23. velj 2010.

Julka snite


Add caption


Iako sam davno otisla iz Slavonije,posebno svog rodnog mijesta,jos uvijek listajuci slike iz djetinjstva,kroz glavu mi produ moje mladalacke,djecije dogodovstine.

Bilo je to vjencanje moje najstarije sestre Ane.Obicaj je da se nakon vjencanja ide mladozenjinoj kuci i u njihovom dvoristu se igra kolo.Sva djeca koja se tu nadu, ulaze unutar kolai cekaju mladu! Tada se pojavi mlada ili mladenka,noseci korpu s jabukama, ali nisu to obicne jabuke :)
U svakoj jabuci ima novcic....znajuci za to i ja sam se nasla ,zajedno sa ostalom djecom i dobila jabuku s novcicem.To dobiju djeca mladozenjine rodbine,gdje meni nije bilo mijesto,ali....
Zatim sam za vecerom nestala ,trazili me svuda,samo ne u ostavi gdje su bili kolaci,a da su slucajno tamo pogledali...nasli bi me gdje jedem svoj omiljeni kolac"Julka snite"!!
Na ovom dogadaju cu stati,jer nebih bas da otkrijem sve moje nestasluke :)
Za ovaj fini kolac vam je potrebno:

Tijesto
300gr brasna
1 jaje
200gr masti
3 zlice secera
3zlice vrhnja
1 zlicica praska za pecivo

Tamni biskvit
5 jaja(odvojiti)
100gr cokolade za kuhanje
80gr mljevenih oraha
200gr secera

Fil
500ml mlijeka
200gr secera
5zlica brasna
1 maslac(250gr)
2 vanilin secera
+sok od pola limuna i rendana korica

Priprema

Ja najprije skuham fil i ostavim da se ohladi!
Od 500ml mlijeka oduzmite par zlica mlijeka,toliko da se moze brasno razmutiti u njemu.
Ostalo mlijeko i secer zakuhajte,kada provri,maknuti u stranu,pa sipati brasno uz stalno mijesanje,da se ne naprave grudvice.
Serpu s filom vratiti ponovo na sporeti skuhati fil do kraja.
Pustiti da se prohladi,pa dodati maslac,koji treba da bude mekan,da se lakse umuti.

Ako brasno slucajno ima grudvica,procijedite ga prije nego dodate u mlijeko !!

Za tijesto,pretezno koristim maslac,kao zamijenu za mast.
Dakle sve stavim u multipraktik i pusiram da se stvore krupnije mrvice tijesta,zatim prebacim tijesto na radni stol i rukama doradim tijesto da bude glatko.

Podijelim na pola.
Jedan dio razvijem na papiru za pecenje,u velicini POLEDINE tepsije u kojoj ce se peci kolac.

Peci na 180C oko 10-15 minuta.
Pecen odlozim na stranu,pa preokrenem tepsiju i sada drugi dio tijesta stavim unutra u tepsiju.

Preko tijesta staviti Crni biskvit.

koji napravite ovako:

Odvojiti jaja ,zumanca i secer dobro izmixati,dodati ,na pari otopljenu cokoladu i na kraju snijeg od 5 bjelanaca,koji lagano rukom umijesamo u cokoladnu smijesu.

sve zajedno peci na 180c,oko30 minuta!

ILI

Prvo ispecete samo donju koru,oko 10 minuta,ohladite,pa tek onda stavite crni biskvit.
Ja pecem sve skupa!!!

Ohladiti,pa preko toga sipati ohladeni fil,poravnati i "poklopiti"korom,koju smo pekli na poledini pleha,koju smo sacuvali na strani.

Posuti secerom u prahu i rezati snite!!
Prijatno !!

**
Ako mijenjate sastav namirnica,automatski se mijenja i struktura tijesta..ovoj puta sam ponovila pripremu tijesta sa masti i


2011-06-06 001

Stavila sam tijesto u zamrzivac,jer nisam pekla isti dan kolac.
Dva dana kasnije,izvadila sam tijesto iz zamrzivacai pocela da pravim kore za kolac.

Nisam imala nikakvih problema..prvu koru koju treba ispeci na poledini pleha,sam bez dodatka papira za pecenja,prenijela na pleh i ispekla,ali bila je pretanka i kada sam je skidala pecenu sa pleha ,pocela se lomiti.

2011-06-08 001

Kora je bila dimenzija30x40cm.

Sada sam promijenila pleh/tepsiju(30x20cm)i sve ostalo radila kako je u receptu.




U kremu sam dodala narendane korice limuna i sok od 1/2 limuna.
jos samo da kazem da je mast bila u cvrstom(krutom) stanju,kada sam pravila tijesto,bas kao i maslac kada koristim za prhka(sipkava) tijesta!!

22. velj 2010.

