26. velj 2012.
Piletina Cacciatore
Jednostavno za pripremu a na kraju uzivaju sva nepca,okusa,mirisa...zadovoljstva :)
Piletina Cacciatore/na lovacki nacin
Potrebno je:
maslinovo ulje-po potreibi(uobicajeno se stavi
2-3 zlice ali ja sipam odoka jer vec sam zapamtila otprilike koliko je potrebno,racunajcuci da ce i meso pustiti masnoce)
1 pile(1200gr)
2 zlice isjeckanog ruzmarina i zalfije
2 lobvorova lista
3 cesnja cesnjaka
50ml bijelog suhog vina
10 crnih maslina
250ml umaka Napoliten(klasicni umak od cesnjaka/bijelog luka,bosiljka i paradajza)
6 paprika(zelene,crvene,zute)1 luk
Pile isjeci na zeljene komade,posoliti i pobiberiti i samo malo pobrasniti prije pecenja,to ce zgusnuti umak pri kraju...ja isjecem na 10 komada s time da kicmu ostavim za kuhanje bujona,nju ovdje ne upotrebljavam ali se moze upotrijebiti.
Zagrijati ulje u tavi i naglo popeci komade piletine.Ostaviti na stranu.Na istu masnocu dodati isjeckani luk,paprike,cesnjak i zacine i prziti da povrce uvene.Sipati vino i kuhati dok ne ishlapi.Sada dodati masline i Napolitena umak,pustiti da zakuha,zatim dodati komade piletine,smanjiti temperaturu i tako na laganoj vatri kuhati 15-estak minuta,zatim okrenuti piletinu ,pa jos toliko kuhati da se piletina skroz skuha.
Ako neko ima problem sa kozicom na paprici,tada papriku najprije ispeci skinuti kozicu i isjeci papriku na vece komade i dodati je pri kraju kuhanja.
Napoliten umak
125ml maslinovog ulja
6 cesnjeva cesnjaka/bijelog luka
5x400gr sjeckani paradajz iz konzerve
20 listica bosiljka
Ulje zagrijati,dodati na listice izrezan cesnjak,prziti 1-2 minuta da se luk karamelizuje,ne smije izgoriti,znaci temperatura ulja mora biti normalna ne prevruca..Dodati paradajz i u istu konzervu sipati 125ml vode i nju dodati u umak/sos i sve ostale uraditi tako.Kuhati umak 1 sat
Zaciniti sa soli i svjeze mljevenim biberom.dodati isjeckani bosiljka i ponovo kuhati 1-1.5 sat.
Servirati sa domacim kruhom/pogacom
Prijatno !!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Fino i socno!Mi jako, jako cesto jedemo piletinu!
OdgovoriIzbrišiOdličan prijedlog za pripremu piletine na neki drugi način.
OdgovoriIzbrišiobozavam ju spremljenu na ovaj nacin!
OdgovoriIzbrišiPredivno! Obožavam!
OdgovoriIzbrišiPrijateljica mi je svojevremeno poklonila kuharicu s talijanski jelima i ovaj recept sam odmah primjetila i od tada ga stalno radim. Odlično!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno! Ja ponekad dodam i šampinjone, sve ovisno o tome što se nađe u hladnjaku :)
OdgovoriIzbrišiLjeto je jos u punom jeku,hocu reci da su temperature nesnosljive,pa vise ne znam niti sta da skuham,a jesti se nesto mora.
OdgovoriIzbrišiNasla sam dobre paprike i paradajz koji sam iskoristila ovdje i ostalo mi je dosta pa sam stavila u tegle i sada ce biti i pizza na redu.
Volim zimu samo na slikama ali ovog ljeta me je mucila glavobolja tako da ne mogu docekati barem neku manju promjenu temperature,ma i dosadna kisa bi mi bila draza..bice bolje !!
Cao, gospodo Mirjana, procitala sam sve Vase recepte sa piletinom i, iskreno da kazem , svi me privlace ,al ovaj najvise. Jedino mi bijelo vino zadaje glavobolju, neznam koje je dobro za dodavanje u jelo:(. Jedno je sigurno, uskoro pravim prsa sa tikvicama :) Topli pozdrav iz kisne Norveske :)
OdgovoriIzbriši