2. stu 2010.

Krofne



Temperatura nam se mijenja brzinom svijetlost..ma stvarno taman kada sam pomislila da je pocelo lijepo toplo vrijeme,kisa je pocela da lije istim tempom 24 sata i normalno sve rashladila.
Danas sam bila kuci i ne mogu da docekam "izvijesce' iz Slavonije,sta se desilo,kako su putovali,da li su uopce stigli..???Puno pitanja se vrzmalo po mojoj glavi!!
O cemu se radi..kao i svake godine moja sestra ide u Pozegu za 1.11-i,na groblje i sa svojim muzem obide i nase seosko groblje u Orubici,gdje nam je ove godine pokopan otac.



Sve je to svijeze i dusa me jos uvijek boli,ali zivot je takav,...ovo je bila tuzna vijest,a sada jedna radosna vijest koja je mene mucila i nije mi dala mira!!
Tetka i njen stariji sin dolaze iz Bgd nakon 20+ godina da obidu ostatk rodbine,prijatelja.
Meni je opet tesko jer nisam sa njima,da podijelimo radost i tugu za sve ove godine...



Ja sam njih vidjela prije 4 godine,ali moje sestre nisu,pogotovu ona sto zivi u Italiji.
Joj ne znam kako da opisem tu radost ,srecu ..Boze moj jeste dan mrtvih,ali koliko sam tuzna tokilko sam i radosna,na kraju zivot je pred nama i treba ga zivjeti.
Samo da kazem da je bilo suza radosnica,zagrljaja,ma svega sto dusu dira i misli povrati u dane dleko ostavljene iza nas.
Krofne su Orubicki naziv za krafne ili pokladnice,koje se spreme dok se razgovara ili gleda tv,posebno kada nas ima vise ,pa se pojede sve za jedan dan/vece.
Eto i ja ovako udaljena km,dok su oni sjedili i pricali,pricali,...ispekla krofne za sjeceanje na ljeta provedena na Savi zajedno sa nasim Beogradskim rodacima ...
Ne znam da li je ovo sto starim ili vrijeme zaista donosi velike promjene !!??:)



KROFNE
500gr brasna
korica od limuna,narendati
50gr secera
+ vanilin-secer
25gr kvasca,svijeze
50gr maslaca,otopiti
200ml mlijeka
2 zumanjka

malo ruma,1/2 zlicice soli
secer za posipanje
ulje za przenje

Brasno i sol prosijati u dublju zdjelu.
Ja to radim u zdjeli za mixer jer mixer mijesa tijesto.
U toplo mlijeko umrviti kasac,dodati zlicu secera i zlicu brasna,pa ostaviti da uzkvasa.

Brasnu dodati naredndanu koricu limuna,a u posudu gdje je kvasac sada uzkvasao,dodati zumanjke,rum i maslac,pa sa time zamijesiti tijesto.
Tijesto pokriti prozirnom folijom i pokriti ubrusom i pustiti na toplom mijestu da se digne...



tijesto zatim razvaljati na 2cm debljine i kalupom ili casom :) vaditi krugove
i stavljati na cisti ubruz/stoljnjak.
Ponovo pokriti cistim ubrusom/stoljnjakom i pustiti da se ponovo podignu.
zagrijati ulje do 70C i polako prziti krofne u ulju.




Ja stavim gornju stranu u ulje,ta strana bude kao malo suha i przim dok ne porumeni,..nekada se same okrenu,a ponekad trebaju pomoc.



Przene krofne posuti secerom u prahu.
Stavila sam mjeru odprilike,tako da ako bude potrebno slobodno se moze dodati mlijeka ili brasna .
I da,ne poklapam krofne kada se peku !!

Broj komentara: 14:

  1. Ajjjjj :)))), da mi je sad barem jedna!
    Savršene su!
    Ja sam kao trebala prošli mjesec u Daring Bakersima raditi krafne, ali nikako stići, a nikad ih u životu nisam radila, tako da mi za to trebaju psihofizičke pripreme. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Radujem se s tobom vašem obiteljskom okupljanju, sigurno je bilo prepuno emocija.
    A krofne me neizbježno podsjećaju na moju mamu, a tvoje mi izgledaju baš kao da ih je ona pravila. Od bake sam naučila da se obavezno gornja strana (pri dizanju) stavlja dolje kad se stavljaju pržiti u ulju i uvijek tako radim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Krafne su baš kakve trebaju biti, ali ja sam baksuz u njihovoj pripremi, pa ne znam da li ću ih ikada peći. A što se uspomena i sjećanja tiče, znam kako ti je. Nedavno sam bila na sprovodu kolegice iz razreda, otišla je naglo, krasna smrt, ali puno prerano. I tako, nakon pogreba sjele smo nas tri iz razreda i popile kavu i popričale. U gimnaziji se nismo pretjerano družile, ali sada, kako smo sve starije, kao da imamo više toga zajedničkog. Ako ništa drugo, dobro je pričati s generacijom koja ima i bore i kile i djecu kao ti, zar ne? A tuga i bol za najdražima nakon puno godina oslabi, ali nikada, nikada ne nestane i koji puta se vrati jednakom silinom baš kao taj tren kada su otišli.

