22. velj 2012.
Tuna sa slanutkom i palentom
Kao dijete sam mrzila jela od kukuruznog brasna,jednostavno nisam mogla da progutam.
Moje sestre su me do besvjesti zafrkavale kako imam usko grlo i zato zganci nece da produ.."Zganci" su pravljeni od domaceg kukuruznog brasna i ja sam ih jela samo s mlijekom,ostale mamine delicije na tu teme nisam okusila.
Sve se mijenja pronalaskom instant brasna za palentu,eee sada je to obrnuto ali i dalje prvo pomislim na sir,kajmak i mlijeko sa palentom,pa onda sve ostale kombinacije :)
Dugo sam cekala da se u ribarnici pojavi Tunjevina.
Volim tu ribu iako je dosta suha i stvarno zapinje u grlu ako je se jede samostalno bez umaka ili salse.
Tunj sa slanutkom i palentom
1 kg Tune
1/2 kg slanutka(suhog ili 2 konzerve gotovog)
2 glavice luka
4 velika zrela paradjza
(ili pelati iz konzerve)
4 cenja cesnjaka
1 zlicica ruzmarina,timijana
100ml bijelog vina
ribla juha -po potrebi
soli i bibera po potrebi
Ja sam koristila gotovi slanutak iz konzerve koji sam dobro isprala ispod vode i isto tako konzervu pelata,koje sam dobro izmixala .
Ako koristite suhi slanutak,stavite ga u vodu da se namace preko noci.
U serpu staviti isjeckani luk,maslinovog ulja i cesnja,prziti da zazuti,dodati ruzmarin i timijan ,pelate i slanutak i kuhati na laganoj vatri .
Dodati kasnije i vino ,a riblju juhu dodavati sve dok se ne skuha slanutak.
Ako zelite gusci umak morate ostaviti da tekucina ispari.
Tunu sam dobro posusila papirnim salvetama,posolila,dodala malo bibnera i tu stranu stavila na zagrijano maslinovo ulje da se prva pece,zatim sam po gornjoj stranoi isto to ponovila i iscjedila limunovog soka.
Peci tunu po par minuta sa svake strane,to cete vidjeti na samom odresku ntune da se prilikom pecenja meso razlikuje u boji,pecenjem tuna mijenja boju ,na svjetliju.
Uobicajeno je da ostane roza prsen po sredini steka ali moji hoce skroz pecenu,tako da ja moram imati umak zbog suhoce ribe...
Dok se tuna pekla ja sam napravila i malo instant palente.
Kolicinu prilagodite svojim potrebama.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Kao dijete ni ja palentu nisam voljela, kao ni mnoge druge stvari...Bilo bi lijepo da je SAD tako - sad SVE volim :-(
OdgovoriIzbrišiFino si ukomponovala ove 3 namirnice!
Joj, kad vidim ovaj debeli komad tune, odmah mi proradi apetit, u Zagrebu je rijetko viđeno. Krasan ručak, a ja isto rado čitam Zlatkove recepte.
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se recept, tuna je izuzetno zdrava riba i ovako pripremljena izgleda fenomenalno...
OdgovoriIzbrišiUh ja baš volim palentu, a i ribu. Jako lijepa kombinacija
OdgovoriIzbrišiFantastično izgleda, obožavam tunu!
OdgovoriIzbrišiOvo mi tako lepo i prelepo izgleda i zvuči pogotovo što mi je tako šnicla tune misaona imenica... Predivno!
OdgovoriIzbrišiVidis Jasna kako se mi slazemo..volimo sve !!!:)
OdgovoriIzbrišiSvjez komad ribe uz malo povrca ili salatu,najdivniji rucak..ovdje pazim da kupim samo Australsku i Novozelansku ribu..ako nisam u mogucnosti da je kupim ,radije je ne jedem,jednostavno se bojim ribe iz Vijetnama i okoline.
Odlična kombinacija, tunu jako volimo, ali ju je ovdje skoro pa nemoguće nabaviti, naročito svježu. Jako, jako dobro!
OdgovoriIzbrišiJa palentu obožavam, a i Darko isto. Uvijek anm je prvi izbor za prilog bilo kojem jelu. I tunu jako volimo, pogotvo ovako jednostavno spremljen steak. Baš smo je jeli u srijedu s umakom od jogurta i tahine. Prilog je bilo brdo miješane salate s maslinama. Tvoja kombinacija sa slanutkom mi se jako sviđa!
OdgovoriIzbriši