20. velj 2012.

Pokladnice

Mi smo ih zvali Krofne i mislim da je taj naziv ostao i do danas.

Pravila ih mama,tetka,strine ali ih najbolje pravi moja sestra Ana.

Uvijek sam ja bila pored nje dok se nesto mutilo jer trebalo je one slatke filove isprobati ,oblizati svaku kuhacu,je bilo je tako,nije bilo slatkisa i kolaca svaki dan,ma neee,e zato je taj zimski perid lijep..proslave,dobro se jede,kolaca,ma ludovanja i sve tako do Korizme,gdje se strasti utisaju i cekamo novi provod..Uskrs,opet uzivanje,samo na kratko jer poslije pocinje sijanje i igri i provodu je kraj.

_DSC0029

ali nije kraj pripremi krofni ,njih se uvijek moze spremiti ,no najvise ih se sprema za vrijeme svinjokolje i maskara/poklada,kako se zove u mom rodnom mijestu.


_DSC0021

Evo jednih POKLADNICA
3zumanja
500ml toplog mlijeka
1,5 zlica secera
1 zlicica ruma
1 vrecica vanilin-secera
150gr maslaca
750gr brasna
25gr svjezeg kvasca

ulje za przenje
secer za posipanje

marmelada za punjenje

U manju posudu rastopiti kvasac sa malo mlijeka,dodati kasicicu secera i ostaviti na toplo da se aktivira.
U posudu za mijesenbje(ja to radim mixerom) stavitiprosijano brasno,secer,rendanu koricu limuna.


Otopiti maslac,prohladiti,pa dodati zumanjke,aktivirani kvasac,rum i ostatk mlijeka i sve zamijesiti.

Dobro izraditi tijesto da ne bude ljepljivo,a mekano i elasticno.

Gotovo tijesto ostaviti na toplom mijerstu da udupla volumen.Istresti tijesto na pobrasnjenu povrsinu i lagano oklagijom preci preko da se dobije tijesto debljine 1.5 cm.

Okruglim kalupom vaditi krofne i stavljati na cisti stoljnjak.

Kada sve zavrsimo preklopiti drugim dijelom stoljnjaka i ostaviti tako dok se ugrije ulje.


_DSC0016

Ulje je nabolje zagrijati na 170C,tada se krofne najljepse peku i napravi se bijeli prsten po sredini.

Ja praktikujem staviti donju stranu krofne(znaci bila na stoljnaku dole)gore prilikom pecnja..tako sam naucena.

Krofne se ponekada same okrenu ali ih se nakon par minuta treba vidjeti koliko je dno tamno,pa ih samo malo taknuti i one se okrenu..napusu se i tada se stvori bijeli prsten.

Pecene odlagati na papirne ubruse,da se barem malo ocijede od masnoce.

Krofne po zelji mozete samo malo posuti secerom u prahu ili napuniti matrmeladom.

Krofne su suplje i lagane .

_DSC0048

Ja volim samo pecene bez icega i to samo dok du tople,kasnije ih bas nesto ne gustam :)

4 komentara:

  1. Obožavam maškare a tek krafnice,mmm... izgledaju prefinoo!:)

    Pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivne krofne! Ja ih najviše volim sa pekmezom, obavezno domaćim. Ne pravim ih često jer je svekrva ekspert i to za one sa rupom u sredini u koju se stavi kašika pekmeza kad su vruće. Uh, sad moram da nagovorim decu da traže od babe da im pravi krofne :)))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.