uvene,zaciniti i sloziti preko mesa,izrezati paradajza u snite ,pa slozti odozgo preko spinata.

Na sam vrh staviti sir i tako pripremljenu piletinu staviti u rernu da se dopece do kraja ,tj.da sir dobije rumenu boju i istopi se.
U meduvremenu u ostatku ulja isprziti krompirice,pa ih servirati sa piletinom !!

PILETINA "Parmigiana"



Jednostavno..ispohovati pilece bijelo meso koje izrezete na snite(snicle),dodati zacina po vasoj volji,ja stavim samo biber,soli i cesnjak u prahu.

Pripremiti u jedanu zdjelicu svjeze napravljene mrvice od 2 kriske starog kruha(mogu i suhe mrvice)dodati malo rendanog parmezana,sjeckanog persunovog lista.
U drugu zdjelicu stavoto brasno,a u trecu jaje sa malo vode(2 zlice).

Pripremiti tavu u kojoj ce se peci snicle,pa umakati u brasno,jaje mrvice i stavljati u ulje da se peku.
Pecene staviti na papirne ubruse da se masnoca koliko-toliko ocijedi.
Snicle zatim sloziti na lim za pecenje(postaviti papirom za pecenje)pa staviti 2 zlice paradajz umaka i odozgo topljeni sir.
Sve vratiti u rernu ili ispod grilla (tko ima takav sporet),par minuta da se sir otopi,izvaditi vani,posluziti uz salaTU

PUNJENA PILETINA



svako je zove onako kako je navikao,negdje vido,procitao,ja jednostavno radim ovako i kad kazem mojim ukucanima taj naziv,oni znaju vec znaju sta je.

Koristim meso karabatka,kuhanu sunku i tvdrdi sir.
Karabatak ,ocistim od suvisne masnoce,malo baticem za meso "izudaram" :),posolim,pobiberim,slozim na jednu stranu komadic sunke i sira ,pa preklopim drugomstranom.

Rukom dobro pritisnem i paniram na uobicajeni nacin..jbrasno,jaja,mrvice,peci u tavi u ulju.
Svaki peceni komad odloziti na papir,da upije masnocu.
posluziti uz salatu.

Ako zelite mozete piletinu peci krace u ulju,pa je sloziti na resetkastu tepsiju(moze zica za hladenje kolaca) i staviti u toplu rernu jos 20-ak minuta na 180C da se ispece do kraja.
Na taj ce se nacin masnoca slijevati ispod reseteke,pa cete izbijeci upotrebu papirnih ubrusa. !!

Broj komentara: 6:

  1. Bas lepo sto si napravila, super izgleda a verujem da je i ukusno...

    OdgovoriIzbriši
  2. na koji god način spremili piletinu ja je obožavam.
    Odlični recepti!
    Lijep pozdrav iz kišne Rijeke.
    Zondra Art

    OdgovoriIzbriši
  3. sve je odlično i teško bi se odlučila samo za jedno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ti si to zbilja fino napravila, sve izgleda kao u najboljem restoranu i sve mi se sviđa. Naravno, kako piletinu ne jedem, ja ću je samo pripremiti za svoje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala !!
    Meni su sve isto jako dobre,ali prva mi je nekako najbolja !!:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa ja ne znam za koju bi se prije odlučila. Sve varijante su mi odlične! :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.