Tortice od limuna i limete



Limunasto i osvjezavajuce ukusno !!!!

Tijesto
- 250gr brasna
- 100gr secera u prahu
- 110gr maslaca(ne slanog)
- 1 jaje
Nadjev
- 3 jaja
- 3 zumanceta
- 160gr secera
- 100ml svjezeg iscjedenog soka od limuna
- 200ml vrhnja za kuhanje

Usecerene narance

- 2 narance
- 750ml vode
- 500gr secera
- 4 kardamona
- 1 stapic vanilije
- 20ml brandy-a

Priprema

Najprije treba napraviti usecerenu narancu.




Dan ranije isjeci narance u tanke snite i potopiti u hladnoj vodi.

Sutradan iscjediti vodu ,pa nasuti datu kolicinu vode(750ml)i dodati ostale sastojke ,te pustiti da zavrije.
Smanjiti temperaturu i kuhati lagano,dok se ne ukuha secer,treba da bude kao za slatko,(kao dem).

Ohladiti!!

Napraviti TIJESTO.

U zdjelu dodati brasno ,secer,maslaci prstima napraviti mrvice,dodati jaje,te umijesiti tijesto,ili sve uraditi pomocu kuhinjskog pomagala.
Ostaviti tijesto da se odmori u frizidero 30 minuta.

Ogladeno tijesto razviti i vaditi 6-8 krugova za kalupice u kojima cete peci tortice.

Ja sam dobila 8 tortica jer sam imala manje kalupe!
Potrebni su dublji kalupici ,promjera12cm.

Napuniti kalupice tijestom,staviti preko njih papir za pecenje i suhi grah/rizu.



Peci tako na 190c,oko 10minuta,zatim sve skloniti i ostaviti na stranu.

Napraviti NADJEV.
U dubljoj posudi izumiti lagano (samo da se poveze)jaja,secer,limunov sok i vrhnje,pa sipati u unutrasnjost kalupica-popuniti tijesto.

sipajte do vrha,jer ce se pecenjem nadjev stisnuti.
Vratite tortice nazad u rernu,smanjite temperaturu na 175C i pecite jos narednih 20-30 minuta!!




Ohladite i servirajte uz usecerene komadice narance .

15. velj 2010.

Trobojni trokutici




Trobojni su jer ih je Snjezana tako napravila,a ja se zaljubila u njih na prvi pogled :)
Svi u porodici volimo okus kokosa u kolacima,a kako su vrucine i nije vrijeme da se puno radi oko sporeta,tada oni dolaze na red,kao divna,jednostavna i nadasve ukusna poslastica!!
Da se razumijemo,ukusna za kokosoljubce !! :)

Iz toga razloga "sarici" su presli u "trokutice",jer sam ih radila onako kako meni vise odgovara !!
Za ovu poslasticu Vam je potrebno:

600gr kokosa
200gr šecera u prahu
250gr mlijeka u prahu
3 dcl vrelog mlijeka

za bojenje smjese,jos trebate:
1 žlicu kakaa
2 žlice ruma
1/2 bocice ekstrata od jagode za boju i okus
200gr cokolade za kuhanje,2 zlice ulja

Zatim uradite ovako:

Sve suhe sastojke izmiješati u zdjeli pa preliti vrelim mlijekom
Dobro zamijesiti da se dobije fina smjesa,koju cete
podijeliti na tri jednaka dijela.
Jedan dio ostaviti bijeli, u drugi dodati prosijani kakao i rum,
a u treci dio dodati ekstrat jagode.

Kalup za trokutice obloziti prozirnom folijom i naizmijenicno redati smjesu,bijelu,cokoladnu,rozu ili kako vi volite.

Foliju koja je bila preko kalupa,sada je prklopite po vrhu trokutica i
ostavite na hladno mijesto da se stegne .

Smijesa je jako fina za oblikovanje i mozete cak praviti i kuglice !!



U meduvremenu stavite cokoladu u zdjelicu i otopite nad parom.

Ohladene trokutice izvaditi iz kalupa ,zajedno sa prozirnom folijom,koju sada odstranite(bacite),a trokutice prelijete otopljenom cokoladom!!
Morate raditi brzo,jer se cokolada jako brzo steze,zbog hladnog kolaca.

Rezati cokoladne trokutice i posluziti !!

12. velj 2010.

Cokoladna panna cotta





Lagana poslastica,pa jos cokoladna!!
Posto se blizi Dan zaljubljenih,odlucila sam napraviti ovu poslasticu u obliku srca:)
Nisam osoba koja vjeruje da se moze samo jedan dan biti zaljubljen,ali kad svi slave,sto nebi i mi !

