22. velj 2012.

Tuna sa slanutkom i palentom

_DSC0007

Kao dijete sam mrzila jela od kukuruznog brasna,jednostavno nisam mogla da progutam.

Moje sestre su me do besvjesti zafrkavale kako imam usko grlo i zato zganci nece da produ.."Zganci" su pravljeni od domaceg kukuruznog brasna i ja sam ih jela samo s mlijekom,ostale mamine delicije na tu teme nisam okusila.

Sve se mijenja pronalaskom instant brasna za palentu,eee sada je to obrnuto ali i dalje prvo pomislim na sir,kajmak i mlijeko sa palentom,pa onda sve ostale kombinacije :)
Dugo sam cekala da se u ribarnici pojavi Tunjevina.

Volim tu ribu iako je dosta suha i stvarno zapinje u grlu ako je se jede samostalno bez umaka ili salse.



_DSC0005
Tunj sa slanutkom i palentom

1 kg Tune
1/2 kg slanutka(suhog ili 2 konzerve gotovog)
2 glavice luka
4 velika zrela paradjza
(ili pelati iz konzerve)
4 cenja cesnjaka
1 zlicica ruzmarina,timijana
100ml bijelog vina
ribla juha -po potrebi
soli i bibera po potrebi

Ja sam koristila gotovi slanutak iz konzerve koji sam dobro isprala ispod vode i isto tako konzervu pelata,koje sam dobro izmixala .

Ako koristite suhi slanutak,stavite ga u vodu da se namace preko noci.

U serpu staviti isjeckani luk,maslinovog ulja i cesnja,prziti da zazuti,dodati ruzmarin i timijan ,pelate i slanutak i kuhati na laganoj vatri .

Dodati kasnije i vino ,a riblju juhu dodavati sve dok se ne skuha slanutak.

Ako zelite gusci umak morate ostaviti da tekucina ispari.

Tunu sam dobro posusila papirnim salvetama,posolila,dodala malo bibnera i tu stranu stavila na zagrijano maslinovo ulje da se prva pece,zatim sam po gornjoj stranoi isto to ponovila i iscjedila limunovog soka.

Peci tunu po par minuta sa svake strane,to cete vidjeti na samom odresku ntune da se prilikom pecenja meso razlikuje u boji,pecenjem tuna mijenja boju ,na svjetliju.

Uobicajeno je da ostane roza prsen po sredini steka ali moji hoce skroz pecenu,tako da ja moram imati umak zbog suhoce ribe...


_DSC0003


Dok se tuna pekla ja sam napravila i malo instant palente.

Kolicinu prilagodite svojim potrebama.

Broj komentara: 9:

  1. Kao dijete ni ja palentu nisam voljela, kao ni mnoge druge stvari...Bilo bi lijepo da je SAD tako - sad SVE volim :-(
    Fino si ukomponovala ove 3 namirnice!

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, kad vidim ovaj debeli komad tune, odmah mi proradi apetit, u Zagrebu je rijetko viđeno. Krasan ručak, a ja isto rado čitam Zlatkove recepte.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sviđa mi se recept, tuna je izuzetno zdrava riba i ovako pripremljena izgleda fenomenalno...

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh ja baš volim palentu, a i ribu. Jako lijepa kombinacija

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastično izgleda, obožavam tunu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mi tako lepo i prelepo izgleda i zvuči pogotovo što mi je tako šnicla tune misaona imenica... Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidis Jasna kako se mi slazemo..volimo sve !!!:)

    Svjez komad ribe uz malo povrca ili salatu,najdivniji rucak..ovdje pazim da kupim samo Australsku i Novozelansku ribu..ako nisam u mogucnosti da je kupim ,radije je ne jedem,jednostavno se bojim ribe iz Vijetnama i okoline.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlična kombinacija, tunu jako volimo, ali ju je ovdje skoro pa nemoguće nabaviti, naročito svježu. Jako, jako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja palentu obožavam, a i Darko isto. Uvijek anm je prvi izbor za prilog bilo kojem jelu. I tunu jako volimo, pogotvo ovako jednostavno spremljen steak. Baš smo je jeli u srijedu s umakom od jogurta i tahine. Prilog je bilo brdo miješane salate s maslinama. Tvoja kombinacija sa slanutkom mi se jako sviđa!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.