    OdgovoriIzbriši
  4. Come sono buoni questi dolci fritti ..ripieni di crema pasticcera..... :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Mirjana, ne znam sta bih ti rekla, bas me je dirnuo tvoj post, biti tako daleko a zeleti videti, zagrliti popricati sa svojim najmilijima, sasvim je razumljivo sto su osecanja pomesana... saosecam sa tobom zbog gubitka oca.
    Ove krofne (i mi ih tako zovemo) su bas one prave, kakve zapravo i trebaju da budu, jos imaju i onu cuvenu "crtu" po sredini...kod nas je to baka nekada pravila, pa nas samo tako iznenadi sa punom vanglom vrucih krofni...eh, bas ih dugo nisam probala, pa sam zato odmah sacuvala tvoj receptic.;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno je sto postoji internet,kompjuter i sva moguca tehnika koja nas eto i ovako razbacane po cijelom svijetu spoji na neki nacin...slike su mi stigle,ali moram prvo da ih onako sama pogledam,pa cu ih dodati na post,da znate o kome pricam ...
    Hvala na divnim rijecima !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Zaista sam dirnuta, saosećam sa Vama zbog gubitka oca...Ali, život je to-do sada smo shvatili da ne liči na ono o čemu su nam govorili dok smo bili maleni, nažalost. Puno toplih pozdrava Vam šaljem.

    Što se tiče krofni, fenomenalne su i nadam se da ću ih zimus imati redovno na meniju:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ah divne, stare krofnice...sa belim vencicem okolo su one prave, bravo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Vi ste tako sarmantni da ja nemam reci :) Mislim da nisam procitala ni jedan vas recept a da nisam ostala bez daha! Fotografije su tako stvarne da imam utisak da je sve na njima zivo i spremno za klopu :) Recepti, svaki za sebe odisu iskustvom i kreativnoscu! Zapale su mi krofne za oko, jer sam bas planirala da ih stavim na svoj blog... Ali sada kad vidim da izgledaju bas kao i mamine (a mamine krofne su, razume se, najbolje) onda ni nema potrebe :)
    Moram da budem iskrena, ovo je jedan od retkih blogova koji su mi prirasli k srcu i koji redovno prelistavam... Nastavite da nas vracate u detinjstvo svojim kolacicima i da u nase kuhinje unosite inspiraciju...
    Pozdrav iz Smedereva :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Dirnuta sam ovim postom, ja nisam tako daleko od mojih a opet je svako okupljanje posebno tako da te razumijem kako se osjećaš. Pogotovo što se niste tako dugo vidjeli. Žao mi je zbog gubitka oca, ja sam moga izgubila prije 18 godina a tuga je i danas ista. Nego, kako kažeš život ide dalje i treba ga živjeti !
    Krafnice su super i jako dobro su ti ispale. Moji pokušaji su bili takvi da ih nisam poželjela ponoviti, ali zato mojoj sestri dobroidu pa nas ona zna sa njima razveseliti.Pokazati ću joj i tvoj recept.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sada sam sasvim slucajno procitala post. tvarno je jako tesko kada si tako daleko od svog zavicaja, ali divim ti se sto si smogla snage da sa nama podelis nesto sto te je tistilo, i za to treba imati snage. Ja opet, i sama znas kada je bila ona afera Coolinarika, se uvek vodim da je mudrije da samo cutim, tako da mnoge stvari, mada mnogi misle da delim na blogu jednostavno precutim...i idem dalje ...pozz Mirjana!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh,Vera,mene je cutanje kostalo posla,ja cutala ostali "visili' u kanelariji non-stop..oni koji ne radis nista,ostadose aja se ubijala od dokazivanja i rada,pa ostadoh bez posla..cutala i gledala svoj posao..treba nekada progovoriti,samo oni na coolinarici nemaju pojma sta su izgubili,a sve vise ih napustaju osobe koje znaju i vole kuhati..treba opstati u ovom opakom Svijetu !!
      Svako dobro tebi i tvojoj porodici !

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.