Za ovu jednostavnu poslasticu Vam je potrebno :

(Sastojci za 2 osobe)

- 1/2 case slatkog vrhnja
- 1/4 case mlijeka
- 60gr tamne cokolade
- 2 zlice secera
- 1 zlicica zelatine
- 1 zlica vrele vode(za zelatinu)
- kalup u obliku srca,voce-ukras
- 50gr cokolade(za ukras)1 zlicica ulja

Priprema

Namazati kalup(ja posprejam uljem)i staviti na tacnu.

U serpici polako otopiti na niskoj temperaturi secer,cokoladu,
mlijeko i vrhnje.
Kada je otopljeno(NE SMIJE prokuhati)dodati zelatinu,koju naprije

otopite u vreloj vodi,pa tek tada dodate u cokoladnu smjesu.
Lagano izmijesati i popuniti kalupe,pa staviti u hladnjak da se stegne .

Prije nego preokrenete iz kalupa na tanjur,polako ostrim nozem,prodite po ivicama kalupa,samo odozgo i staviti 1 sekund u toplu vodu,samo donji dio,ne smije voda preliti preko deserta,zatim stavite tanjur na kalupic i preokrenite,tako da tanjur bude dole,a kalupic gore,skinite kalup i ukrasite desert !!

Na pari otopiti cokoladu s 1-om zlicicom ulja,prohladiti,sipati u deblju

vrecicu za zamrzavanje ,osjeci cosak i polako kapati cokoladu po panna cotti,praveci oblik srca !!
Servirati uz jagode ili neko drugo voce !!



(casa=250ml)

Moze biti bilo koji oblik kalupa ,zapremnine 1/2 case od 250 ml

9. velj 2010.

Snite od limuna,limete i kokosa


Jednostavno,brzo,ukusno !!!!!!
Pravim ove snite,cesto jer su stvarno jednostavne,ali nisam
nikada dodavala limetu??,pa sam ovog puta i nju dodala jer obozavam njen miris!!
Ovih dana se cesto nalazi u bokalu zajedno sa mentom i vodom,najljepse pice za sparne dane .

Za snite Vam je potrebno:
Donji dio
125gr maslaca
60gr secera(finijeg,sitnog)
150gr brasna
60gr kokosa

100gr marmelade od limuna i limete
Gornji dio

100gr maslaca
75gr secera
10ml rendane korice limuna
10ml rendane korice limete
2 veca jajeta ili( 3 manja)
160gr kokosa
50gr brasna

Zagrijati rernu na 200C.
Obloziti lim (30x20)moj je bio manji,pa je kolac visi.
Izmijesati maslac i secer,dok ne postanu kremasti,pa dodati kokos i brasno.
Pritisnuti dobiveno tijesto u oblozeni lim i staviti peci oko 12 minuta.
Izvaditi upola pecen kolac,te ga premazati marmeladom,koju malo izmijesate radi lakseg mazanja po tijestu.
Napraviti od preostalih namirnica gornji dio.
Prvo smanjiti temperaturu na 180C !
U zdjeli dobro umutiti maslac i secer,da ponovo bude kremasto,dodati rendane korice limuna i limete,jedno po jedno jaje i na kraju kokos i brasno.
Sve premazati preko marmelade i staviti peci ,jos 20 minuta.

Ohladen kolac sjeci u uske i duze snite.
Moze da stoji do 3 dana i dobro zatvorenoj posudi .
Prijatno !!

Brandy Snaps



Danas mi je palo na pamet da ih napravim !!
Jos uvijek je dosta sparno,vlaznost zraka je velika i stalno nam se trazi neko osvjezenje.
Sladoled je postao poput vode,hocu reci da ga jedemo kao sto i vodu pijemo,misleci da ce nam biti bolje,ali samo budemo vise zedni,no sto je tuje!
Imala sam vremena i sjetila sam se kosarica koje sam nekada pravila od cokolade,onako da se otopi cokolada,napravi krug na papairu za pecenje,pa se stavi na preokrenutu zdjelicu da se stvrdne,zatim se napuni sladoledom i uzivamo ,malo sladoleda,malo cokolade.
Ovaj puta sam ih radila od secernog sirupa(Golden syrup).
Kosarice sam napravila bez problema,ali valjcici su me zezali jer su se sporo hladili,tj vlaznost zraka im nije davala da zadrzavaju svoj oblik,pa su svako-toliko isli na hladenje u frizider !!
Evo kako sm ih napravila .

Potrebno je:

- 100gr maslaca
- 100gr sitnijeg secera
- 60ml golden sirupa(syrup)
- 5ml brandy-a
- 100gr brasna
- 1 zlicica mljevenog dumbira

Priprema

Zagrijati rernu na 160C.
Papair za pecenje staviti u dva velika lima.
U manju serpicu staviti brandy,maslac i secer i otopiti na niskoj temperaturi.

Brasno i dumbir pomijesati ,pa dodati u otopljenu smjesu u serpici.
Zlicicom ili zlicom stavljati hrpice na papir ,ali ostavljati dovoljno mijesta izmedu jer ce se hrpice rasiriti !!




Peci oko 10 minuta,tj da dobiju finu smedu boju .

Izvaditi i pustiti da se prohlade,zatim ih motati oko kutlace(drske)
ili neceg vama pogodnijeg.pustiti da se potpuno ohlade i tada treba da zadrze svoj oblik .

Mogu se praviti i kosarice,tako da na manju zdjelu,koju okrenete naopacke ,stavite jedan od krugova i pustite da se ohladi .
Kasnije mozete da posluzite sladoled u nj.



Valjke/trupcice/snaps mozete puniti slatkim vrhnjem u koji dodate malo kandiranog dumbira.

GOLDEN SYRUP
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_syrup

6. velj 2010.

Pita od spinata i sira




Volim svoj duguljasti lim s pokretnim dnom :)

Tijesto

- 15gr suhog kvasca
- 3/4 cup toplog mlijeka (dodati ako treba vise)
- 1.5 cup bijelog brasna
- 1cup integralnog brasna
- 1zlica secera
- 1zlicica soli
- 2zlice ulja

( 1cup=250ml)

Nadjev od spinata
- 100gr spinata
- 1glavica luka
- 1cenj cesnjaka
- 1zlica ulja
- 250gr sampinjona
- 1 crvena paprika

Nadjev od sira - 200gr svjezeg sira
- 1/3cup parmezana
- 2 zumanjka
- 1zlicica limunovog soka
- 8-10 crnih maslina

Priprema
Tijesto zamijesiti na uobicajen nacin.
Staviti brasno u zdjelu i dodati ostale sastojke,
pa zamijesiti tijesto,da bude glatko i elasticno.

Zdjelu pokriti prozirnom folijom,a ostaviti
na toplo mijesto,da naraste.

Spinat ocistiti i oprati,staviti u cjediljku,pa

preliti vrelom vodom.
Pustiti da se ocijedi.
Na ulju dinstati sitno isjeckan luk i sampinjone,
pa nakon10minuta dodati spinat.
Svepromijesati,dodati zacine i ponovo
staviti u cjedilo da se sva tekucina ocijedi.

Staviti svjezi sir u zdjelu,dodati zumanca i parmezan
pa dobro u mutiti(kao namaz),dodati limunov sok
i malo soli.

Tijesto razviti u velicini lima u kome se pece.
Neka malo prelazi preko ivica(to ce trebati za ukrasavanje)
Sloziti nadjev od spinata,pa prekonjega ,nadjev od sira.




Ivice tijesta fino poravnati,pa ostacima tijesta ukrasiti
strucu(kao kad sjeces baklavu),pa u svaki kvadrat staviti
crnu maslinu.

Peci na 180-200c oko 30minuta!

Posluziti kao samostalni obrok uz salatu…

5. velj 2010.

Kolac od visanja/tresanja


Divna kombinacija prhkog tijesta,badema i kiselkastih visanja!!
Kolac sam pravila poslije Bozica,kada smo imali dosta finog sezonskog voca.Danas je sve manje i sve skuplje,ali se uvijek mogu upotrijebiti visnje iz kompota !!

tijesto
- 1+2/3 case brasna
- 1/3 case secera u prahu
- 2 zumanceta
- narancunog soka -po potrebi(da se napravi tijesto)
- 125gr maslaca

Nadjev - 100gr maslaca
- 1/2 case secera
- 1 jaje
- narancine korice(izrendati)
- 1/4 case brasna
- 1 casa badema
- 300gr visanja(iz kompota)bez kostica
- 1 zlica gustina

Priprema
Tijesto napraviti u multipraktiku ili rucno,obloziti manji kalup(20cm)
za kis ili tortu !Najbolje je kalup sto mu se dno podize !!

Staviti 5 minuta u zamrzivac(ne smije zamrznutu,samo se fino stvrdnuti)

obloziti papirom za pecenje i staviti suhi grah ili rizu,pa peci na 200C oko 10 minuta,skloniti papit sa grahom i ostaviti tako u rerni,a rernu iskljuciti.

Ocijediti visnje iz kompota !!

Napraviti nadjev.
Umutiti maslac i secer,dodati jaje,rendanu koricu od narance,
bademe i na kraju brasno.

Visnje dobro osjediti,pa im dodati 1 zlicu gustina i izmijesati.

Rernu ponovo ukljuciti na 160C,a
izvaditi tijesto da se malo ohladi,pa puniti nadjevom.

Odozgo poslagati visnje i staviti peci u zagrijanu rernu i peci
oko 40 minuta,da lijepo porumeni i ispece !!

Pusti da malo “stane”,pa posluziti !!

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...